Tidlige tegn på multipel sklerose

Nogle almindelige tidlige tegn på multipel sklerose omfatter synsforstyrrelser, træthed og svaghed. Hvilke andre tegn hjælper os med at genkende det? Lær alt om dem i denne artikel!
Tidlige tegn på multipel sklerose

Sidste ændring: 05 oktober, 2021

Multipel sklerose er en kompleks og heterogen autoimmun sygdom. Den påvirker centralnervesystemet, som omfatter hjernen og rygmarven. Nogle forskere kalder den sygdommen med tusind ansigter. Her vil vi se på nogle af de tidlige tegn på multipel sklerose.

Ca. 2,5 millioner mennesker lider af denne sygdom i hele verden. Selv om årsagen er ukendt, mener forskerne, at der er en vigtig genetisk komponent. Desuden rammer den flere kvinder end mænd, især i alderen mellem 20 og 40 år.

Sandheden er, at symptomerne på denne sygdom varierer alt efter nerveskadens sværhedsgrad og placering. Derfor vil vi i denne artikel forklare de mest almindelige tidlige symptomer på multipel sklerose og sygdommens andre hovedkarakteristika.

Hvorfor opstår multipel sklerose?

Som vi allerede har nævnt, er multipel sklerose en kronisk og degenerativ sygdom. Det, der sker, er, at immunsystemet kommer ud af kontrol og begynder at angribe vævene i centralnervesystemet. Specifikt skader det et stof ved navn myelin.

Myelin er et stof, der dækker nervefibrene og hjælper med at overføre nerveimpulser. Når immunsystemet angriber og forringer det, kan nerverne ikke overføre disse impulser.

På den måde kan det påvirke alle fornemmelser og motoriske funktioner, afhængigt af hvilken nerve der er skadet. Multipel sklerose udvikler sig i udbrud, der sker tilbagevendende. Der er med andre ord perioder med symptomer og andre perioder, hvor sygdommen delvis ikke bemærkes.

Selv om årsagen til denne sygdom faktisk er ukendt, kender vi visse risikofaktorer for at udvikle den. For eksempel har kvinder næsten tre gange større risiko for at blive ramt af den. Det samme gælder, hvis der er en person i familien, der har haft sygdommen.

Forsker holder model af hjernen

Du er måske interesseret i: Fra hvilken alder kan multipel sklerose opstå?

Hvad er de tidlige tegn på multipel sklerose?

Sandheden er, at symptomerne på multipel sklerose varierer meget fra person til person. Faktisk kan den samme patient have forskellige symptomer i løbet af årene, afhængigt af hvor læsionen er. Først vil vi nævne nogle af de tidlige tegn på multipel sklerose:

  • I begyndelsen af denne sygdom er der synsproblemer. Den påvirker gradvist synet, begyndende med sløret eller dobbeltsyn, der kan ende med totalt tab af synet.
  • Træthed og svaghed er også meget almindeligt, især i ekstremiteterne eller på den ene side af kroppen. Dette sker hos ca. 80% af alle personer med multipel sklerose.
  • Desuden opstår der normalt følelsesløshed i områder som fingre, ansigt eller ben. Hos nogle personer forekommer Lhermittes tegn. Lægerne betegner dette som en elektrisk fornemmelse, der bevæger sig ned i nakken.

Tidlige tegn på multipel sklerose: Hvilke andre funktioner er påvirket?

I mange tilfælde forårsager multipel sklerose balanceproblemer og manglende koordination. Det kan f.eks. påvirke den måde, man går på. På samme måde kan det påvirke din seksuelle funktion samt problemer ved vandladning eller afføring.

Som det sidste skal du huske på, at det er en kompleks sygdom, der kan give mange følelsesmæssige problemer. Den kan også påvirke hukommelse, koncentration og endda sproget.

Læge ser på røntgen af rygrad

Tjek dette ud: Lær alt om Sjældnedagen

Hvordan diagnosticeres multipel sklerose?

Desværre findes der ikke en specifik test til at diagnosticere denne sygdom. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på alle symptomer og udelukke andre årsager.

Normalt opdages det med en blodprøve eller en rygmarvsprøve. Ved en rygmarvsprøve fjernes der væske fra rygsøjlen for at tjekke, om der er noget galt. Desuden kan lægerne derved udelukke infektioner og andre sygdomme.

En MR-scanning afslører stedet for de læsioner, der skyldes multipel sklerose. Under alle omstændigheder skal vi huske, at hvis du har nogle af de tidlige tegn på multipel sklerose, skal du gå til lægen for at få stillet en diagnose.

Det kan interessere dig ...
Magnetterapi til multipel sklerose: Hvad siger videnskaben?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Magnetterapi til multipel sklerose: Hvad siger videnskaben?

Nylig forskning har fundet ud af fordelene ved magnetterapi til multipel sklerose. Vil du gerne vide mere om det? Vi vil gå i detaljer om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.