Selena Gomez afslører nye detaljer om sit fysiske og psykiske helbred

Efter kontroverser, mislykkede diagnoser og suspendering af aktiviteter har vi nu Selena Gomez' ord om hendes helbred. Hvordan lever hun med lupus og bipolar lidelse?
Selena Gomez afslører nye detaljer om sit fysiske og psykiske helbred
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 november, 2022

className Efter 6 års optagelser er Selena Gomez’ dokumentarfilm blevet udgivet på Apple Tv+ og bringer interessante afsløringer om sangerindens og skuespillerindens helbred frem i lyset. I et intimt kig fordyber denne audiovisuelle beretning os i ikke særlig kendte aspekter af hendes liv.

className Selv om de fleste af seerne genkender historien om hendes forhold til Justin Bieber og den ofte omtalte aflysning af turnéen i 2016, har vi nu forklaringer fra første hånd. className I en alder af blot 30 år og med en stjernekarriere har texaneren måttet håndtere stor berømmelse og svært kontrollerbare sygdomme.

I dokumentaren My Mind & Me dykker vi ned i hendes sorg over sin bipolære lidelse. className Forskellige behandlinger kunne ikke virke, og hendes op- og nedture var så berygtede, at hendes kræfter forlod hende ved mange lejligheder.

Hvordan blev Selena Gomez’ dokumentarfilm filmet?

Alek Keshishian var instruktør på denne intensive 6 års opfølgning af Selena. Filmmageren, der er født i Libanon og uddannet på Harvard, havde allerede samarbejdet med sangerinden på forskellige musikvideoprojekter.

Mange husker ham måske fra en dokumentarfilm fra 1991 om Madonna. Den fik titlen Truth or Dare. Formatet er derfor typisk for hendes historiefortælling.

My mind & Me begynder i 2016. Selena Gomez øver sig til Revival-turnéen og har allerede fået konstateret systemisk lupus erythematosus.

Presset fra at håndtere den fysiske sygdom plus nogle psykiske symptomer knækker hende. className Da hun er nået til bristepunktet, må hun aflyse sine optrædener og tage noget tid til at trække sig tilbage fra den malstrøm, der hjemsøger hende.

Hendes shows er suspenderet på grund af den psykiske krise. De officielle meddelelser taler om lupus og manglende styrke til at gennemføre optrædenerne. className Sandheden synes at være en blanding af situationer og omstændigheder, som ville være en overdreven byrde for ethvert menneske, uanset om det er en berømthed eller en anonym person.

className I den proces, der er observeret i Selena Gomez-dokumentaren, tjener afsløringerne om sangerindens mentale labyrint til bedre at forstå det pres, hun levede under, og de op- og nedture, som hendes helbredstilstand medførte.

Udadtil ses imponerende koncerter, men i filmen græder hun i omklædningsrummet efter de sidste optrædener før bruddet i 2016:

“Presset er overvældende.”

-Selena Gomez

Selena Gomez’ afsløringer om bipolar lidelse

Selena Gomez’ dokumentarfilm er et intimt indblik i bipolar lidelse. Bipolar lidelse er i kraft af sit navn en psykisk tilstand, hvor en person skifter mellem ekstreme humørsvingninger. Den går fra en mærkbar depression til manisk begejstring.

Når den depressive periode indtræffer, er patienten trist, kan ikke koncentrere sig, holder op med at spise, taber sig på grund af det, føler sig uden energi, og selvmordstanker kan dukke op. className Selena kommenterer i filmen, at hun ikke planlagde selvmord, men at hun hørte nogle stemmer, der foreslog, at det var bedre, at hun ikke eksisterede.

Disse auditive hallucinationer førte til en fejlagtig diagnose af psykose, som senere blev korrigeret til bipolar lidelse. Med andre ord har hun nu ud over sin fysiske tilstand (lupus) også at gøre med en alvorlig psykisk lidelse.

Det skyldes, at ud over den depressive periode er den maniske fase af bipolar lidelse heller ikke sund. className Patienterne går til det yderste og sover næsten ikke, laver den ene aktivitet efter den anden, bruger penge overdrevent meget og opfører sig ofte hensynsløst eller bruger berusende stoffer som f.eks. narkotika.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Alt om bipolar I: En psykisk lidelse

Ekstrem træthed

Skuespillerinden var ude af stand til at udføre næsten alle aktiviteter på et meget højt tidspunkt i sin karriere. Hendes dage gik med at ligge ned, og hun havde ikke engang lyst til at spise.

className “Nogle gange tilbragte jeg uger i sengen, til det punkt, hvor selv det at gå ned ad trappen gjorde mig forpustet.”

-Selena Gomez til Rolling Stones

Hendes venner besøgte hende og forsøgte at opmuntre hende. Hun fandt dog ingen mening i denne støtte. De kom med mad til hende for at tvangsfodre hende. Men på trods af det støttende sociale netværk var der ingen måde at opretholde hendes humør på.

Denne udbredte træthed, der begrænser de daglige handlinger, er en svær byrde for enhver at bære. Den forklares delvist af den depressive tilstand, men virkningen af lupus bør heller ikke overses.

Systemisk lupus erythematosus eller SLE er en autoimmun sygdom, hvor visse antistoffer angriber patientens eget væv. Symptomerne er vidt forskellige og vedrører næsten altid det fysiske plan, selv om der er forskning, der har bekræftet sygdommens psykiske virkning på helbredet.

className “Jeg har fundet ud af, at angst, panikanfald og depression kan være bivirkninger af lupus, og det kan give sine egne udfordringer.”

-Selena Gomez

className Med depressive episoder, indtagelse af medicin i mærkbare mængder, stress ved offentlig eksponering og antistoffer, der gør deres arbejde, er træthed uundgåelig. Og vi taler ikke om en træthed, der blot kan løses ved at sove. className Patienter med problemet rapporterer om en slags umådelig vægt, der maser dem mod sengen eller stolen og ikke lader dem være.

Udmattet kvinde sidder i seng

Selena Gomez’ afsløringer om lupus

Et af Selena Gomez’ mest dramatiske øjeblikke har været den nyretransplantation, hun havde brug for. Lupus har evnen til at angribe nyrevæv.

Dette antistofangreb genererer en betændelse, der kan være meget alvorlig. Det gør det i en sådan grad, at det udvikler sig til nyresvigt, og den eneste løsning er en transplantation.

Selena Gomez modtog en nyre fra sin veninde Francia Raísa i 2017. className Dokumentaren synes dog at udelukke dette faktum. Der er næsten ingen omtale af donoren i den 6 år lange rejse, der er blevet filmet. Dette er noget, der har vakt mange fans opmærksomhed.

De to unge kvinders venskab var berygtet og anerkendt i både et intimt og offentligt miljø. className Faktisk var det kendt i en sådan grad, at da Selena modtog Billboard Woman of the Year-prisen, var hendes ord rettet mod Raísa.

“Jeg synes, at den burde være blevet vundet af Francia for at have reddet mit liv.”

-Selena Gómez ved Billboard Awards

Ud over diskussionen og rygterne gør transplantationen det klart, at sangerindens liv indebærer vedvarende indtag af medicin. Dette omfatter psykotropisk medicin mod bipolar lidelse og en række lægemidler til at kontrollere lupus og reducere muligheden for afstødning af transplantationen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Behandling af lupus erythematosus (SLE)

Et kig fremad

Selena Gomez’ dokumentarfilm afslører som forventet intime problemer. className Med den stress, der er forbundet med at være en global stjerne, er frygten og farerne ved et sådant liv altid til stede.

På et tidspunkt i filmen taler hun om at føle sig som et produkt. Pladeselskaber og tv-produktionsvirksomheder bruger hende, stiller krav til hende, og grænsen mellem det offentlige og private er udvisket.

className I dette spil, som nogle vil antage er typisk for den audiovisuelle industri, er bipolar lidelse både en metafor og noget vigtigt at reflektere over. Vi finder scenens ekstase og mani samt ensomheden ved koncerternes afslutning og depressionen. Der er også energiladede ord i interviews og ekstrem træthed i hendes hjem.

className Selena Gomez har altid ønsket at promovere sine kampe som en vej til selvindsigt og selvværd, som andre kvinder kan følge. className Dokumentarfilmen om hendes sidste 6 år peger i den retning om slutningen: Den handler om at leve med fysisk og psykisk sygdom, ikke bare om at overleve.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor fejrer vi World Lupus Day?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor fejrer vi World Lupus Day?

Ved du, hvorfor folk fejrer World Lupus Day? Kender du sygdommen og dens symptomer? Find ud af mere og lær, hvordan du kan hjælpe!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carvalho, Andre F., Joseph Firth, and Eduard Vieta. “Bipolar disorder.” New England Journal of Medicine 383.1 (2020): 58-66.
  • Tondo, Leonardo, Gustavo H Vazquez, and Ross J Baldessarini. “Depression and mania in bipolar disorder.” Current neuropharmacology 15.3 (2017): 353-358.
  • Zhang, Lijuan, et al. “Prevalence of depression and anxiety in systemic lupus erythematosus: a systematic review and meta-analysis.” BMC psychiatry 17.1 (2017): 1-14.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.