Effekten af kunstterapi på multipel sklerose

Kunstterapi i forbindelse med multipel sklerose er en alternativ tilgang til at hjælpe patienterne med at forbedre deres livskvalitet. Vi forklarer her, hvordan det fungerer.
Effekten af kunstterapi på multipel sklerose
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Flere undersøgelser foreslår brug af kunstterapi i forbindelse med multipel sklerose, og vi analyserer det her. Multipel sklerose (MS) er en degenerativ inflammatorisk sygdom, der påvirker centralnervesystemet. Selv om årsagen til sygdommen endnu ikke er fuldt ud klarlagt, involverer den en autoimmun reaktion.

Den udløste inflammatoriske reaktion beskadiger neuronernes myelinskede, hvilket påvirker nerveoverførslen.

Da det er en neurodegenerativ sygdom, udvikler symptomerne sig med tiden og forværrer patienternes tilstand. Den er endog invaliderende.

Måden at håndtere diagnosen MS på indebærer tværfaglig behandling. Denne tilgang bør omfatte standsning af skadens udvikling eller i det mindste en afbødning af symptomerne. Men den bør også give patienten mulighed for at udvikle sociale og håndteringsmæssige færdigheder.

Hvad er kunstterapi?

Skabelse af mentale billeder er en naturlig proces hos alle mennesker, uanset om de er kunstnerisk begavede eller ej. Kunstterapi er baseret på brugen af kreativitet til at udforske, opdage, konfrontere og udtrykke en persons følelser, både på et bevidst og ubevidst plan.

Denne udtryksform giver mulighed for at skabe forbindelse med sig selv, men også med andre mennesker. Formålet med kunstterapi er at begive sig ud på en rejse til selvindsigt.

På denne rejse kan en tilstand eller sygdom konfronteres, mens der skabes en kreation, som giver patienten en ny måde at håndtere sin patologi på. Kunstterapi kan derfor lindre de følelsesmæssige lidelser, der er forbundet med sygdommen, og forbedre livskvaliteten.

Grundlæggende krav til kunstterapi

Som ved enhver terapeutisk indsats er det nødvendigt, at det involverede personale er uddannet. På denne måde vil terapeuten være i stand til at vejlede de patienter, der deltager i behandlingen. Ligeledes skaber et behageligt miljø uden ydre distraktioner en følelse af tryghed hos deltagerne.

Kunstterapi i forbindelse med multipel sklerose skal tage hensyn til de forskellige begrænsninger, som patologien kan medføre, da disse er variable fra patient til patient. Terapeuten skal ikke kun være dygtig til at håndtere følelser, men skal også have tilstrækkelig viden om det kliniske billede.

Person i kørestol

Diagnosen MS er et chok i patienternes liv. Terapeutisk støtte til at håndtere følelser er afgørende.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Fra hvilken alder kan multipel sklerose opstå?

Hvorfor hjælper brugen af kunstterapi ved multipel sklerose?

Kunst i sine forskellige former har ledsaget menneskeheden siden dens begyndelse. Derfor er det accepteret, at nogle mennesker har et iboende behov for at formidle et budskab gennem kunstnerisk skabelse.

Dette behov tjener dem på en måde som en kilde til katarsis for at klare begivenhederne i ens tilværelse. Kunstterapi skal have en lignende funktion hos patienter med psykologiske og psykiatriske problemer, men denne gang under vejledning af en terapeut.

Multipel sklerose medfører påvirkninger på det kognitive og følelsesmæssige plan, som er vanskelige at håndtere, hvilket gør kunstterapi til en alternativ behandling, der hjælper i processen med at acceptere og modstå sygdommen.

Fleksibel kreativitet

At indfange et billede starter med en bevidst idé om at skabe. Denne ændres i det underbevidste, efterhånden som der investeres tid og kræfter i udarbejdelsen.

Og selv om resultatet er forskelligt fra det oprindelige mentale billede og også afhænger af den individuelle motoriske kapacitet, udnytter kunstterapien den hengivenhed, der er involveret i den kreative proces, snarere end at opnå værker, der er et museum værdig.

Det er dog rigtigt, at flere kunstnere har brugt maleri som et nonverbalt udtryksmiddel som reaktion på følelser af frustration og smerte forårsaget af en fysisk tilstand. På samme måde er der mennesker, som stod over for så frygtelige tragedier som Holocaust og tog deres tilflugt til at indfange hjerteskærende billeder, der afslørede deres lidelser.

Musik: Et andet redskab

Musikterapi er en anden måde, hvorpå kunstterapi kan hjælpe en patient med diagnosen multipel sklerose. Faktisk har musik vist sig at have sundhedsmæssige fordele siden oldtiden. Brugen af den som terapi i forbindelse med MS kræver imidlertid mere end blot fremførelse af lyd.

Det skyldes, at sygdommen udviser stor variation i sine symptomer, som afhænger af læsionernes placering og sværhedsgrad. Hos nogle patienter kan den perceptuelle evne være nedsat, hvilket gør det vanskeligt at få kontakt med omgivelserne. Derfor er en terapeut nødvendig for at hjælpe med integrationen mellem patienten og lyden.

Andre nyttige former for kunstnerisk skabelse

Selv om de vigtigste undersøgelser fokuserer på brugen af maleri som kunstterapi ved multipel sklerose, er der andre kunstneriske skabelser, som har vist sig nyttige. Blandt de udtryksformer, der er blevet anvendt hos patienter med kroniske sygdomme, har følgende aktiviteter vist sig at være gavnlige:

 • Poesi.
 • Vævning.
 • Skulptur.
 • Fremstilling af collage.
 • Håndværk med tekstiler.
Person spiller på en tamburin

Musikterapi kan anvendes til forskellige former for sygdomme og bliver mere og mere populær blandt alternative behandlingsformer.

Hvordan kan kunst hjælpe ved multipel sklerose?

Tilstanden på det følelsesmæssige niveau hos en patient med multipel sklerose varierer fra patient til patient og endda hos den samme patient med tiden. Kunstterapi forsøger (gennem kreativitet og interaktion mellem deltagerne i sessionerne) at fremme udviklingen af positive aspekter af den individuelle opfattelse af selve patologien.

På den måde bliver hver session en flugt fra lidelsen, selv om man konfronteres med de følelser, der opstår som følge af sygdommen. Og det gøres ved at udforske sin kreative proces og erhverve sig en ny færdighed.

Nogle undersøgelser har evalueret kunstterapiens indflydelse på deltagernes livskvalitet og konkluderet, at processen kan påvirke følgende aspekter til det bedre:

 • Selvværd.
 • Følelse af håb.
 • Opfattelse af støtte fra samfundet.
 • Selvtillid i lyset af begrænset funktionalitet.

Yderligere fordele ved terapien

På den anden side giver integrationen af gruppen mulighed for at udtrykke følelser verbalt under den kreative proces. Dette fører til en følelse af frihed og fællesskab og skaber et reelt og varigt incitament til at fortsætte med at deltage.

Ligeledes hjælper udstillingen og diskussionen af de færdige værker patienten til bedre at forstå sin tilstand og sin egen udvikling.

Har kunstterapi begrænsninger i forbindelse med multipel sklerose?

Da det er en neurodegenerativ sygdom, kan læsioner påvirke kognitive processer, især når hjernebarken er involveret.

Hos personer med et alvorligt kognitivt underskud har både anvendelsen og fordelene ved kunstterapi i forbindelse med multipel sklerose ikke vist sig at være nyttige. Og af denne grund anbefales det i øjeblikket ikke at anvende den til patienter med en avanceret sværhedsgrad.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tidlige tegn på multipel sklerose

Forskning i kunstterapi og multipel sklerose

Selv om kunstterapi er meget populær i dag, er det stadig en alternativ terapi . Denne konnotation mindsker ikke dens anvendelighed. Tværtimod bør den tilskynde til videnskabelig forskning. I øvrigt er det i praksis kun få institutioner, der tilbyder denne type tilgang.

Ved at foreslå strenge undersøgelser, der kan påvise objektive resultater, kan man belyse de reelle fordele ved kunstterapi. Dette perspektiv ville have til formål at fremme brugen af kunstnerisk arbejde hos patienter med følelsesmæssige og kognitive forstyrrelser, især i forbindelse med degenerative og invaliderende sygdomme som f.eks. multipel sklerose.

Det kan interessere dig ...
Sådan lindrer du stress ved at male på sten
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan lindrer du stress ved at male på sten

Ved at male sten, kan du hjælpe kroppen til at finde indre ro og derved hjælpe den med at holde stress fra at ramme din hverdag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Fraser, C.; Keating, M.; The Effect of a Creative Art Program on Self-Esteem, Hope, Perceived Social Support, and Self-Efficacy in Individuals with Multiple Sclerosis: a Pilot Study; Journal of Neuroscience Nursing; American Association of Neuroscience Nurses; 330 – 336; 2014.
 • Guseva, M. E., Matvievskaya, O. V., & Boyko, A. N. (2021). Art therapy possibilities in the complex treatment of patients with multiple sclerosis. Neurology, Neuropsychiatry, Psychosomatics13(1S), 45-49.
 • Rosales, A.; Albizú, A.; El Uso de la Musicoterapia en Síntomas de Ansiedad de Pacientes con Esclerosis Múltiple; Escuela de Ciencias Psicológicas de la Universidad de San Carlos de Guatemala; 2012.
 • Polo, L.; Tres Aproximaciones al Arte Terapia; Arte, Individuo y Sociedad; 12: 311 – 319; 2000.
 • Coll, F.; Un Viaje por Arte Terapia; Arteterapia – Papeles de Arteterapia y educación Artística para la Inclusión Social; 1: 41 – 44; 2006.
 • Godoy, J.; Muela, J.; Pérez, M.; Aspectos Emocionales de la Esclerosis Múltiple; Universidad de Granada; Anales de Psicología; 9 (2): 171 – 176; 1993.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.