Screeninger for brystkræft

Brystkræft er en af de mest almindelige patologier i det 21. århundrede, men en rettidig diagnose kan redde dit liv. Find ud af, hvilke der er de vigtigste screeninger for det.
Screeninger for brystkræft
Jael Garrido Dominguez

Skrevet og kontrolleret af læge Jael Garrido Dominguez.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Er screeninger for brystkræft vigtigt? For det første er det vigtigt at påpege, at Global Cancer Observatory (GCO) registrerede i alt mere end 2 millioner nye tilfælde af brystkræft verden over i 2018.

I samme år registrerede GCO mere end 600.000 dødsfald som følge af brystkræft. Ifølge data er brystkræft også på andenpladsen over nye kræfttilfælde og på sjettepladsen over dødsårsager.

Den gode nyhed er, at der er mange tilgængelige screeninger, og disse spiller en grundlæggende rolle i prognosen for denne sygdom. Normalt er deres formål at opdage tumorer på et tidligt tidspunkt med den lavest mulige risiko for en persons sundhed.

Screeninger for brystkræft

Oplysninger offentliggjort via National Cancer Institute indikerer, at screeninger for brystkræft hovedsageligt er for kvinder med en familiehistorik med sygdommen eller andre signifikante risikofaktorer. Læs med for at finde ud af, hvilke der er de mest hyppigt anvendte.

Læs også: De forskellige former for brystkræft, symptomer og behandling

Mammografi

Dette er en type diagnostisk billeddannelse, der bruger røntgenstråler til at opdage ændringer forårsaget af kræft i brystvævet. Derudover gennemgår kvinder denne test som en tidlig påvisning af læsioner, der er typiske for ondartet kræft.

De fleste læger anbefaler, at alle kvinder gennemgår deres første mammografi mellem 30 og 35 års alderen og derefter fortsætter med et årligt mammogram efter 45-års alderen. De fleste kvinder synes dog, at processen med at få foretaget et mammogram er ret ubehagelig.

Alligevel skal du huske på, at et mammogram kun tager et par minutter, og ubehaget kun er kortvarigt. Dette er en lille pris at betale for tidlig påvisning af en sygdom som kræft.

Mange beskriver mammografi som en irriterende procedure. Det tager dog kun et par minutter, og ubehaget er kortvarigt.

Sonomamografi

Dette er en type diagnostisk billede, der bruger lydbølger til at visualisere ændringer i brystvævet. Det er meget nyttigt til at observere håndgribelige masser, som en læge ikke kan se gennem mammografi.

Således anvendes dette diagnostiske billede i vid udstrækning til at guide dem under biopsier. Derudover bruger de sidstnævnte til at få celler fra læsionen og finde ud af, om der er kræft. Som det sidste er sonomammografi fuldstændig smertefrit og tager kun et par minutter at gennemføre.

Brystbiopsi

For det første skal du forstå, at udtrykket brystbiopsi omfatter en gruppe procedurer, der er beregnet til at fjerne væv fra det berørte bryst. Derefter udsætter de det fjernede væv for andre tests, der kan påvise kræft.

Læs også: Er du i risikogruppen for at få brystkræft?

Når vi taler om brystbiopsi, taler vi om nålbiopsier eller kirurgi. Under nålbiopsier bruger lægen en hul nål til at fjerne vævsfragmenter fra det formodede kræftholdige område. I tilfælde af operation fjerner lægen en sektion af eller alt mistænkeligt væv fra et berørt bryst.

Kvinde bliver tjekket for brystkræft

Magnetisk resonans

En MR bruger kraftige magneter og radiobølger til at producere meget detaljerede billeder af brystvæv. Det kan tage billeder fra mange vinkler og give billeder af blødt væv, der nogle gange ville være vanskelige at se, når man bruger andre billeddannelsesstudier.

Det er en supplerende undersøgelse til mammografi og sonomammografi, der bruges til at studere vævet mere detaljeret i de tilfælde, der kræver det. Dette skyldes de høje omkostninger og den øgede risiko for falske positive svar for mistænkelige billeder. En MR er fuldstændig smertefri og udsender ikke stråling til kroppen.

Ting, man bør huske på angående screeninger for brystkræft

Der findes således flere tests, der kan opdage brystkræft på en tidlig og rettidig måde. Mammografi er den mest anvendte i dag, og som vi sagde ovenstående, består den af ​​brug af røntgenstråler for at forsøge at opdage ændringer i brystvævet. Så du skal have et mammogram hvert år efter 45-års alderen.

Det kan interessere dig ...
Er det muligt at forebygge brystkræft? 6 gode råd
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det muligt at forebygge brystkræft? 6 gode råd

Er det muligt at forebygge brystkræft? Brystkræft er en kronisk sygdom, der opstår, når brystvævscellerne begynder at vokse unormalt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


    • Bray, F., Ferlay, J., Soerjomataram, I., Siegel, R. L., Torre, L. A., & Jemal, A. (2018). Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 68(6), 394–424. https://doi.org/10.3322/caac.21492
    • National Cancer Institute. (2017). Breast Cancer Screening (PDQ®): Patient Version.
    • NIH. (2010). Breast Cancer Screening ( PDQ ® ) Health Professional Version. Retrieved from http://www.cancer.gov/types/breast/hp/breast-screening-pdq#link/_7_toc

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.