Lær, hvordan du opdager brystkræft

Brystkræft er en af de mest almindelige kræftformer hos den kvindelige befolkning. Prognosen er dog normalt god.
Lær, hvordan du opdager brystkræft

Sidste ændring: 06 november, 2021

Er det muligt, at man opdager brystkræft i de tidlige stadier? Hvis ja, er der andre muligheder end mammografi? Disse og andre spørgsmål vil blive besvaret her i artiklen. Læs med!

I øjeblikket anslås det, at kvinder, der bliver over 85 år, har en chance på 1 ud af 9 for at udvikle brystkræft. Faktisk er denne type kræft den mest almindelige hos kvinder.

Første symptomer på brystkræft

Kroppens celler deler sig regelmæssigt og kontrolleret for at erstatte gamle celler med yngre og mere funktionelle.

Disse celledelingsprocesser, som i princippet bør være regulerede, kan imidlertid ændres og give anledning til en ukontrolleret celledeling, hvorved der opstår en tumor.

Når denne masse af celler, der deler sig, får evnen til at invadere andre væv og fortsætte med at formere sig i dem i en proces, der kaldes metastase, er der tale om en ondartet tumor eller kræft.

Specifikt er brystkræft fremkomsten af en ondartet tumor i brystkirtlens celler. Disse celler, som har deres oprindelse i brysternes kirtelvæv, er i stand til at invadere det omkringliggende sunde væv og formere sig i det (metastase).

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er brystkræft den mest almindelige kræftform hos kvinder og den næsthyppigste dødsårsag i denne befolkningsgruppe på verdensplan.

Brystkræft er dog en af de kræftformer med den bedste prognose. Tidlig diagnose spiller en afgørende rolle for behandlingens succes.

Årsagerne til brystkræft spænder fra genetiske faktorer til miljømæssige årsager. I en lav procentdel af tilfældene skyldes dens forekomst en arvelig mutation i et gen, der forårsager en høj disposition til at lide af denne kræftform.

I 90% af tilfældene af brystkræft er dens forekomst imidlertid sporadisk og er ikke relateret til arvelige mutationer af visse gener.

Nedenstående vil vi tale om de første symptomer, der kan forekomme ved brystkræft, samt de aspekter, der bør tages i betragtning for at opdage denne patologi i tide.

Du er måske interesseret i: BRCA-1 og BRCA-2 generne og brystkræft

Risikofaktorer

Før vi diskuterer symptomerne på brystkræft, er det nyttigt at vide, hvilke risikofaktorer der er relateret til denne sygdom:

  • Visse reproduktive aspekter som f.eks. brug af høje doser hormonelle præventionsmidler, hormonterapi eller sen overgangsalder kan være relateret til sygdomsudbruddet.
  • Andre faktorer, der kan påvirke dens forekomst, er ernæringsmæssige aspekter, fysisk aktivitet, varighed af amning, rygning eller alkoholisme.
  • Risikofaktorer, som man ikke kan påvirke, kan være en familiehistorie med brystkræft eller arvelige genetiske mutationer, såsom ændringer i BRCA1- og BRCA2-generne.
  • Risikoen for brystkræft stiger med alderen. De fleste brystkræftformer diagnosticeres efter 50 års alderen.

Mulige symptomer hjælper til, at man opdager brystkræft

En af komplikationerne i forbindelse med tidlig påvisning af sygdommen er, at der nogle gange ikke er nogen symptomer i de tidlige stadier. Faktisk er det almindeligt, at kvinder med sygdommen ikke oplever smerter i de tidlige stadier.

Rødt bryst hos kvinde symboliserer brystkræft

Alligevel er der blevet identificeret visse aspekter, der kan afsløre tilstedeværelsen af brystkræft. Nogle af dem er:

  • Brystvorteforstoppelse
  • Udflåd fra brystvorten
  • Smerter i brystet eller brystvorten
  • En ændring i brystets eller brystvortens form
  • Irritation, rødme eller skældannelse på brysterne
  • Forekomsten af knuder omkring brysterne, mod området omkring armhulen.

Det er meget vigtigt at være opmærksom på enhver form for knude eller abnormitet, der stammer fra dette område, selv om forekomsten af knuder ikke altid skyldes tilstedeværelsen af kræft.

Generelt er det mere sandsynligt, at hårde, uregelmæssige og smertefri knuder er relateret til kræft. I disse situationer er det dog bedst at konsultere en specialist.

Tidlige diagnostiske tests hjælper til, at man opdager brystkræft

grund af dens høje effektivitet er mammografien den mest udbredte teknik, da den er i stand til at opdage brystkræft flere år før udviklingen af eventuelle knuder eller symptomer.

Kvinde får udført mammografi

Det er meget vigtigt at få foretaget alle de screeningsmammografier, som din læge anbefaler. Det anbefales normalt at få foretaget en mammografi hvert år fra 40- eller 50-årsalderen. Denne alder kan dog være lavere for personer med en familiehistorie.

En anden mulighed er selvundersøgelse af brysterne, som består af en regelmæssig selvundersøgelse af brysterne for at opdage tilstedeværelsen af knuder eller forandringer i brysterne.

Nytteværdien af denne teknik er dog noget kontroversiel, da man ikke kan opdager brystkræft i alle tilfælde på denne måde, og den bør aldrig erstatte en mammografi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.