7 ting du kan forvente fra din første mammografi

Kvinder får deres første mammografi, når de nærmer sig 40 år. Dette afhænger dog også af vores familiehistorie og vores tidligere medicinske historie.
7 ting du kan forvente fra din første mammografi
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Brystkræft er den næst hyppigste type kræft i verden og den mest almindelige blandt kvinder. Her er 7 ting du kan forvente fra din første mammografi!

Hvis brystkræft diagnosticeres på et tidligt tidspunkt, er der stor sandsynlighed for, at det kan behandles.

Den primære måde at opdage denne type kræft på er gennem årlige mammogrammer og undersøgelser foretaget af en specialist.

Imidlertid anbefales mammografi ikke til kvinder under 45 år. Dette skyldes deres tætte brystvæv, hvilket gør det vanskeligt at fortolke mammografiens resultater og dermed opdage problemer.

Hertil kommer, at kvinder under 45 år er mindre tilbøjelige til at udvikle brystkræft.

Ikke desto mindre oplever mange kvinder deres første mammografi mellem 35 og 40 års alderen. Hvis du forventer at få en mammografi snart, så er der syv fakta relateret til denne procedure.

1. Du vil føle et let tryk

Kvinde der faar foretaget et mammogram

Under en mammografi er det nødvendigt for lægen at let komprimere brysterne. Dette er for at opnå en mammografi af høj kvalitet og udsætte patienten for så lidt stråling som muligt.

Desværre kan denne kompression forårsage smerte for nogle kvinder. Andre kvinder oplever dog kun svagt ubehag.

Det er ret almindeligt for kvinder at opleve en række fornemmelser, da alle kvinder har forskellige smerte tærskler.

Ikke desto mindre, hvis du føler smerte under en mammografi, skal du huske, at det kun vil vare i et par minutter.

2. Undgå planlægning af dine første mammografi dag, før din menstruationsperiode

Mammografi bør ideelt set udføres i anden eller tredje uge af din menstruationscyklus. Dette skyldes, at der er mindre glandular brystvæv, hvilket gør det muligt for undersøgelsen at være mere detaljeret og mindre ubehagelig.

Desuden har dine bryster tendens til at være mere følsomme i løbet af menstruationen eller i ugerne efter din periode som følge af en ændring i hormonniveauet. Dette kan forårsage smerte under undersøgelsen og gøre mammografien mere ubehagelig.

3. Giv din læge besked, hvis du har silikoneimplantater

Kvinde med silikone implentater

Silikone proteser kan forstyrre visualiseringen af ​​brysterne på røntgenbillederne. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du fortæller radiologen, som vil udføre din undersøgelse, hvis du har brystimplantater.

Dette vil gøre det muligt for lægen at justere mængden af ​​stråling, de vil bruge, således at brystkirtlerne bliver tydeligere på røntgenstrålen. Du vil også opdage, at den position, du skal stå i, i forhold til maskinen, vil være anderledes, afhængigt af størrelsen af ​​dine implantater.

4. Påklæd dig to stykker særskilt tøj

Normalt er du nødt til at tage tøjet af, der dækker den øverste del af din krop og bære en hospitals kjole, som radiologen vil give dig.

Derfor er det bedre at undgå at bære tøj som f.eks. kjoler eller andre former for tøj, der er vanskelige at tage af.

Ideelt set bør du bære en skjorte med knapper på undersøgelsesdagen, da den bliver nem at tage af og sætte på igen. Ikke alene vil påføring af passende tøj forårsage mindre besvær, men det vil også spare dig for tid.

Så tag noget praktisk på.

5. Undgå at bruge visse kosmetiske genstande på armhulerne

Du må ikke putte nogen form for kosmetisk produkt på dine bryster eller armhuler på undersøgelsesdagen.

Det skyldes, at brugen af ​​disse produkter kan generere billeder på røntgenbillederne, der kan forvirre din læge. Dette kan føre til en falsk diagnose.

Vigtigst bør vi være særlig opmærksomme på produkter, der efterlader rester på huden. Eksempler på produkter er lotioner, deodoranter og pulver.

For at undgå forvirring kan du spørge din læge, hvis den deodorant du normalt bruger vil forårsage et problem.

Hvis du vil få din mammografi udført om aftenen, kan du vaske dine armhuler før undersøgelsen for at undgå komplikationer. Du kan anvende din deodorant efter mammografien er afsluttet.

6. Sæt dig selv i en behagelig position

Kvinde faar foretaget mammografi

I starten af ​​din undersøgelse, skal du lade radiologen placere dig korrekt. Hvis stillingen hun placerer dig i er ubehagelig, så tøv ikke med at fortælle dem dette.

Placeringen af ​​dine bryster i maskinen er yderst vigtig for at de kan undersøges fuldendt. For at dette kan ske, skal du slappe af.

Faktisk siger specialister, at enhver ændring i brystets stilling under undersøgelsen kan forstyrre resultaterne. Derfor bør du kommunikere med radiologen, da dette giver dig mulighed for at finde den bedste position til din første mammografi.

Desuden bør du gøre din radiolog opmærksom på eventuelle fysiske begrænsninger, som du har, såsom muskelstivhed, vanskeligheder med at hæve dine arme osv..

Hvis det er umuligt at placere dig selv i nogen af ​​de rigtige stillinger for at udføre undersøgelsen, hvilket sjældent sker, så er der alternative måder at undersøge dine bryster på. Et eksempel er ved brug af en ultralyd.

7. Kun specialisten kan forklare dine mammografiresultater

Kvinde er hos laegen og ser paa et mammogram

Det er vigtigt, at du ved, at radiologen er den professionelle, der skal foretage din undersøgelse. Men de har ikke den nødvendige viden til at fortolke resultaterne.

Når det er sagt, kan radiologen fortælle dig om de vigtigste faktorer, der blev opdaget under din mammografi ved at bruge specifikke termer for hver type læsion.

Ikke desto mindre kan kun din læge forklare resultaterne for dig mere detaljeret. Det er vigtigt, at du ikke lader et underligt udtryk, som du ser, skræmme dig eller gøre dig bekymret.

Giv din læge tid til at se resultaterne og derefter forklare dem for dig.

Vær rolig under din første mammografi

Det er normalt at være nervøs før din første mammografi, fordi du ikke ved, hvad du kan forvente.

Men hvis du ønsker at helt rask, så er mammografier uundgåelige. Så det er vigtigt at forberede dig på denne type undersøgelse, når du nærmer dig de 40 år eller tidligere, hvis du har stor risiko for at udvikle brystkræft.

Endelig bør du undersøge de ting, du kan forvente fra denne undersøgelse og give slip på dine bekymringer. Du bør også tale med din læge om, hvornår det bedste tidspunkt er for dig at udføre denne procedure, da dette kan variere fra person til person.

Det kan interessere dig ...
De første tegn på kræft som 90% af alle mennesker ignorerer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De første tegn på kræft som 90% af alle mennesker ignorerer

Kræft kommer ofte snigende, men det betyder ikke, at der ikke er nogen faresignaler. Langt de fleste kender ikke de første tegn på kræft. Her er de...  • CDC, Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. ¿Qué es una mamografía?. Última modificación de la página el 11/09/2018. cdc.gov/spanish/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm
  • Clínica Internacional. Consejos para la realización de una mamografía. (2016). clinicainternacional.com.pe/blog/consejos-realizacion-mamografia/
  • Breastcarcer.org. Técnica de la mamografía y tipos de mamografía. Última modificación 17/09/2012. breastcancer.org/es/sintomas/analisis/tipos/mamografias/tipos

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.