Årsagerne til smerter under brysterne

Mange gange er smerter under brystet relateret til problemer i brystvæggen eller ribbenene. Det er dog vigtigt at få fastslået årsagen.
Årsagerne til smerter under brysterne

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Smerter under brysterne er et almindeligt symptom, som kan skyldes en række forskellige faktorer. Nogle af dem er normale processer i kroppen, der resulterer i dette ubehag. Andre gange er årsagen en mere alvorlig helbredstilstand.

Smerter under brysterne kan antage mange former. Nogle gange er der en brændende fornemmelse, eller smerten er diffus og ikke særlig udtalt. Den kan også optræde som en meget lokaliseret og intens smerte. I sidstnævnte tilfælde er det vigtigt at konsultere en læge så hurtigt som muligt, da det kan være tegn på et alvorligt problem.

Det skal bemærkes, at smerter under brysterne er mere almindelige hos unge kvinder og hos kvinder, der allerede har været i overgangsalderen.

Ca. 70% af kvinder rapporterer, at de har haft sådanne smerter på et tidspunkt i deres liv, men kun 15% har krævet medicinsk behandling. Vi fortæller dig alt om hovedårsagerne til denne lidelse her i artiklen.

Menstruation, hormonelle ændringer og graviditet

Mange kvinder oplever et vist ubehag før menstruation, herunder smerter under brysterne. Ømhed i brysterne skyldes øget østrogen og progesteron, og det er helt normalt. Smerterne forsvinder normalt efter ægløsning.

De hormonelle ændringer, der sker i overgangsalderen, skaber også lignende ubehag. Smerter under brysterne forekommer både i præmenopausen, men også i overgangsalderen og efter overgangsalderen.

Det er meget almindeligt for gravide kvinder, især hvis de er førstegangsmødre, at føle smerter under brystet. Dette skyldes brysternes vækst, barnets placering eller ændringer i kroppen for at tilpasse sig fosteret. Det kan også være resultatet af halsbrand, sure opstød eller galdeblære- eller leverproblemer.

Kvinde oplever smerter under brysterne
Hormonelle ændringer kan i alle aldre give smerter i brystet.

Costochondritis forårsager smerter under brysterne

Costochondritis, også kendt som Tietzes syndrom, er betændelse i den brusk, der forbinder brystbenet med ribbenene. Det er undertiden ledsaget af gigt i den øvre ryg eller nakke, og dette forårsager ofte en slags følelsesløshed i brystet.

I disse tilfælde oplever folk også smerter under brysterne, hvilket giver en fornemmelse af, at der er tale om mastalgi – specifikke brystsmerter – selv om det ikke er det. Dette sundhedsproblem er hyppigere hos kvinder over 40 år.

Meget store bryster

Jo større brysterne er, jo større er sandsynligheden for smerter under brysterne. Meget store bryster giver sådanne gener og forårsager også ofte smerter i nakke, ryg og skuldre.

I nogle tilfælde fører dette til begrænsninger i visse fysiske aktiviteter. Nogle gange opstår der også strækmærker eller hudirritationer i området. Store bryster kan kun korrigeres definitivt ved en operation.

Forkert bh

Kvinde i undertøj
En bh, der ikke passer til kvindens barm, kan forårsage smerter.

En bh, der bare ikke passer til kvindens bryst, kan forårsage store smerter.

En af de største fejl er at vælge en bh, der ikke har den rigtige pasform. Den bør ikke trykke på brysterne og bør ikke give plads nok til, at den let kan rutsje op eller ændre placering.

Nogle gange kan bh’er med metalbøjler også forårsage ubehag for nogle kvinder. En uhensigtsmæssig bh forårsager ikke kun smerter under brysterne, men kan også forårsage smerter i ryggen eller skulderen. Det er bedst at bære bh’er af god kvalitet, også selv om de koster lidt mere.

Andre årsager til smerter under brysterne

Mange gange er smerter under brystet relateret til problemer i brystvæggen eller ribbenene. Dette gælder hos kvinder i alle aldre. Nogle gange er det interkostal neuritis, som er en irritation eller betændelse i netværket af nerver mellem ribbenene.

Smerterne kan også være relateret til et muskelproblem, forårsaget af en pludselig bevægelse. Det er det, vi almindeligvis kalder en forstrukket muskel.

Det er også muligt, at smerten har sin oprindelse i andre organer og afspejles i brystvæggen. For eksempel giver sygdomme i galdeblæren og betændelse i leveren denne effekt, ligesom infektioner i lungerne eller hjerteproblemer.

Desuden bør du ikke udelukke en lidelse i selve brysterne, såsom cyster eller tumorer. Derfor er det vigtigt at gå til en læge, når man er i tvivl, for at foretage de relevante supplerende undersøgelser og få den rigtige diagnose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Torres, L. F. P., Pavón-Jiménez, R., Sánchez, M. R., Valderrama, J. C., & Pardo, J. A. M. (2002). Unidad de dolor torácico: seguimiento a un año. Revista Española de Cardiología, 55(10), 1021-1027.
  • Rokicki, W., Rokicki, M., & Rydel, M. (2018). What do we know about Tietze’s syndrome?. Kardiochirurgia i torakochirurgia polska = Polish journal of cardio-thoracic surgery, 15(3), 180–182. https://doi.org/10.5114/kitp.2018.78443

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.