Dårlig lugt forneden: Sådan slipper du af med det

Selvom disse aktuelle behandlinger for vaginal lugt normalt er effektive, så bør du søge hjælp fra din gynækolog for at undgå større problemer, hvis problemet fortsætter.
Dårlig lugt forneden: Sådan slipper du af med det
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 30 december, 2022

Dårlig lugt forneden? Det er noget vi alle sammen har prøvet og måske også en grund til, at vi kvinder bliver lidt nervøse for, om der nu er noget galt.

Dårlig lugt forneden

Mange behandler dårlig lugt og udflåd ved at vaske sig ekstra godt med sæbe og vand, men det er ifølge Hanne Brix Westergaard, som er overlæge på gynækologisk afdeling på Nordsjællands Hospital, en dårlig ide.

Lugten fra skeden skyldes udflåd, som er sur, og som indeholder bakterier, der er vigtige for dit underliv. Udflåd hjælper med at rense din skede, og dens lugt kommer ikke nødvendigvis fra en infektion. Når du vasker dig med sæbe, så forstyrrer du den naturlige pH-værdi og bakterieflora.

Udflåd i sig selv er helt normalt, også selvom det har en lidt skarp lugt, som for mange kvinder kan virke frastødende.

Lugten kan ændre sig i forbindelse med sex. Mandens sæd er basisk, så når det blandes med den sure udflåd, så opstår der en anderledes og unik lugt.

God hygiejne er vigtigt for at holde den dårlige lugt forneden i skak

 • Skift undertøj hver dag
 • Vask dig IKKE oppe i skeden. Det er skadeligt for skedens naturlige rensemekanisme.
 • Vask skeden udvendigt med vand. Brug ikke sæbe.

Sådan undgå du infektion

Hvis det lugter dårligere end normalt dernede, og du også oplever andre symptomer såsom kløe eller en brændende følelse, så lider du måske af en infektion.

Her er nogle gode vaner, der kan hjælpe dig med at undgå infektioner:

 • Undgå stramt undertøj eller undertøj lavet af syntetisk materiale
 • Brug kondom
 • Tag kun penicillin, når det ordineres af lægen
 • Undgå at tørre dig fra numsen op mod skeden efter toiletbesøg, da du kan komme til at overføre bakterier fra endetarmen til skeden.
 • Sørg for god hygiejne

Hvis du mener, at den dårlige lugt forneden går ud over det sædvanlige så læs med her. Måske lider du af et af de her fire problemer:

1. Bakteriel vaginose

Kvinde der holder sig for underlivet

Bakteriel vaginose forekommer ofte hos kvinder, der er seksuelt aktive, og som ikke bruger kondom. Det giver udflåd, som er hvidligt/gråligt. Det lugter slemt af fisk og kan forårsage irritation og kløe.

Bakteriel vaginose skyldes, at der er for mange af den slags bakterier, det normalt kun findes i begrænsede mængder. Omkring en tredjedel af alle kvinder forventes at få det på et eller andet tidspunkt i deres liv. Den gode nyhed er, at det kan behandles af lægen.

2. Skedesvamp

Skedesvampen “Candida albicans” opstår på grund af en ubalance i bakteriefloraen. Symptomerne består af kløe og svie samt klumpet, hvid udflåd, der ligner hytteost.

Det kan give dårlig lugt og være meget generende, men kan behandles. Dog har mange kvinder skedesvamp uden de mærker noget særligt til det.

 

3. Kønssygdomme

Kvinde der holder sig for underlivet

Kønssygdomme kan give en ubehagelig lugt forneden. Alle kønssygdomme kan undgås ved at bruge kondom. Hvis du har mistanke om, at du lider af en kønssygdom, er det vigtigt at få en tid hos lægen for at blive undersøgt.

En af de mest almindelige kønssygdomme i Danmark er klamydia, som kan give øget udflåd, dårlig lugt, pletblødning og kløe i urinrøret. Nogle gange er klamydia dog symptomfrit.

Klamydia inficerer slimhinden i urinrøret hos kvinder og kan behandles med antibiotika.

5. Mad

Groentsager

Ifølge Dr. Jennifer Wider, der er ekspert i kvinders helbred, så kan den mad du spiser have indflydelse på, hvordan du lugter dernede. Løg og broccoli kan for eksempel give en skarp lugt, mens fødevarer såsom grapefrugt og citrus gør lugten sødere og mere behagelig.

 

Flere gode ideer til god lugt dernede

 • Brug bomuldsundertøj
 • Vask tøj med et mildt vaskemiddel
 • Undgå at bruge sæbe dernede
 • Vask dig umiddelbart før og efter samleje
 • Undgå stramt tøj
 • Skrub ikke hårdt, når du vasker dig. Vær forsigtig.
 • Tør dig den rigtige retning efter toiletbesøg, da skeden og anus sidder meget tæt på hinanden og bakterier nemt kan overføres.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mashburn, J. (2012). Vaginal Infections Update. Journal of Midwifery and Women’s Health. http://doi.org/10.1111/j.1542-2011.2012.00246.x
 • White, B. A., Creedon, D. J., Nelson, K. E., & Wilson, B. A. (2011). The vaginal microbiome in health and disease. Trends in Endocrinology and Metabolism. http://doi.org/10.1016/j.tem.2011.06.001
 • Palmeira-de-Oliveira, R., Palmeira-de-Oliveira, A., & Martinez-de-Oliveira, J. (2015). New strategies for local treatment of vaginal infections. Advanced Drug Delivery Reviews. http://doi.org/10.1016/j.addr.2015.06.008
 • Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health and Medicine23(7).
 • Nagulapalli Venkata, K. C., Swaroop, A., Bagchi, D., & Bishayee, A. (2017, June 1). A small plant with big benefits: Fenugreek (Trigonella foenum-graecum Linn.) for disease prevention and health promotion. Molecular Nutrition and Food Research. Wiley-VCH Verlag. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600950
 • Biswas, K., Chattopadhyay, I., Banerjee, R. K., & Bandyopadhyay, U. (2002, June 10). Biological activities and medicinal properties of neem (Azadirachta indica). Current Science.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.