Dans og gåture kan beskytte mod Alzheimers

Monotoni er den værste fjende for forbindelser i hjernen, så for at forebygge Alzheimers er det vigtigt, at man forbliver aktiv ved at lave ting såsom at danse og gå ture.
Dans og gåture kan beskytte mod Alzheimers

Sidste ændring: 14 april, 2019

Monotoni er den værste fjende for forbindelser i hjernen. Så for at forebygge Alzheimers er det vigtigt, at man forbliver aktiv ved at lave ting såsom at danse og gå ture. At danse og gå ture er to skønne måder at træne hjernen. Det øger følelsen af frihed og er enormt afslappende. Det er også god fysisk træning, der har en direkte effekt på helbredet . Nu har det vist sig, at det også forebygger Alzheimers sygdom. I denne artikel vil vi snakke om hvordan dans og gåture kan beskytte mod Alzheimers!

Ifølge magasinet “Journal of Alzheimers Disease” kan enhver type fysisk aktivitet, der kombinerer fysisk træning med nydelse, gøre hjernen mere afvisende over for neurodegenerative sygdomme.

Derfor kan aktiviterer såsom at ordne haven eller blomsterne, danse og gå ture, cykle eller udøve hvilken som helst form for aktivitet, der gør dig glad, mens den får dig til at bevæge dig, reducere risikoen for at udvikle Alzheimers med op til 50%.

Dans og gåture øger hjernekapaciteten og aktivitetsniveauet

Tidligere har vi ofte nævnt fordelene ved at gå hver dag i mindst 20 eller 30 minutter. Det er en måde at forbedre det kardiovaskulære helbred og bekæmpe stress.

Men noget, som du måske endnu ikke ved, er, at noget så simpelt som at danse, gå ture eller arbejde i haven hver dag markant kan mindske risikoen for at udvikle en neurodegenerativ sygdom såsom Alzheimers.

Ifølge undersøgelsen, som blev foretaget af en gruppe læger (deriblandt Dr. Cyrus A. Rajo) på California Universitetet i Los Angeles. Så kan kombinationen af fysisk aktivitet og følelsesmæssig nydelse øge mængden af neuron-forbindelser, og dermed gøre dig mere afvisende over for forskellige typer af demens.

Kvinder der danser

Anbefalet læsning efter “Dans og gåture kan beskytte mod Alzheimers”:

Sådan opdager du tegn på Alzheimers

Der er ingen kur mod Alzheimers, men det kan forebygges

De fleste kender nogen, der er blevet diagnosticeret med Alzheimers. Få sygdomme kan være lige så hjerteskærende som at se nogle miste deres egen identitet og deres minder og langsomt falde ind i en degenerativ tilstand, som med tiden vil føre til deres død.

  • Der er på nuværende tidspunkt ingen behandling mod Alzheimers. Det er en hård kamp for både patienten og familiemedlemmerne.
  • Selvom der ikke er nogen kur mod Alzheimers, kan det forebygges.
  • Hvis du vænner dig til at gå ture hver dag, gå til dansetimer eller være aktiv udendørs, vil du mindske risikoen for Alzheimers med op til 50%.
  • Derimod vil et stillesiddende liv med få følelsesmæssige stimuli udvikle en mindre hjernevolumen med færre neuron-forbindelser.

Træning og aktiviteter, der er positive, stimulerende og sjove, øger det grå substans i hjernen. Dette styrker ikke blot hjernen men forebygger også neurodegenerative sygdomme.

Kvinde der gaar en tur

Gå, dans, grin og lær hver dag i kampen mod Alzheimers

Fysisk aktivitet såsom dans og gang giver ilt til hjernen, forbedrer blodomløbet, transporterer næringsstoffer og giver desuden også perfekte øjeblikke af afslapning, der giver ny stimuli til at fange ens interesse og hive én væk fra rutinen.

  • Husk, at rutine er én af hjernens værste fjender. Monotoni og gentagende aktiviteter vil få dig til at falde i en form for depression og føre til de uundgåelige humørsvingninger, som påvirker hjernens kemi.
  • Hjernen bliver langsommere og mere automatiseret af rutiner. Det er på det tidspunkt, du vil begynde at opleve hukommelsestab og mindsket mængden af synapser i neuronerne.
  • Aktiviteter, der tvinger kroppen til at bevæge sig, såsom at danse og gå ture, er ny stimuli, der sætter gang i nysgerrigheden og følelserne. Man kan sige, det er en slags brændstof til hjernen.

Læs også denne artikel efter “Dans og gåture kan beskytte mod Alzheimers”:

Begyndelsen på alzheimers – kan det stoppes?

Den eneste måde at bekæmpe Alzheimers er ved at forebygge det. Der findes ingen kur.

Par der danser salsa - beskytte mod alzheimers

Hjernen har ligesom dine muskler brug for træning for at holde sig ung og “spænstig”.

Hvis du kun sidder med dit rutineprægede arbejde hver dag (eller foran fjernsynet). Så bliver din hjerne ikke udfordret og der skabes ikke nogen nye forbindelser eller hjerneceller.

Men hvis du pirrer din nysgerrighed, udfordrer din hjerne, dyrker motion og har det sjovt, vil din hjerne vokse sig stærkere og smidigere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Klimova, B., Valis, M., & Kuca, K. (2017). Dancing as an Intervention Tool for People with Dementia: A Mini-Review Dancing and Dementia. Current Alzheimer Research. https://doi.org/10.2174/1567205014666170713161422
  • Venturelli, M., Scarsini, R., & Schena, F. (2011). Six-month walking program changes cognitive and ADL performance in patients with Alzheimer. American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias. https://doi.org/10.1177/1533317511418956

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.