De 3 førende årsager til depression

Depression skal bekæmpes på alle punkter. For at få det under kontrol, så det ikke dominerer ens liv, må man lære om de førende årsager.
De 3 førende årsager til depression

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Depression er en velkendt sygdom på grund af det store antal af personer, som døjer med det dagligt. Her er de 3 førende årsager til depression.

Denne sygdom forårsager seriøse problemer i forhold til at føre et fuldstændigt almindeligt liv.

Pessimisme, mangel på lyst til at leve og humørsvingninger. Det er nogle af de kendetegn, der påvirker de personer, som lider af denne sygdom.

Man bør aldrig forveksle sorg med en depression: den ene er midlertidig, mens den anden varer i lang tid.

Men hvorfor lider så mange mennesker af det? Er det genetisk? Er det et spørgsmål om følelser eller følelsesmæssig overfølsomhed?

I dag vil vi se på tre af de førende årsager til, hvorfor man måske har lidt af en depression på et tidspunkt i sit liv.

De førende årsager til depression

1. Førende årsager: gener

Gener bærer en del vægt, når man taler om sygdomme såsom Alzheimers og kræft. Men depression fortjener også en plads på listen.

Hvis en person i ens nære eller fjerne familie har lidt af denne sygdom, så er der en 30% større sandsynlighed for, at man også vil lide af den på et eller andet tidspunkt i sit liv.

Kvinde og en skygge af sig selv

Normalt er sandsynligheden for at lide af en depression større, jo tættere familiemedlemmet, der havde det, er på en.

Det lader til, at der er en genetisk tendens for disse sygdomme, som har påvirket vores familiemedlemmer, såsom depression.

Læs også denne efter “De 3 førende årsager til depression”:

 5 sjældne tegn på brystkræft

Dette betyder ikke, at man bliver nødt til at få denne sygdom. Det betyder blot, at man er mere modtagelig end andre personer, som ikke har nogen i familien med depressive træk.

2. Fysiologi er alt

Modsat psykologer så fokuserer psykiatere meget mere på farmakologiske løsninger på mentale sygdomme. Det er fordi, det ofte er fysiologiske ting, der frembringer dem.

I forbindelse med en depression er serotonin synderen. Det er en neurotransmitter. Den kan forårsage depressioner, når den ikke fungerer korrekt.

Serotonin har ikke kun noget at gøre med depressioner, men også angst. Det er tæt forbundet med depression.

Kvinde med angst

Tydeligtvist har depressioner ikke altid et fysiologisk indhold. Og medicin er ikke altid løsningen. Men hvis man nogensinde lider af det, er det et forsøg værd.

3. Personlige problemer

Når en person lider af denne sygdom, så er den første tanke, at noget er sket for personen, som har ført til lidelsen.

Modsat de førnævnte årsager så er sandheden, at en depression kan blive udløst af en række personlige problemer.

Den mest almindelige årsag er situationer såsom skilsmisse, seksuelt misbrug samt andre tilstande såsom bipolaritet.

Mange kvinder lider af den velkendte tilstand “fødselsdepression” efter at have født en baby. Der spiller hormonerne en grundlæggende rolle.

Kvinde der graeder i sengen

Denne sygdom kan opstå i en hvilken som helst alder. Men det er dog mere almindeligt i voksenlivet og i alderen mellem 35 og 45.

Alt det, der sker omkring disse personer, påvirker dem. Og hvis intet går godt, så kan de ende med at lide af en forfærdelig depression.

Depression og forhold

Selvom det er sikkert, at man måske har en genetisk sandsynlighed, så er den hovedsaglige årsag til ens depression de forhold, som man har til andre personer.

Hvis man finder sig selv i et giftigt forhold, eller man ikke er i stand til at tage kontrol over sit liv, eller man er blevet overrasket med en negativ begivenhed, som man ikke ved, hvordan man skal håndtere, så kan man godt falde i en depressiv tilstand.

Den positive ting er, at der er en måde at komme ud af denne tilstand på. Også selvom det er en lang og besværlig proces, som måske kræver hjælp fra medicin.

For at sige det på en anden måde, så skal depression bekæmpes på alle fronter for at man kan komme af med det fuldstændigt, eller i det mindste få det under kontrol.

Kvinde ved vandet

På grund af det hurtige tempo, vi lever i, og de former for liv, vi fører, så er der mange ting, der kan ske for os, og personer i alle aldre er nu påvirket af denne sygdom.

Den vigtigste ting er at finde årsagen til problemet og derefter behandle det på den rigtige måde med et effektivt resultat.

Depression har flere førende åsager, men der er også løsninger og ressourcer til rådighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.