Det er normalt at føle sig modløs, men ikke at være pessimistisk

Pessimisme kan påvirke alle områder af livet og kan efterlade os lammet. Det er vigtigt, at du prøver at finde hjælp fra dine kære, men frem for alt, at du tillader dig selv at blive hjulpet.
Det er normalt at føle sig modløs, men ikke at være pessimistisk

Sidste ændring: 09 august, 2022

 Hvem har aldrig følt sig modløs? Det er helt normalt og man vil endda kunne sige at mennesker næsten altid er underlagt modløshed. Men at føle sig modløs er anderledes end at være pessimistisk.

Pessimisme påvirker folk på mange måder, og det kan gøre ens liv virkelig kompliceret. Det værste er at folk ikke altid er klar over det, før det er for sent. Pessimisme er også en af de ting som, når den er inde i dig, er sværest at få bugt med.

Det er normalt at føle sig modløs, men ikke at være pessimistisk

Fra normalt til giftigt

Sandheden er der er kun ét skridt fra at blive modløs til at blive pessimistisk. Og hvad sker der så?  Hvad er årsagen til pessimisme?  Pessimisme opstår altid, når man forlænger følelsen af modløshed.

Mand med en regnsky over sig

Det er ikke dårligt at føle sig modløs. Alle bliver modløse en gang imellem og det kan hjælpe dig til at mønstre styrke  til at imødegå hvilket som helst liv forude, så du er meget bedre forberedt.

Problemet er at det nogle gange er hårdt at bringe dig selv ud af tilstanden af modløshed. Dette kan skyldes dine livsomstændigheder ikke gør det let, eller fordi du simpelthen ikke kan se lyset af håb midt så meget mørke…

Det eneste du ved er at du eventuelt vil hænge fast i pessimisme.

Du tror måske, at det ikke er sådan en dårlig ting, men i virkeligheden ændrer det en masse ting inden i dig. Vil du vide hvorfor?

Anbefalet læsning efter “Det er normalt at føle sig modløs, men ikke at være pessimistisk”:

6 typer negativ energi, man bør fjerne

At være pessimistisk ændrer dit syn på verden

Pessimisme ændrer dit syn på livet og alt, der omgiver dig. Pludselig synes alt mørkt. Du kan også føle, at du er ved at blive en meget pessimistisk person. Denne onde cirkel forhindrer dig i at finde din vej ud.

Når du befinder dig selv dybt i pessimisme, kan du ikke længere fornemme muligheder, du kan ikke længere føle erfaringer. Sandheden er at i disse øjeblikke går du glip af en masse muligheder, der passerer din vej.

Dette er alt sammen på grund af én ting: Frygt.

Det ændrer den måde, du lytter på

Når du befinder dig i denne tankegang, vil alt, hvad du hører, blive forstørret af dine ører. Alt hvad du behøver at høre er en negativ kommentar, eller at nogen svarer dig uforskammet, og du vil forstørre dette i en tung følelse af ubehag.

Fingre der peger paa trist kvinde

Sætninger vil poppe op i dit hoved i det øjeblik, ligesom “Du er værdiløs”, “Det skulle ske før eller senere”, “Ingen hjælper dig”, “Verden er imod dig.” Disse ord vil få dg til at føle dig endnu mere modløs, hvis det er muligt, og de vil hjemsøge dig i den pessimisme, som du har omgivet dig selv med.

Det ændrer den måde, du taler på

Ligesom du begynder at høre negative ting, vil du også ændre den måde du ser tingene på, og du vil begynde at snakke meget anderledes, end du er vant til.

På sådanne tidspunkter vil du sige   bedrøvelige ting, ord, der er fulde af smerte som afspejler den absolutte følelse af pessimisme som du er omgivet af.

Så hvad er løsningen? Tving positive ord til at komme ud, fordi ikke alt er dårligt. Du går bare med lukkede øjne, så åben dem!

Det påvirker dine personlige relationer

Til sidst vil al denne pessimisme vil påvirke dine personlige relationer. Du kan ikke gå så meget ud, eller den pessimisme, du er omgivet af vil begynde at sprede sig til dine venner.

Det får dig til at isolere dig selv på måder, der er absolut ikke godt for dig. Det bedste råd er at prøve at tale med dine venner om dit problem, prøve at have en god tid og mest af alt ikke afskære dig selv fra omverdenen.

Dette vil være din bedste allierede mod pessimisme.

Læs også denne artikel efter “Det er normalt at føle sig modløs, men ikke at være pessimistisk”:

Har du en empatisk partner? 5 nøgler til svaret

Det sætter din fremtid i fare

Ved at blive   modløs, vil følelsen af pessimisme og håbløshed eventuelt lamme dig. Du vil ikke længere være i stand til at se livet i øjnene, du vil lade muligheder passere, og du vil spilde alt det, du kunne have givet mere af dig selv til.

Du vil ikke ønske at gøre noget, intet vil ophidse dig. Al din succes vil være ude af dine hænder, og du vil føle sig endnu værre på grund af det. Så prøv at komme ud af det, kæmp for det!

Men vigtigst af alt, spørg dine nærmeste om hjælp. De vil hjælpe dig med se verden i et langt mere positivt lys.

Kvinde sidder og er trist - Foele sig modloes

Som vi sagde tidligere, er alle gået igennem dette før, men hvad der er vigtigt er, at du kommer ud af det. Hvis du forbliver på denne måde i lang tid, vil du blive en giftig person. Du mister muligheder og venner, og du vil blive grå og apatisk indeni.

Lær at kommunikere dit problem med andre mennesker, og at afsløre, hvad der er inden i dig. Den måde du ser tingene på er ikke den eneste måde at se tingene, og lige nu er det bestemt ikke den mest præcise.

Lad andre mennesker åbne dine øjne. Bekæmp mærket , som fortærer dig.

Det kan interessere dig ...
Omkostningerne ved at give alt du har i et forhold
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Omkostningerne ved at give alt du har i et forhold

At give alt hvad du har, når den anden person ikke forpligter sig som du gør, kan være ødelæggende for dit psykologiske velbefindende. Vær forsigti...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martínez-Correa, A., Reyes Del Paso, G.A., García-León, A., and González-Jareño, M.I. (2006). Optimismo/pesimismo disposicional y estrategias de afrontamiento del estrés. Psicothema 18, 66–72.
  • Fernández-González, L., González-Hernández, A., and Trianes-Torres, M.V. (2015). Relaciones entre estrés académico,apoyo social,optimismo- pesimismo y autoestima en estudiantes universitarios. Electronic Journal of Research in Educational Psychology 13, 111–130.
  • Contreras, F. (2006). (2006). Psicología positiva: una nueva perspectiva en psicología. Diversitas: Perspectivas En Psicología 2, 311–319.
  • del Valle, C. H. C., & Mateos, P. M. (2008). Dispositional pessimism, defensive pessimism and optimism: The effect of induced mood on prefactual and counterfactual thinking and performance. Cognition and emotion, 22(8), 1600-1612.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.