Nanopartikler fra teblade dræber kræftceller

Doktor Pitchaimuthu sagde til BBC News, at de i løbet af de næste to år kan teste partiklerne på mennesker. Han tror også, at de kunne komme på markedet i løbet af de næste 10 år.
Nanopartikler fra teblade dræber kræftceller
Maricela Jiménez López

Skrevet og kontrolleret af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 14 januar, 2019

Forskere i Indien og fra University of Swansea i Storbritannien har lavet et forsøg, hvor nanopartikler fra teblade dræbte kræftceller.

Ligesom mange andre store videnskabelige opdagelser skete det ved en tilfældighed. Den nye viden er ikke blevet verificeret, men der er måske tale om året største videnskabelige fund.

Forskerne brugte en type nanopartikel kaldet “quantum dots”, der er fire tusind gange mindre end bredden af ​​et menneskehår. Og det er netop på grund af deres størrelse, at de er i stand til at trænge ind i porerne på kræftcellerne og ødelægge dem med en cytotoksisk virkning. Det kan dræbe 80% af cellen.

Hvad er kræft?

Kræft er et fælles navn for en gruppe af sygdomme, der skaber farlig celledeling, eller væv, som spredes mere end normalt over toppen af ​​andet væv.

Kræft bruger kroppens væv til at lave tumorer. Nogle er farligere end andre. Mange har stor dødelighed.

Læs også: Advarselstegn på hudkræft

Hos lægen

Nanopartikler fra teblade kan have mange fordele

Nanopartikler undersøges inden for forskellige forskningsområder. Forskere undersøger for eksempel, om de kan forbedre kvaliteten og farven på tv-skærme.

Hvis undersøgelserne giver positive resultater, kan disse nanopartikler også bruges til at opdage og identificere tumorer takket være deres fluorescerende egenskaber, når de absorberer lysenergi. Dette er imidlertid en kompliceret og dyr kemisk proces og kan have bivirkninger.

Forskerholdet skabte en simpel metode til fremstilling af ikke-giftige nanopartikler. De opdagede at nanopartiklerne fra Camellia sinensis (teblade) havde en effekt sammen med andre kemikalier.

Camellia sinensis er den plante, te laves af. Den kommer fra Kina og Sydøstasien, men vokser nu over hele verden. Engang indgik den i mere end 50 forskellige kinesiske lægemidler, fordi den er en god kilde til antioxidanter. Den bruges også til at lave grøn, rød eller sort te.

Teplantens nanopartikler kan måske hjælpe med at behandle kræft. Te har også andre sundhedsfordele. Te kan hjælpe med at forebygge diabetes, behandle træthed og forbedre blæreproblemer. Det er også en kilde til koffein, jern og proteiner på grund af de tanniner, den indeholder.

Hvorfor forske i te? Og hvor skal forskningen hen nu?

Hovedforskeren, doktor Sudhagar Pitchaimuthu, er fysiker og verdenskendt for sin brug af nanopartikler. Han undersøger blandt andet hvordan de kan skabe fotoelektiske partikler gennem cellesyntese.

Læs også: De første tegn på kræft som 90% af alle mennesker ignorerer

Kvinde drikker te

Doktor Pitchaimuthu forklarer, at “overraskelsen kom, da disse partikler nogle gange stoppede væksten af skadelige kræftceller.” Det var i det øjeblik, det gik op for dem, at de måske havde opdaget noget.

Der er dog en stor forskel på nanopartikler i teblade og tebladene selv. Man kan ikke kurere kræft ved at drikke te eller spise teblade. Andre undersøgelser viser lignende resultater, men der er brug for mere forskning, før noget kan siges med sikkerhed.

Doktor Pitchaimuthu sagde til BBC News, at de i løbet af de næste to år kan teste partiklerne på mennesker. Han tror også, at de kunne komme på markedet i løbet af de næste 10 år.

“Det næste skridt”, sagde Doctor Pitchaimuthu, “er at udføre eksperimentet i større målestok med hjælp fra andre samarbejdspartnere. Vi vil undersøge funktionen af dette tebladsekstrakt på kræftceller. ”

Han tilføjede, at han også gerne ville forske mere i nanopartikler fra teblade og håber på at find flere måder nanopartikler fra te kan bruges på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.