De fantastiske fordele ved timian te

Læs mere her om de fantastiske fordele ved timian-te og hvordan du kan nyde dem.
De fantastiske fordele ved timian te
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Bedømt og godkendt af kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Har du nogensinde tænkt over, hvilke fordele ved timian te der er?

Hvis dit svar er nej, er det første du bør vide, at timian er en aromatisk krydderurt, der normalt anvendes til madlavning og aromatisk parfume. Men den kan også nydes i form af varm urtete!

I denne artikel vil vi se nærmere på denne fantastiske urtete og alle dens fordele.

Fordele ved timian te

Fra nu af vil du ikke blot bruge denne krydderurt til at tilsætte smag og aroma til din mad. Du vil også få lyst til at prøve den i en varm te.

Opdag hvordan du kan nyde disse fantastiske fordele ved timian-te:

1. Desinfektionsmiddel

Timian te

Hvis du har blister eller mavesår, kan du drikke varm eller kold timian-te for at reducere inflammation og desinficere området.

Derudover kan du også bruge denne te til at helbrede sår, øjen-infektioner og snit i huden. Dette er på grund af den stærkt antiseptiske virkning i timian takket være Thymol.

2. Brug timian te til at lindre åndedrætsproblemer

En af bedste fordele ved timian-te er lindring af åndedrætsproblemer. Når du har en forkølelse med hoste, eller en anden sygdom, der påvirker åndedrætssystemet (frem for alt de typiske vintersygdomme, der er forårsaget af bakterier eller virus) kan du stole på timian-te.

Den kan lindre et utal af sygdomme fra bronkitis til astma. Dette skyldes dets broncho-dilaterende egenskaber.

3. Forebyg for tidlig aldring

3 forskellige versioner af kvinde

Takket være mængden af antioxidanter som timian-te indeholder, såvel som dens store indhold af flavonoider, kan du opretholde en sund cellefunktion og forebygge for tidlig aldring i celler og organer.

Det er uden tvivl en ungdomseleksir!

4. Forebyg problemer med fordøjelsen

Efter et stort måltid, en fest eller en anden begivenhed hvor vi overspiser, kan du forhindre følelsen af tunghed i kroppen, og sove meget bedre, hvis du drikker timian-te.

Drik derfor teen når du ved, at du kommer til at spise mere end normalt.

5. Reducér PMS-symptomer

Kvinde der ligger med varmepude og klud for panden

En af de andre gode fordele ved timian-te er, at den kan reducere de typiske symptomer der forekommer i kroppen i dagene op til menstruation. I løbet af menstruationen kan den også lindre kramper og hjælpe til med at bekæmpe vaginale infektioner. For at opnå denne effekt bør du anvende den eksternt.

6. Nedsæt blodtrykket

Timian kommer fra de mere tempererede regioner i verden, såsom Sydeuropa, Asien og Nordafrika, hvor de har brugt urten som lægemiddel siden antikkens tid.

Endnu en af de vigtige fordele ved timian-te er, at hvis man drikker det en gang om dagen kan det regulere blodtrykket, og forbedre blodårernes og venernes tilstand. Det kan også bruges som en fremragende erstatning for salt i din mad, hvis du har problemer med væskeophobninger i kroppen.

7. Styrk dit immunforsvar

Et glas te

Hvis du ofte og let bliver syg er det måske fordi dit immunforsvar er svagt. Timian har rigeligt med vitamin A og C, som virker som del af dit immunforsvars respons.

8. Kraftigt mundskyl

Hvis du lider af dårlig ånde (halitose), kan du drikke timian-te for at slippe af med den dårlige ånde. Flere og flere hygiejneprodukter indeholder nu timian som en af deres ingredienser, fordi det er et lugt-eliminerende middel.

9. Bedre humør

Stress, angst, depression, irritabilitet?

Bare rolig, timian-te kan hjælpe dig. Faktisk indeholder timian et stof med terapeutiske og afslappende egenskaber kaldet Carvacrol. Når du spiser det opnår du følelser af velvære og komfort, og det balancerer din hjerneaktivitet. Det øger også dine energiniveauer og lindrer angst. Derfor er dette endnu en grund til at nyde denne urt efter en lang og udmattende dag.

Måder at benytte timian te på

Timian te

Det hele afhænger af hvilken effekt du ønsker. Med andre ord, timian-te kræver forskellig forberedelse, alt afhængig af om du vil bruge den internt eller eksternt.

I alle tilfælde, den ‘drikkebare’ option kan indeholde andre ingredienser der kan forstærke virkningen. Lige såvel kan det, at drikke den ved en højere temperatur.

Hvis du bruger teen til at kurere sår eller bekæmpe infektioner, har du brug for færre ingredienser.

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld timian blade (10 g)
 • 1 kop vand (250 g)

Forberedelse

 • Varm vandet, og når det koger tilføjer du timianen.
 • Kog i 15 minutter og fjern det derefter fra varmekilden.
 • Lad det trække, indtil det er nået drikketemperatur.
 • Si bladene fra, og overfør det til en sprøjteflaske.
 • Påfør teen på det inficerede område for at rengøre og desinficere.

Hvis du vil nyde fordelene ved timian-te, for eksempel hvis du har hoste eller en forkølelse, kan du tilføje et par ingredienser mere:

Ingredienser

Forberedelse

 • Varm vandet op i en gryde.
 • Derefter, når vandet begynder at koge, tilsæt timian og kog det i 15 minutter.
 • Fjern herefter gryden fra komfuret og lad timianen trække i 10 minutter.
 • Si bladene fra og tilsæt 1 spiseskefuld honning.
 • Klem citronen og tilsæt saften.
 • Drik helst teen så varm som du kan holde ud.

Disse mennesker bør undgå timian te:

Drik ikke mere end en kop om dagen – overdreven indtagelse af Thymol (en af hovedkomponenterne i timian) kan have ubehagelige bivirkninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. Int J Mol Sci. 2017;18(6):1283. Published 2017 Jun 16. doi:10.3390/ijms18061283
 • Boskabady MH, Jalali S, Yahyazadeh N, Boskabady M. Carvacrol attenuates serum levels of total protein, phospholipase A2 and histamine in asthmatic guinea pig. Avicenna J Phytomed. 2016;6(6):636–642.
 • Sun Z, Park SY, Hwang E, et al. Thymus vulgaris alleviates UVB irradiation induced skin damage via inhibition of MAPK/AP-1 and activation of Nrf2-ARE antioxidant system. J Cell Mol Med. 2017;21(2):336–348. doi:10.1111/jcmm.12968
 • Heghes SC, Vostinaru O, Rus LM, Mogosan C, Iuga CA, Filip L. Antispasmodic Effect of Essential Oils and Their Constituents: A Review. Molecules. 2019;24(9):1675. Published 2019 Apr 29. doi:10.3390/molecules24091675
 • Melo, F. H. C., Moura, B. A., de Sousa, D. P., de Vasconcelos, S. M. M., Macedo, D. S., Fonteles, M. M. de F., … de Sousa, F. C. F. (2011). Antidepressant-like effect of carvacrol (5-Isopropyl-2-methylphenol) in mice: Involvement of dopaminergic system. Fundamental and Clinical Pharmacology25(3), 362–367. https://doi.org/10.1111/j.1472-8206.2010.00850.x

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.