10 fødevarer der hjælper dig med at forbedre humøret

Disse fødevarer er meget nyttige til at forbedre humøret, og kan nogle gange også hjælpe hvis du er under behandling for at bekæmpe depression.
10 fødevarer der hjælper dig med at forbedre humøret
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Visse fødevarer indeholder vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, der har gavnlige effekter på dit helbred. Faktisk kan du forhindre og behandle nogle lidelser og forbedre humøret ved at inkludere bestemte fødevarer i din kost.

Således kan du endda bekæmpe depression på den mest naturlige måde. I denne artikel deler vi 10 fødevarer, der hjælper dig med at forbedre humøret hurtigt.

Sådan kan du forbedre humøret på en naturlig måde

Depression er en kompleks lidelse, der er svært at behandle naturligt, fordi det påvirker nervesystemet og kan forårsage forskellige symptomer i kroppen.

Folk, der lider af denne lidelse, lever med negativitet og håbløshed, hvilket gør enhver behandling vanskelig, fordi de har tendens til at være pessimistiske over for enhver kur eller handling.

Tristhed, apati og lavt selvværd er hyppige kendetegn ved denne mentale ubalance.

Men det er muligt at bekæmpe depression naturligt. Vi kan igennem vores kost inkludere fødevarer der indeholder næringsstoffer, som forbedrer nervesystemets funktion.

Således fremmer disse fødevarer processer der øger fornemmelsen af velvære og lykke.

Sådan kan du forbedre humøret med disse 10 fødevarer

1. Kakao

Kakaoboenner

Kakao er en gammel forfædre til megen af vores medicinske mad, det anses endda for at være helligt i mange kulturer og har desuden mange sundhedsegenskaber.

Blandt disse er at det hjælper med at bekæmpe depression takket være dets phenylethylamin og tryptophan indhold. Disse stoffer forbedrer vores humør ved at øge vores serotonin, hvilket er en neurotransmitter der giver os en følelse af lykke.

 • Vi bør ikke forveksle kakao med chokolade. Chokolade er rigt på sukker og usunde fedtstoffer, og dets procentdel af kakao er oftest ret lavt.

Anbefalet læsning efter “10 fødevarer der hjælper dig med at forbedre humøret”:

Det siger dine negle om din personlighed

2. Appelsiner

Citrusfrugter har anti-depressive egenskaber, både når du spiser dem eller bruger dem som dufte.

Ved at bruge de æteriske olier fra citron, appelsin, mandarin eller grapefrugt,  forårsager disse en følelse af lykke, hvilket også ofte er grunden til at de bruges på vores hud som dufte.

 • Appelsiner er en af de bedste frugter for at øge både vitalitet og optimisme.
 • Vi anbefaler dog at spise dem om morgenen, fordi de kan give dig problemer med at sove om natten.

3. Salatblade

Salatblade er rige på magnesium, som er et vigtigt mineral for at afbalancere nervesystemet og bekæmpe sygdomme som depression og angst.

4. Avocado

Avocadoer

 

Avocado betragtes som en super-mad.

Denne frugt indeholder et så komplet sæt af næringsstoffer, at det er det bedste valg til at behandle enhver lidelse, herunder depression.

 • På trods af at den er rig på fedtstoffer, indeholder den også en masse proteiner og fibre, så du behøver ikke bekymre dig om at tage på i vægt på grund af at du spiser avocado.

5. Valnødder

Valnødder er fremragende til at forbedre dit humør takket være deres høje indhold af vitaminer og mineraler som magnesium og essentielle fedtsyrer.

 • En håndfuld valnødder om dagen er nok til at holde dit nervesystem i balance, og vil også gavne dit hjertes sundhed.

6. Hørfrø

Hørfrø, som du kan forbruge enten som olie eller som frø, er en meget nærende mad, der er rig på omega 3 essentielle fedtsyrer. Denne form for fedt er afgørende for mennesker, der har brug for at opnå følelsesmæssig stabilitet og forbedre deres helbred generelt.

 • Hvis du vælger hårolie, skal du sørge for at den er koldpresset, så den opretholder sine egenskaber til fulde.

Læs også denne artikel efter “10 fødevarer der hjælper dig med at forbedre humøret”:

7 yogastillinger der gør dig glad

7. Æg

Aeg i en kurv

Æg er en meget komplet mad,som vi med fordel kan spise hver dag.

 • De er rige på vitamin B12, et næringsstof, som også er til stede i sardiner og mejerivarer.
 • Lavt indhold af B-vitaminer, især B12, er relateret til depression, derfor er det godt at æg bidrager med B12 vitaminer.

8. Sorte bønner

I nogle lande er sorte bønner det centrale fundament for en sund kost, hvilket er en fremragende vane til dem der ønsker at bekæmpe depression.

9. Karse

Folaterne som findes i karse bidrager til at bremse den kognitiv forringelse og dermed forhindre depressive tilstande på en ganske naturlig måde.

 • Du kan tilføje det til salater eller som et garné på enhver ret.

Den 10. fødevare der kan forbedre humøret er Solsikkefrø

Solsikkefroe - forbedre humoeret

Ligesom sorte bønner er solsikkefrø rige på B-vitaminer som thiamin og af denne grund kan du spise dem dagligt enten rå eller tilberedt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Health, N. C. C. for M. (2010). Depression: the Treatment and management of depression in adults (UPDATED EDITION). The NICE Guideline on the Treatment and management of depression in adults.
 • Lang, U. E., Beglinger, C., Schweinfurth, N., Walter, M., & Borgwardt, S. (2015). Nutritional aspects of depression. Cellular Physiology and Biochemistry. https://doi.org/10.1159/000430229
 • Leng, G., Adan, R. A. H., Belot, M., Brunstrom, J. M., De Graaf, K., Dickson, S. L., … Smeets, P. A. M. (2017). The determinants of food choice. In Proceedings of the Nutrition Society. https://doi.org/10.1017/S002966511600286X

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.