Historien om den kogte frø: Når misbrug bliver normalt

Du har måske hørt historien før: Når man varmer en frø op langsomt, når frøen ikke at opdage at noget er galt, før det er for sent.
Historien om den kogte frø: Når misbrug bliver normalt
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Historien om den kogte frø kan hjælpe os med at forstå noget om vores eget følelsesmæssige liv. På samme måde som frøen, kan vi også godt langsomt blive vant til en forfærdelig situation uden at være i stand til at se, at vi er i fare.

Du holder dig selv i en ond cirkel, der forværrer din mentale og følelsesmæssige tilstand, indtil du bliver fuldstænding udbrændt.

Olivier Clerc, fransk forfatter og filosof var personen, der brugte en enkelt forklaring til at skabe denne præcise og illustrative historie om “den kogte frø”. Lad os tage et mere dybdegående kig på, hvad det betyder, og hvordan vi kan lære noget fra det.

Den kogte frø

Kvinde med trae due ved oeret

Denne fortælling er baseret på den sande fysiske lov. Der hedder, at “hvis den hastighed, hvorpå vandtemperaturen opvarmes er langsommere end 0,02 grader pr. minut, vil en frø forholde sig rolig og dø, når vandet bliver for varmt. Ved enhver større hastighed, vil frøen springe ud og flygte. ”

Så hvis du sætter en frø i en gryde med vand og begynder at varme det langsomt op. Så tilpasser frøen simpelthen bare sin kropstemperatur gradvist.

Når vandet begynder at koge frøen vil ikke længere være i stand til at tilpasse sig temperaturen, og vil derefter forsøge at springe ud.

Men desværre kan frøen ikke længere flygte på dette tidspunkt. Fordi den har brugt al sin energi på at justere sin temperatur har den ikke længere kræfter til at flygte.

Som konsekvens koger frøen ihjel og vil være ude af stand til at springe ud og redde sig selv.

Dette rejser spørgsmålet: hvad dræbte frøen? Var det det kogende vand, eller dens manglende evne til at træffe beslutnigen om, hvornår den skulle springe ud?

Hvis du havde nedsænket den i en gryde med 50 graders varmt vand, ville den have sprunget ud med det samme for at redde sig selv. Men fordi den tolererede den gradvise forøgelse af temperaturen, indså den aldrig at den kunne og burde have hoppet ud.

Kvinde med tilintergjort hjerte

Den stille forværring, der leder os til at foregive, at vi er okay

Når den følelsesmæssig forværring er langsom, går det ubemærket hen. Dette godtgør vores manglende reaktion, hvorfor vi ikke gør noget mod det og ender med at drukne i en giftig luft, der langsomt forgifter os alle.

Når en ændring forekommer langsomt nok, undslipper det vores opmærksomhed. Det formår derfor ikke at forårsage nogen form for reaktion eller modstand.

På denne måde er der visse typer af romantiske forhold, job, familiesituationer, venner og endda sociale situationer, hvor det ikke er ualmindeligt at se mennesker, der “koger” ligesom i historien om frøen.

Så når afhængighed, stolthed, egoisme eller krav begynder at manifestere sig lidt efter lidt,. Så er det svært at indse, hvor skadeligt det er at befinde sig på dette sted.

Faktisk kan det føles godt, når din partner har brug for dig.  Hvis din chef stoler på dig til at give dig opgaver, eller når en betroet ven konstant kræver din opmærksomhed.

Men over tid reducerer disse krav langsomt din reaktion og reaktionstid. Det udtømmer al din energi og din evne til at se, at det i virkeligheden ikke er et sundt forhold.

Kvinde siddende paa et bur

Denne tavse proces med at tilpasse sig til ubehaget vil ødelægge dig, og det vil langsomt samt meget subtilt tage kontrol over dit liv. Dette forhindrer dig i at lægge mærke til og forberede dig på at reagere på en måde, der virkelig passer til dine behov.

Det er derfor, det er absolut nødvendigt, at du gør en bevidst indsats for at holde øjnene åbne og vide, hvad du ønsker. Det er den eneste måde du kan tage kontrol over dit liv.

Den eneste måde at vokse på er at føle sig ubehageligt til mode for en kort stund.

Ofte vil en masse af de mennesker omkring dig ikke kunne lide det, når du beslutter dig for at følge og prioritere dine egne rettigheder. De er allerede vant til, at du tilpasser dig dem, og for dem er denne holdningsændring ubehagelig.

Husk nogle gange at sige “stop!” Dette hjælper med at garantere din trivsel og beskytte din egen selv-kærlighed, værdighed og interesser.

Så husk altid på den kogte frø og undgå at falde i et dybt hul af smerte, som kunne have været forebygget, hvis det var blevet bemærket tidsnok.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Clerc, O. (2007). La rana que no sabía que estaba hervida… y otras lecciones de vida. Madrid: Maeva
  • Savater, F. (1995). Ética Como Amor Propio. Libro de Mano.
  • Smith, A., & Rodríguez Braun, C. (2004). La teoría de los sentimientos morales. El libro de bolsillo.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.