Vær opmærksom på din hud

Huden kan fortælle meget om vores sundhed, og derfor er det vigtigt at kunne aflæse de tegn, den giver os.
Vær opmærksom på din hud

Sidste ændring: 10 december, 2018

Hudproblemer hører ikke kun til i den æstetiske sektor. Der findes også hudlidelser af mere medicinsk karakter. Der findes en del forskellige lidelser, huden kan lide af, og det er værd at lytte til sin hud. Her i artiklen fortæller vi mere om de naturlige tegn på hudlidelser og om, hvordan man kan lære at forstå sin hud ved at være opmærksom på dens signaler. Vær opmærksom på din hud, læs mere i denne artikel.

Hudlidelser: Definition og symptomer

Hudlidelser er selv sagt de lidelser eller sygdomme, som har med huden at gøre. Der findes en del forskellige former, fra acne til hudkræft (melanoma). Mange af dem er også relateret til negle, talg, hår og sved. Dermatologer tager sig af dem, som kommer fra seksuelt overførte sygdomme, da disse har en direkte effekt på huden (eksempler på disse sygdomme er HIV og syfilis).

Symptomerne på de forskellige hudlidelser er varierende, men de har dog nogle fælles kriterier. Som udgangspunkt vil udseendet, farven, teksturen og temperaturen på et bestemt område på huden ændre sig. Disse lidelser kan vise sig i form af mørke pletter, bumser, små buler, pus, afskalning af huden, udslæt, sår, kløe, smerter eller en brændende fornemmelse.

Toer hud

Anbefalet læsning:

Advarselstegn på hudkræft

Årsagerne til størstedelen af disse lidelser er ukendte, men man ved at stress og overdrevet udsættelse for solen har stor indflydelse på, om man får en hudlidelse. Kosten er også en vigtig faktor for hudens sundhed, ligesom dårlige vaner og udvendige midler såsom rengøringsprodukter og forurening. Det er vigtigt at observere tegnene på en hudlidelse og kontakte en læge eller dermatolog hurtigst muligt hvis man er i tvivl.

I forhold til det psykologiske felt, lan angst og frygt også forårsage pletter på dermis, som er hudens yderste lag. Hvis en person føler sig angrebet eller truet af noget, vil kroppen reagere med en naturlig barriere. Når huden er meget følsom kan det være fordi personen også er det rent psykisk. Når huden er hård, er det fordi personen også er det, deraf ordet “hårdhudet”. Når ens hud rød, er det fordi personen er ophidset eller begejstret og når den sveder meget, er det et tegn på usikkerhed.

Vær opmærksom på ændringerne i huden, da dette kan fortælle meget om kroppen. Hvis huden for eksempel er meget bleg, kan det være et tegn på træthed eller blod- eller jernmangel. Hvis den er blålig, mangler blodet ilt og hvis den er gullig, er det på grund af et overskud af overskud af bilirubin.

Modermaerke

Husk på følgende tegn

Man bør regelmæssigt undersøge sin hud for at sikre sig at den er sund og rask. Samtidig bør man huske på følgende symptomer, så man kan opdage en eventuel hudlidelse:

Ekstremt dybe rynker

Rynker er ikke kun dårlige af æstetiske grunde, men kan være relateret til en forhøjet risiko for at lide af brækkede knogler. Kvinder, som har gennemgået menopausen og som har flere rynker på halsen og i ansigtet, er mere tilbøjelige til at have en lavere knogletæthed i hæle, ryg og hofter. Dette skyldes mangel på kollagen, som ikke kun findes i huden men også i knoglerne.

“Sommerfugle” udslæt

Det er et sommerfugleformet udslæt som fremkommer på ansigtet og er det første tegn på lupus. Man behøver ikke at storme til lægen for at blive undersøgt, da det også kan skyldes dermatitis eller rosacea, eller kontakt med et bestemt produkt eller stykke tøj, som fremprovokerer en allergisk reaktion. Man kan foretage en klinisk undersøgelse for at bestemme, hvad årsagen er.

Hud allergi

Vær opmærksom på din hud: Hård hud på hænderne

Dette er en lidelse, hvor huden bliver tykkere og læderagtig, den bliver hvidlig i farven og får tydelige rynker. Dette kan skyldes en repetitiv handling eller ikke. Omkring 90% af de tilfælde som har aktiviteter, der kan forårsage dette, er forbundet med kræft. Hvis man kun har hård hud på håndfladerne, kan det være et tegn på lungekræft. Hvis man får acanthosis nigricans, kan det være tegn på mavekræft.

Vær opmærksom på din hud: Fløjlsagtige mærker

Fløjlsagtige pletter eller mærker på halsen eller armhulerne kan skyldes diabetes. Denne lidelse går under det videnskabelige navn acanthosis nigricans og kan være godartet eller skyldes overvægt. Man kan finde ud af årsagen ved at undersøge niveauet af blodsukker i kroppen.

Vær opmærksom på din hud: Rød pletter på håndleddene

Kløe samt lilla og røde pletter i dette område, kendt som lichen planus, og ud over håndleddene, kan de også opstå på ankler, mund, hals, ben, nedre ryg og genitalier. Årsagen er endnu ukendt, men det mistænkes at være grundet hepatitis C.

Hud allergi

Vær opmærksom på din hud: Grove hvide pletter

Disse hvidlige eller hudfarvede pletter på ryggen er læsioner i form af en appelsin, på grund af deres ovale form i den ene ende og den spidse form i den anden. De er tegn på en sjælden genetisk lidelse kaldet tuberøs sklerose, som danner godartede tumorer på forskelige vitale organer, som for eksempel i hjernen.

Vær opmærksom på din hud: Meget ugennemsigtig og tør hud

Dette kan være et tegn på mangel på omega-3 fedtsyrer, som hjælper med at forbedre hjernens funktioner og reducerer inflammation og risikoen for at lide af sygdomme som gigt, arytmi og kræft. Denne mangel forårsager også en forsinkelse i hudens naturlige cyklus, hvilket kan resultere i tørhed og hudafskalninger. Andre symptomer, som for eksempel uforklarligt vægttab, åndenød, hævelse og smerter i lymfeknuderne og træthed, kan være tegn på kræft.

Toer hud

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • hudlidelser

  • HIV

  • mørke pletter

  • solen

  • jernmangel

  • knogler

  • mavekræft

  • sklerose


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.