Depression efter brylluppet: Hvordan man kan genkende og overvinde det

Depression efter brylluppet fører til, at nygifte føler sig tomme, triste eller afskåret fra hinanden. Find ud af, hvad der forårsager den, og hvordan du kan håndtere den.
Depression efter brylluppet: Hvordan man kan genkende og overvinde det
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det forventes, at tiden efter et bryllup er en af de lykkeligste i et pars liv. At man på dette tidspunkt oplever en sød fase i forholdet. Du er endelig blevet gift med dit livs kærlighed, og I står begge over for den spændende begyndelse på en fælles rejse. Så hvorfor føler du dig så trist, ugidelig og afbrudt? Du oplever måske en depression efter brylluppet.

Dette begreb betegner ikke ligefrem en alvorlig humørsygdom, men snarere en følelse af tomhed og melankoli, som både mænd og kvinder kan opleve efter at være blevet gift. Disse følelser kommer uventet og kan være svære at erkende, acceptere og overvinde. Derfor vil vi gerne fortælle dig mere om det.

Depression efter brylluppet: Hvordan manifesterer den sig?

Hver person er forskellig, og derfor kan symptomerne på depression efter brylluppet variere i hvert enkelt tilfælde. Generelt ligner manifestationerne dem ved en depressiv episode, men måske af mindre intensitet.

Blandt de mest almindelige er følgende:

 • Følelse af tomhed, ensomhed og angst.
 • Konstant tristhed og en tendens til isolation. Personen kan føle sig afskåret fra sin partner og endda undgå følelsesmæssig kontakt med ham eller hende.
 • Apati og tab af interesse. Intet synes at skabe glæde eller begejstring, og dagene bliver ensformige.
 • Søvn- og appetitforstyrrelser.
 • Det er almindeligt at opleve et tab af energi eller vedvarende kedsomhed.

Dette følelsesmæssige lavpunkt finder sted dage, uger eller måneder efter brylluppet og kan vare i varierende tid afhængig af tilfældet.

Mand oplever depression efter brylluppet

Tristhed er det karakteristiske træk ved denne tilstand, der opstår et stykke tid efter brylluppet.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Daglig stress kan forårsage depression

Hvorfor opstår der depression efter brylluppet?

Det er svært at forstå, at en person kan føle sig deprimeret, når han/hun skulle gennemgå en af de bedste faser i sit liv og forhold. Men depression efter brylluppet er mere almindelig, end vi tror. Og faktisk er der flere faktorer, der bidrager til, at den opstår.

Følelse af tomhed efter brylluppet

I månedsvis har bryllupsforberedelserne optaget dit sind og din fritid. Der var så meget at ordne…!

Hele dit miljø var optaget af dig og begivenheden, samarbejdede og planlagde. Og du og din partner delte magiske øjeblikke med hinanden ved at vælge blomsterne, kjolerne og festmenuen.

Og nu er det hele forbi. Du er ikke længere hovedpersonen, og livet er rutine igen. Du føler, at du ikke længere har et formål, og en stærk følelse af tomhed kan sætte ind.

Vanskeligheder med at tilpasse sig den nye status

Det kan tage noget tid at påtage sig rollen som gift person, og der kan opstå visse vanskeligheder eller modstand. Nogle kan komme til at føle, at de fortryder deres beslutning, at de er bundet eller buret inde, at de savner deres singleliv.

Måske ser de ikke deres familie eller venner så meget længere, eller presset fra forpligtelsen bliver for meget for dem til tider. Selv om det er et spørgsmål om perspektiv, og de virkelig elsker deres partner og ønsker at være gift, kan disse tanker og følelser føre til stærk skyldfølelse.

Uopfyldte forventninger

Andre gange er det realitetstjekket, der fører til depression efter brylluppet. Måske havde du urealistiske forventninger til, hvordan ægteskabslivet ville være, og når de ikke bliver opfyldt, opstår der frygt og tristhed.

Måske havde du idealiseret ægteskabet, og nu må du se i øjnene, at der er skænderier, jalousi eller uenigheder. Nu må du påtage dig den daglige rutine, uenighederne om husarbejdet eller manglen på fælles tid.

Den boble, som du levede i sammen med din partner, mens du planlagde brylluppet, har givet plads til en hverdag med ikke så behagelige øjeblikke. Og du savner måske den tidligere fase.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tips til at håndtere en fødselsdepression og stress

Brylluppet var et plaster på såret, men problemet er stadig til stede

Som det sidste er det værd at nævne, at idéen om at gifte sig nogle gange opstår som en slags desperat løsning på de problemer, som parret har slæbt rundt på i lang tid.

De forsøger at dække over tvivlen, skænderierne eller uoverensstemmelserne med denne flugt fremad, men når brylluppet finder sted og bryllupsrejsen slutter, er de tidligere problemer stadig til stede.

Par skændes

I hverdagen opstår der diskussioner, som ikke var der før. At bo sammen kan ændre dynamikken.

Sådan overvinder du depression efter brylluppet

Hvis du føler, at du er ved at få en depression efter brylluppet, skal du bevare roen. Det betyder ikke, at der er noget galt, eller at ægteskabet var en fejltagelse.

Der er nogle skridt, du kan tage for at overvinde denne situation:

 • Acceptér dine følelser. Til tider kan det være svært at identificere symptomer og endnu sværere at erkende, hvad du føler, men det er vigtigt at tillade os selv dette skridt. Du må ikke dømme dig selv, give dig selv skylden eller holde dig tilbage. Iagttag dine følelser og acceptér dem for at transcendere dem.
 • Ændr dit perspektiv. Prøv at huske, at brylluppet ikke var målet, men begyndelsen på vejen. Vær begejstret for opbygningen af denne nye fase som par. Skab nye projekter og formål, individuelle og fælles, og dedikér jeres tid til det, der får jer til at føle jer godt tilpas.
 • Forsøm ikke de betydningsfulde mennesker i dit liv. At være gift betyder ikke, at I skal isolere jer eller give afkald på resten af jeres roller. Tillad dig selv at udvikle dig inden for og uden for parforholdet, så vil du ikke føle, at du har mistet noget.
 • Tal med din partner. Forklar, hvordan du har det, og hvad du har brug for. Kommunikation vil ikke kun hjælpe dig med at bearbejde dine følelser, men også styrke båndet og undgå misforståelser.
 • Søg professionel hjælp, hvis det er nødvendigt. Hvis dit forhold har været uroligt siden brylluppet, eller hvis du føler, at denne melankoli giver dig stort ubehag eller forstyrrer dit daglige liv, kan psykoterapi være en stor hjælp.

Det er mere almindeligt, end du måske tror

Alt i alt er en depression efter brylluppet ret almindelig. Den kan dukke op på det mindst forventede tidspunkt og give dette smukke øjeblik et skær af tristhed eller apati. Men hvis du tillader dig selv at føle, hvis du kommunikerer og fokuserer på at opbygge denne nye fase, vil alt gå over.

Det kan interessere dig ...
Tvivl inden du bliver gift: Hvad kan du gøre?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tvivl inden du bliver gift: Hvad kan du gøre?

Tvivl inden du bliver gift? Det er helt normalt, men du skal vide, hvordan du styrer det. Derfor vil vi give dig nogle tips.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Livermore, Sierra (2022) “The New Bride’s Guide to Overcoming “Post-Wedding Depression”,” Family
  Perspectives: Vol. 3 : Iss. 1 , Article 10.
  Disponible en: https://scholarsarchive.byu.edu/familyperspectives/vol3/iss1/10
 • Scott, A. M., & Stafford, L. (2018). An investigation of relational turbulence and depressive symptoms in newly married women. Personal Relationships, 25(1), 22–37

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.