Daglig stress kan forårsage depression

Daglig stress kan forårsage depression, så det er anbefalet at lære at slappe af og opbygge en sund livsstil. Det er også vigtigt at være opmærksom på symptomerne, eftersom de ofte går ubemærket hen.
Daglig stress kan forårsage depression

Sidste ændring: 31 december, 2020

Stress og depression kan synes som to adskilte lidelser. Mens den første er forbundet med nervøsitet, er den anden forbundet med passivitet. Daglig stress kan dog forårsage depression, ligesom depression kan forårsage stress.

Hvorfor kan daglig stress forårsage depression? Generelt kan vi sige, at begge lidelser repræsenterer en utilstrækkelig reaktion på problemer, udfordringer og tilbageslag. Dette forårsager bekymring og på samme tid også frustration og modvilje.

Begge problemer er meget karakteristiske for det sidste århundrede og er på grund af den livsstil, som samfundet har pålagt os. Overdrevne stimuli, hektisk tempo, øget følelsesmæssig isolation. Det vigtige er at vide, at stress kan forårsage depression, og man bør handle for at undgå det.

Daglig stress

Stress i sig selv er ikke et problem, så længe man kan holde det på et moderat niveau. Den følelsesmæssige reaktion giver en person mulighed for at være mere opmærksom og forsvare sig selv bedre i situationer, som involverer udfordring eller risici. Hvis du oplever det vedvarende eller ved høje niveauer, bliver det dog et problem.

Når stress bliver udløst, reagerer kroppen med øget produktion af kortisol. Ligeledes øger kroppen et andet hormon og neurotransmitter, der hedder adrenalin. En bivirkning ved dette er, at kroppen reagerer hurtigere og stærkere på stimuli.

Stress kan blive en hyppig sensation, når en person lærer at klassificere bestemte stimuli som farlige, når de ikke er det. For eksempel at komme for sent på arbejde, færdiggøre en opgave eller endda at forlade huset. På den måde bliver stress vedvarende, og kroppen er konstant på overarbejde.

Kvinde ved skrivebord har hovedpine grundet daglig stress

Daglig stress kan forårsage depression

Daglig stress kan forårsage depression, fordi opretholdelse af årvågenhed i længere perioder forstyrrer de normale fysiologiske funktioner. Dette kan påvirke dit humør og forårsage depressive tilstande.

Begge lidelser er ofte relaterede, og de er faktisk meget ens i flere af deres symptomer. Vi bør bemærke, at ikke al depression stammer fra stress, men stress øger risikoen for at blive deprimeret.

Stress er udmattende og overvældende, hvilket kan føre til problemer såsom reduceret produktivitet, dårligere ydeevne på arbejdet, problemer med forhold til andre og søvn- eller spiseforstyrrelser.

Din daglige rutine begynder at se udfordrende og meget frustrerende ud. Alt dette fører til en følelse af personlig utilstrækkelighed ledsaget af tristhed og mangel på motivation. På det tidpsunkt er du allerede på vej mod depression, hvilket kan have forskellige niveauer af alvor.

Sådan kan man opdage et problem

Stresset kvinde med personer, der rækker hende mange ting

Eftersom daglig stress kan forårsage depression, præcis ligesom depression kan forårsage stress, er det vigtigste at være opmærksom på de tidlige tegn for at kunne tage de passende forbehold i tide.

Der er adskillige afslørende symptomer såsom de følgende:

  • Konstant spænding: Det er en følelse af, at livet er overvældende og trykkende, som at være i en konstant kamp.
  • Irritabilitet: Du bliver hyppigt vred, og små ting går dig mere på, end de burde.
  • At græde uden en årsag: Du har lyst til at græde, uden der er en specifik årsag til det.
  • Lille entusiasme for livet: Du føler mangel på interesse og apati for selve livet. Dine projekter vækker ikke entusiasme, og du har følelsen af at leve i inerti.
  • Isolation og selvhad: Du undgår kontakt med andre, især tætte eller intime kontakter. Du begynder at udøve voldsom selvkritik.
  • Kognitive problemer: Mindsket opmærksomhed, koncentration, hastighed og mental nøjagtighed.
  • Ubeslutsomhed: Stor tvivl dukker op omkring næsten alt, og du har store problemer med at træffe beslutninger.

Stress og depression påvirker dig fysisk

Når du har stress og depression, er der også fysiske tegn, som afslører det. Det primære symptom er en følelse af permanent udmattethed, som ikke forsvinder, efter man har sovet. Søvnlidelser såsom søvnløshed og forstyrret søvn er faktisk meget gængse.

Problemer med at spise er et anden afslørende punkt, enten fordi man spiser for lidt eller for meget. Både stress og depression er risikofaktorer for at udvikle afhængigheder. Det er heller ikke usædvanligt for en person i denne tilstand at negligere deres personlige hygiejne.

Så hvis du føler, at dit liv er på vej i retning af vedvarende stress eller depression, som forårsager symptomer dagligt, bør du tale med en professionel. Måske vil du med små ændringer i din livsstil og professionelle råd være i stand til at vende processen, før den bliver alvorlig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Valdés, J. L., & Torrealba, F. (2006). La corteza prefrontal medial controla el alerta conductual y vegetativo: Implicancias en desórdenes de la conducta. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 44(3), 195-204.
  • Montejo, A. P. (2001). Evaluación del desempeño laboral. Gestión, 2(9).
  • Herrero, J., & Musitu, G. (1998). Apoyo social, estrés y depresión: un análisis causal del efecto supresor. Revista de Psicología Social, 13(2), 195-203.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.