Hvad er forskellen mellem tristhed og depression

Hvad er forskellen mellem tristhed og depression

Sidste ændring: 27 november, 2018

Vi kan ofte forveksle følelsen tristhed og depression. Selvom begge følelser har karakteristika til fælles, så adskiller de sig fra hinanden på specifikke punkter, som er værd at kende til.

Vil du kende til forskellene mellem tristhed og depression? I denne artikel fortæller vi alt om dem.

Tristhed og depression

Kvinde i sofa deprimeret

Selvom vi kan finde på at bruge udtrykket “Jeg er deprimeret”, når vi har haft en frygtelig dag på arbejdet, når en frygtelig regnbyge har gjort vores tøj gennemblødt eller vores hold har tabt mesterskabsfinalen, så kan disse omstændigheder kun henføres til at være trist eller bedrøvelse.

Tristhed er det naturlige svar på en uheldig begivenhed, en negativ situation, en frustration, så det er mere “normalt” for os at være trist end deprimeret.

Føle sig bedrøvet efter et afsluttet forhold, et økonomisk problem eller være ude i stand til ​​at opfylde et mål er normalt, da vi ikke er robotter eller maskiner. Imidlertid er tristhed langt væk fra at lide af en alvorlig patologi såsom depression.

Den triste følelse, vi har forsvinder helt, når tiden går, eller hvis vi finder en løsning på problemet. Det har intet at gøre med alvorligheden eller betydningen af ​​det, der har frigivet sorgen.

Vi går igennem en periode med sorg og så indser vi, at livet fortsætter, selv når en elsket dør, når vi flytter til den anden side af planeten eller når vi bliver skilt.

Vi taler ikke engang om depression i disse tilfælde, men en normal reaktion på dårlige situationer. Vi lider fordi vi har følelser, og fordi denne situation har efterladt et dybt aftryk hos os.

Den tristhed vi føler kan måske ledsages af andre symptomer som apati, søvnløshed eller hovedpine. Men disse er langt fra depressionen.

Så hvad er sorg? For at gøre det helt klart, så er tristhed en naturlig følelsesmæssig tilstand, en reaktion, der vedrører en bestemt episode eller situation.

Eksempler på sådanne situationer eller episoder omfatter, når vi er skuffede, når livet fører os til meget smertefulde situationer, eller når der er mennesker omkring os, der lider.

Hvad er depression?

Kvinde sidder i seng deprimeret

Lad os nu kigge på karakteristikken af ​​depression. Lad os starte med dets medicinske definition, der siger, at det er en psykisk sygdom og en humørforstyrrelse. Det er klassificeret på forskellige måder afhængigt af de symptomer, der fremlægges af patienten.

Tiden på hver depressiv episode kan variere: Fra uger til år. Dem, der går igennem det, har brug for professionel hjælp.

En psykiatrisk eller psykologisk behandling er afgørende, så personen kan nyde livet på alle måder igen.

For at blive diagnosticeret som depressiv skal en person præsentere mindst 5 af disse symptomer (denne liste er kun en vejledning, og man skal konsultere en terapeut om problemet):

 • Føle sig irritabel det meste af tiden.
 • Følelse af tristhed hele dagen og uden nogen tilsyneladende grund.
 • Tab eller reduktion af glæde og interesse for hverdagens aktiviteter (især af dem, der blev betragtet som interessante i fortiden).
 • Ændringer i vægt eller appetit.
 • Problemer med at falde i søvn eller har brug for for meget søvn.
 • Følelse af rastløshed på en daglig basis.
 • Langsomme bevægelser. Træthed og lav energi
 • Manglende evne til at træffe beslutninger. Følelse af skyld og værdiløshed.
 • Tanker om død eller selvmord.
 • Problemer med at fokusere, koncentrere sig eller være kreative.

Selv om disse symptomer også kan vises, når vi er triste, er den store forskel, at når vi er deprimerede, så kender vi ikke grunden til, hvorfor vi har det på denne måde og har svært ved at finde ud af hvorfor.

På den anden side oplever vi tristhed efter bestemte situationer og kan se tegnene herpå.

Hvordan adskiller du tristhed og depression?

Ung kvinde med depression

Det er meget vigtigt at være klar over egenskaberne ved begge følelser, selvom de ligner hinanden, eller hvis vi nogle gange ikke kan skelne mellem dem.

 • Hvis vi kan konstatere årsagen til symptomerne, så er vi triste. Ved at reflektere over problemet og finde en løsning er det muligt for følelserne at blive forbedret.
 • I tilfælde af depression står vi overfor en kronisk og generaliseret tristhed. Der er ingen klar faktor for denne følelses oprindelse (og vi kan ofte ikke finde den selv med terapi).
 • Det påvirker os på alle måder og har konsekvenser i de forhold, vi har (par, familie, venskaber, arbejde osv.).

Depression gør livet mindre interessant, mindre behageligt og mindre spændende. Det er synonym med at miste interessen for ting og forringelse af vital energi.

Det eliminerer motivation og fornøjelse fra enhver aktivitet og gør personen frustreret, ukomfortabel, utålmodig og vred.

Mange mennesker spekulerer på “hvordan ved jeg, om jeg er deprimeret?”

For at begynde at tale om denne patologi er det grundlæggende at det er lang tid siden, at de første symptomer opstod.

Det betyder, at personen ikke umiddelbart indser, at de har en følelsesmæssig lidelse.

Der er en test kaldet “the Goldberg Anxiety and Depression Scale”, der anvendes af psykologer til at fastlægge patienternes status. Diagnosen bliver udredt fra en række spørgsmål.

Også i terapi kan du vælge en mere komplet test kendt som “Self-applied Zung Depression Scale”, der åbner spektret lidt mere. Dette giver dig mulighed for at se på de mere dybe emner.

Overse ikke depression, en sygdom, der rammer 5% af verdens befolkning (hovedsagelig kvinder). Det kan også føre til selvmordsforsøg eller blive et mareridt for den lidende og dem omkring dem, selvom den lidende ikke har forsøgt selvmord.

Det kan interessere dig ...
Kost mod depression: Mad til godt humør
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kost mod depression: Mad til godt humør

Du kan faktisk bruge din kost mod depression. i denne artikel kan du læse mere om, hvordan du kan spise dig til et bedre humør.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.