Derfor er det vigtigt at donere blod om sommeren

Måske kan du give blod, mens andre er på ferie.
Derfor er det vigtigt at donere blod om sommeren

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ved du, hvorfor det er vigtigt at donere blod om sommeren? Lad os finde ud af, hvorfor vi nu har mere brug for flere bloddonorer end nogensinde før.

At være bloddonor er en ganske uselvisk handling, og kan være med til at redde så mange liv hvert år. Der findes steder, man kan donere, i mange af vores byer. Nogle gange kan du også finde en mobil station, som bliver på det samme sted i et par dage. Men hvorfor er det så vigtigt at donere blod lige netop om sommeren?

I juni, juli og august kører der mange kampagner, som skal gøre offentligheden opmærksom på vigtigheden af at give blod om sommeren. Det er, fordi antallet af bloddonorer falder kraftigt på grund af ferie. Den 14. juni er verdens bloddonor dag, og fejres for at takke alle donorerne for deres godhjertede indsats.

Derfor er det vigtigt at donere blod om sommeren

Blod til transfusion

At give blod er afgørende for at redde mange menneskeliv hvert år.

Selvom de fleste af os kan tage på ferie, så er der mange, der ikke kan på grund af sygdom. For deres eget helbreds skyld skal de blive på hospitalet, for eksempel for at få kemoterapi eller foretaget en organtransplantation

Disse mennesker ville ikke overleve uden en heltemodig bloddonation. Blod er uundværligt i disse situationer og også i mange andre. Men hvorfor er der en nedgang af donorer om sommeren?

Du kunne finde dette interessant: Verdens første hovedtransplantation kan ske i år

Hvad kan Cordoba blodbank fortælle os?

Blodbanken i Cordoba i Spanien gentager også vigtigheden af at donere blod om sommeren, på grund af juletidens fester. Hvis der er få donorer om sommeren, kan månederne op til komme i problemer.

Ifølge denne specifikke blodbank er antallet af donorer markant lavt i januar og februar. Af den grund laver de mange kampagner for at gøre opmærksom på, at det er vigtigt at donere blod hele året rundt. Men først og fremmest er det på disse tidspunkter, at antallet af donorer daler drastisk.

Antallet af uheld om sommeren er stigende

Mand i seng på sygehus

Hospitaler og skadestuer er mere desperate efter bloddonationer i sommerperioden.

En anden grund til, at det er vigtigt at give blod om sommeren, er, at der er flere ulykker. Det er mere sandsynligt at have et uheld under kørslen, hvis du har svært ved at bremse, fordi kørebanen er glat efter det har regnet, eller fordi noget har distraheret dig.

Antallet af mennesker, der mister livet i trafikken, stiger hvert år. Derfor er det så vigtigt at donere blod. Vi kan hjælpe skadestuer og hospitaler ved at sikre, at de har nok blodplasma til at håndtere denne type situationer.

Dette kan måske interessere dig: Anæmi og jernmangel: Er det det samme?

Det redder liv at donere blod

Donation af blod om sommeren er rigtig vigtigt, men vi bør gøre det hele året rundt, hvis vi har muligheden. Som vi allerede har nævnt, er der tusindvis af mennesker, der har behov for blodtransfusioner efter en ulykke. Men blod skal også bruges til det følgende:

Bloddonationer er yderst vigtige i alle disse situationer. Præcis som ved andre donationer skal vi huske på, at blod har en udløbsdata. Det er også ret almindeligt, at hospitaler oplever mangel på en bestemt blodtype, for eksempel type A.

Har du nogensinde doneret blod? Har du været ved et donorcenter? Hvis du er rask og i stand til at donere, er det bare med at komme i gang. Sammen kan vi hjælpe hinanden. Ved at donere bare en lille smule blod kan man hjælpe så mange mennesker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • A., D. M. C., & V., M. C. M. (2015). MEDICINA TRANSFUSIONAL EN EL SIGLO XXI. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2015.11.002
  • Bani, M., & Giussani, B. (2010). Gender differences in giving blood: A review of the literature. Blood Transfusion. https://doi.org/10.2450/2010.0156-09
  • Booth, C., & Allard, S. (2017). Blood transfusion. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.01.014
  • Martin Santana, J. D., & Beerli Palacio, A. (2008). El comportamiento del donante de sangre desde la perspectiva del marketing social: factores determinantes de la predisposición a donar. Revista Española de Investigación de Marketing ESIC.12(1), 27–41.
  • Moreno Arroyo, C., & Estrada Masllorens, J. M. (2009). La donación de órganos en España: competencias del profesional de enfermería. Nursing27(9), 56–61. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(09)70627-2
  • Nigam, A., Prakash, A., & Saxena, P. (2013). Blood transfusion in obstetrics. Kathmandu University Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.4077.412
  • Rodríguez-Rodríguez, M. (2011). La promocion de la donacion voluntaria y habitual de sangre como impacto en la seguridad transfusional, Colombia 2010. Boletin Informativo Salud Transfusional. Vol 5. Numero 1. Retrieved from www.ins.gov.co
  • Sharma, S., Sharma, P., & Tyler, L. N. (2011). Transfusion of blood and blood products: Indications and complications. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S0002-838X(11)60093-2

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.