Derfor har du ondt i venstre side af maven

Mavesmerter skyldes tit luft i tarmene. Men hvis det gør meget ondt, kan det indikere en mere alvorlig lidelse.
Derfor har du ondt i venstre side af maven
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 30 september, 2018

Mange har ondt i venstre side af maven. Det er relativt normalt. Derfor vil vi i dag forklare, hvad årsagen til smerten kan være.

Smerte bør altid tages alvorligt. Det er din krops måde at fortælle dig, at der er noget galt. Det er ikke altid et tegn på noget alvorligt, men du må ikke ignorere det. Hvis noget bekymrer dig, er det bedste, du kan gøre, at kontakte din læge. Hun er den eneste, der kan stille den rigtige diagnose.

Du har ondt i venstre side af maven. Hvad skyldes det?

Kvinde holder sig på maven.
Hvis du har ondt i venstre side af maven, så lider du måske af en sygdom. Du bør tage symptomerne alvorligt. Hvis du oplever at have flere af de følgende symptomer på samme tid, kan det være en god ide at gå til lægen:

  • Konstant smerte. Smerte kommer og går som regel. Hvis du har mavepine, aftager smerten ofte efter et par timer eller dage. Det er et faresignal, hvis du hele tiden har ondt i venstre side af maven, og hvis smerten ikke går væk af sig selv.
  • Intens smerte. Hvordan føles smerten? Hvis du har haft luft i maven før, så ved du sikkert godt hvordan lidt ubehag i maven føles. Det er ikke nødvendigvis grund til bekymring. Hvis smerten derimod er skarp, og hvis du ikke kan ignorere den, kan det være et tegn på et mere alvorligt problem.
  • Smertestillende virker kun kortvarigt. Hvis du tager smertestillende medicin for at prøve at lindre smerten, vil den nogle gange forsvinde for derefter at komme tilbage med fuld styrke i løbet af et par timer eller dagen efter. Det betyder, at den smertestillende medicin ikke fjernede problemet.
  • Så hvornår skal du reagere? Det er normalt at have ondt i venstre side af maven. Ofte skyldes det bare for meget tarmgas. Maven gemmer dog også på andre vigtige organer. Bugspytkirtlen, mavesækken, den venstre nyre og leveren befinder sig alle i dette område, og derfor er mavesmerter i venstre side noget, du absolut ikke må ignorere.

Her er nogle af de mulige årsager til, at du har ondt i venstre side af maven:

1. Kronisk betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis)

Næst efter luft i tarmene er dette den mest normale årsag til smerter i venstre side. Kronisk betændelse i bugspytkirtlen viser sig ofte på en så intens måde, at man må direkte på hospitalet til indlæggelse.

Normalt vil man føle en meget intens smerte i maveregionen ledsaget af feber, opkast og hjertebanken. Vær opmærksom på små symptomer i løbet af dagen, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du fejler.

Tænk over, hvordan din fordøjelse fungerer. Føler du dig tung, og har du ondt i venstre side efter at have spist? Hvis smerten er meget skarp og ledsaget af de tidligere nævnte symptomer, bør du tage til lægen hurtigst muligt.

Oversigt over det hepatitiske system.

2. Akut tarmobstruktion

Akut tarmobstruktion er lige så ubehageligt, som det lyder.

Det opstår i tyndtarmen eller tyktarmen og er en blokade, som ikke lader mad eller væske passere igennem tarmen.

Ud over mavesmerter i venstre side vil du have feber og vil ikke være i stand til hverken at komme af med tarmluft eller afføring.

Det er mere normalt, end man måske skulle tro. 15% af alle, der indlægges med mavesmerter har akut tarmobstruktion.

3. Divertikelsygdom

Vi har tidligere talt om denne sygdom på bloggen, men hvad er det egentlig? Divertikelsygdom opstår, når der opstår en betændelsestilstand i fordøjelseskanalen, hvilket skaber sår, som fyldes med pus og er meget smertefulde.

Hvis du har divertikelsygdom, vil du lide af diarré, forstoppelse, kvalme, opkast, mavesmerter, betændelse og måske endda blødning fra endetarmen. Det er vigtigt at holde øje med disse symptomer, så du kan opdage og behandle sygdommen så tidligt som muligt.

Et billed af en tarm med sorte pletter.

4. Nyresten

Nogle gange opstår nyresten, uden du lægger mærker noget til dem eller har nogle symptomer, især hvis de stadig er ved at blive dannet. Men på et tidspunkt vil de blive store nok til, at det vil gøre meget ondt.

Denne smerte kan opstå i venstre side af kroppen, men husk på, at nyrerne sidder længere omme på ryggen. Smerten kan lige så nemt komme det samme sted i højre side.

5. Cyster på æggestokkene

Kvinder får cyster på æggestokkene fra tid til anden, og de kan opstå i den venstre æggestok. Men hvordan føles det?

Cyster kan give en følelelse af tunghed, selvom du ikke har spist særligt meget. De kan også give en skarp smerte i siden, som nogle gange ledsages af uregelmæssig menstruation, bækkensmerter, kvalme, opkast og generelt ubehag i maveregionen.

Byld på livmoderen

6. Andre mindre alvorlige årsager til smerter i siden: Madforgiftning, luft i tarmene og stress.

  • Mavesmerter behøver ikke skyldes noget livstruende. Mange får ondt i maven, når de er stressede eller har spist lidt for meget. Men selvom det ikke er så alvorligt som for eksempel kronisk betændelse i bugspytkirtlen, betyder det ikke, at det ikke er vigtigt. Slet ikke.
  • Mange får ondt i maven, efter de har spist dårlig mad. Hvis du får en madforgiftning, vil du opleve svære mavesmerter i venstre side, ofte ledsaget af opkast.
  • Oppustethed er også relativt normalt. Selv om det måske virker mærkeligt, kan det nogle gange ophobe sig i enten den ene eller den anden side af maven.
  • Følelser kan give mavesmerter. Stress kan mærkes i kroppen. Nogle gange kan følelsen endda sidde i en bestem side af maven. Det kan forårsage forstoppelse og irritationer i maveregionen. Så afskriv ikke stress som en potentiel faktor, hvis du har ondt i maven.

Hvis du har oplevet ovenstående symptomer og er bekymret for dit helbred, bør du altid kontakte din læge. Lægen er den eneste person, som kan stille en ordentlig diagnose. Følg lægens råd, og undgå at selvmedicinere eller selvdiagnosticere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.