Dette bør du vide om smitsom kyssesyge

En infektion med Epstein-Barr-viruset, der har et intakt immunsystem, er som regel symptomatisk.
Dette bør du vide om smitsom kyssesyge
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Smitsom kyssesyge er en sygdom, der er produceret af Epstein-Barr-virus (EBV), eller den menneskelige herpesvirus 4 (HHV 4).

Dette er en sygdom, der udelukkende er menneskelig. Normalt påvirker det børn, teenagere og unge voksne.

Epstein-Barr-virus har to grundlæggende egenskaber :

 • For det første er dette en virus, som er tiltrukket af  B-lymfocytter og oropharynx.
 • For det andet er dette en virus med evnen til at forblive latent (i hvilestilstand) og at deaktivere sig selv, når den svækkes af immunsystemet.

I denne artikel tager vi et nærmere kig på denne virus.

Hvordan fanger du smitsom kyssesyge?

Infektionen overføres direkte ved kontakt med spyt af inficerede mennesker. Normalt viser bærerne ingen symptomer.

Dette er grunden til, at det ofte kaldes for “kyssesyge”.

Du kan også fange det gennem kontakt med genstande, som kopper eller tandbørster, der er blevet brugt at smittede personer. Der er også mulighed for at overføre det via blod (donation) eller gennem en hæmatopoietisk celletransplantation.

Den alder, du kan fange denne sygdom i, er typisk afhængig af dit socioøkonomiske niveau. I udviklingslande er dette en børnesygdom. Men i mere udviklede lande er dette en almindelig sygdom blandt teenagere.

Epstein-Barr virusinfektion

Smitsom kyssesyge illustreres af vira

Epstein-Barr-virusinfektionen hos mennesker med intakt immunsystem er normalt asymptomatiskSom følge heraf går det normalt ubemærket.

Der er dog forskelle afhængigt af din alder:

 • I barndommen er infektionen i de fleste tilfælde asymptomatisk.
 • I teenagere og unge voksne er der to muligheder. Det er enten asymptomatisk, eller også lider du af smitsom kyssesyge.
 • Hos voksne over 40 år resulterer de fleste af de primære infektionssager af EBV i viral hepatitis.

Situationen er dog anderledes h os mennesker med svækket immunforsvar (som dem med aids). I disse tilfælde kan infektion af denne virus forårsage lymfevævssygdom. Dette kan alvorligt forringe deres liv.

Symptomer på smitsom kyssesyge

Symptomer på smitsom kyssesyge

Smitsom kyssesyge har en inkubationsperiode på mellem 4 og 6 uger.

I disse uger har personen normalt influenzalignende symptomer (træthed, generel utilpashed, lav til høj feber).

Efter denne periode vises symptomer på smitsom kyssesyge som følgende:

 • Meget smertefulde mandler
 • Høj feber (38º  C)
 • Lymfeknuder i halsen: Lymfeknuderne i din hals svulmer normalt meget betydeligt op. Dette er et af de mest karakteristiske tegn på denne sygdom.
 • Splenomegali (øgning i størrelsen på ​​din milt) hos op til 50% af patienterne.
 • I nogle tilfælde kan infektionen forårsage intens træthed (asteni).

Tilstedeværelsen af ​​atypiske lymfocytter  og heterofile antistoffer, som kan findes i en blodprøve, kan hjælpe lægen med at stille en diagnose af sygdommen.

Diagnose

En fuldstændig diagnose vil vise en stigning i tilstedeværelsen af ​​lymfomonocytter (over 4,500/mm3 ). Dette er imidlertid ikke nok til at kunne stille en endelig diagnose om, hvorvidt der er tale om smitsom kyssesyge.

Lymfocytose kan have en godartet oprindelse eller forandring, når den står over for en smitsom eller inflammatorisk proces. Det kan også have en ondartet oprindelse (som er tilfældet, hvis der er tale om en form for leukæmi).

Læger kan observere atypiske eller reaktive lymfocytter via blodprøve (visuel analyse). I dette tilfælde er disse forskellige fra normale lymfocytter. De er større og har en mere uorganiseret kerne. Dette skyldes den antigene stimulering.

Denne tilstedeværelse er et tegn på, hvor god den er.

Den hurtigste test for at bekræfte diagnosen smitsom kyssesyge er en monospot.

Dette er en teknik, der gør det muligt for læger at påvise tilstedeværelsen af ​​heterofile antistoffer hos disse patienter. Plus, det er negativt i andre tilfælde.

Samlet set er denne test positiv i 85% af tilfælde af smitsom kyssesyge.

Blodprøve til tjek af smitsom kyssesyge

Heterofile antistoffer

Heterofile antistoffer er en type patognomonisk IgM af Epstein-Barr virusinfektion. Med andre ord produceres de kun som følge af denne virus. Plus, de har evnen til at samle blodpletter (Paul-Bunnell eller Monospot test).

Testning af disse giver lægerne mulighed for at kunne skelne mellem akutte og tidligere infektioner.

 • I tilfælde af en akut infektion vil de i første omgang finde Ac Anti VCA slags IgM. Deres tilstedeværelse kan opdages i dit blod op til 5 måneder senere.
 • Ved 4 uger fra starten af ​​sygdommen vises serum IgG Ac Anti VCA. Imidlertid kan ikke-Ac Anti-EBNA ses.
 • I tilfælde af en tidligere infektion vil de kunne se i serum Ac Anti VCA og IgG Anti EBNA.

Differential diagnose

Uanset hvad, er det vigtigt at gennemgå en differentiel diagnose. Samlet set bør differentialdiagnosen også være faktor i andre årsager til lymfocytose, som leukæmi og lymfom.

Behandling

Patienter med smitsom kyssesyge, der behandles med antibiotikatypen amoxicillin, udvikler normalt et generelt udslæt inden for tre dage efter at have taget det. Der er imidlertid ingen specifik terapi eller behandling for smitsom kyssesyge.

Komplikationer ved smitsom kyssesyge

Denne sygdom kan producere en miltbrud på grund af splenomegali. Dette sker dog kun i 1% af tilfældene.

Det kan også føre til   hæmolytisk anæmi på grund af de heterofile antistoffer, som kan forårsage lysis (destruktion) af de røde blodlegemer. Når de er ødelagt, frigøres bilirubinen i dem. På grund af dette kan patienter med smitsom kyssesyge vise symptomer på gulsot (en gul farve af hud og slimhinder).

Kvinde med feber

Derudover kan andre symptomer være:

 • Kronisk træthedssyndrom
 • Guillain-Barré syndrom
 • Hos patienter med Duncans sygdom , der er inficeret af Epstein-Barr-virus, kan der opstå sygdomme med forhøjet lymfevævsdødelighed.

Andre sygdomme forbundet med EBV

Derudover er der andre sygdomme, som lægerne kan forbinde med EBV:

Det kan interessere dig ...
Pas på disse 9 farlige bakterier du bør undgå
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Pas på disse 9 farlige bakterier du bør undgå

Der findes en hel del ganske farlige bakterier, næsten uanset hvor vi befinder os. I denne artikel kan du læse lidt om dem du især på holde øje med...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.