Behandling af lupus erythematosus (SLE)

Behandlingen af systemisk lupus erythematosus er baseret på at lindre symptomerne ved at tilpasse behandlingen individuelt til hver person. Der er en overflod af effektive medikamenter til hver patients kliniske situation.
Behandling af lupus erythematosus (SLE)
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Behandling af ​lupus erythematosus er symptomatisk. På grund af dette er der ingen definitiv ætiologisk behandling, der kan helbrede denne sygdom. Der er dog mange behandlinger, der fokuserer på at lindre symptomerne.

Ligegyldigt hvad skal lægerne tilpasse behandlingen til hver patients specifikke situation. Derudover skal patienten godkende det, samtidig med at alle fordele og risici tages i betragtning.

I dag tager vi kig på denne proces.

Behandling af lupus

Lad os først se på den mest almindelige behandling for systemisk lupus erythematosus:

 • Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er)
 • Glukokortikoider
 • Malariamidler
 • Immundæmpende midler
 • Biologiske terapier

NSAID

NSAIDS kan anvendes i behandlingen af lupus

NSAID’er, som ibuprofen eller paracetamol, er de foretrukne lægemidler til symptomatisk behandling af muskuloskeletale manifestationer. De anbefales normalt i begrænsede perioder for at mindske risikoen for bivirkninger, når de tages.

Når disse lægemidler ordineres, skal du huske på de negative bivirkninger, de måtte have på fordøjelses-, nyre- og kardiovaskulære systemer. Du bør undgå at bruge dem, hvis du allerede har eller udvikler en nyresygdom.

Læs også:

Glukokortikoider til behandling af lupus

Denne gruppe af medicin har dannet basis for behandling for SLE på grund af dets antiinflammatoriske og immundæmpende egenskaber. Således er det fortsat den vigtigste og mest effektive behandling, når det kommer til de akutte faser af denne sygdom.

Desværre kan du ikke tage disse stoffer i længere tid. Dette skyldes, at de kan blive giftige og kan forårsage en negativ virkning, herunder andre lidelser:

I disse tilfælde anbefaler læger at tage en dosering mindre end eller lig med 5 mg / dag af prednison (eller tilsvarende) og stoppe behandlingen så hurtigt som muligt.

På trods af dets høje toksicitetsgrad kan næsten alle de komplikationer, der kommer af denne sygdom, behandles med binyrebarkhormon.

Malariamidler

Chloroquine skiller sig ud blandt denne gruppe, især hydroxychlorquin. Samlet set er de de foretrukne lægemidler for de fleste patienter med SLE. Derudover er de de eneste lægemidler, der specifikt er angivet for SLE (indtil godkendelsen af ​​belimumab, som vi vil tale om senere).

Disse lægemidler er hovedsageligt nyttige til at bekæmpe:

 • Gigt
 • Træthed
 • Nogle hudskader
 • Pericarditis (betændelse i hjertesækken)
 • Generelle symptomer

Patienter tolererer ofte antimalarialer godt, og deres største ulempe er muligheden for toksicitet i nethinden. På grund af dette anbefaler lægerne, at patienter får foretaget regelmæssige undersøgelser hos en øjenlæge.

Hertil kommer, at lægerne endda kan ordinere disse lægemidler under gestationsperioden, fordi de bidrager til at regulere kolesterolniveauet. Derudover har de en fordelagtig anti-aggregativ virkning for disse patienter.

Immundæmpende midler

Lupusbehandling med immundæmpende midler er forbeholdt patienter, som ikke reagerer korrekt på behandling med antimalarial og glucocorticoid.

Samlet set er de mest almindeligt anvendte immundæmpende midler til bekæmpelse af denne sygdom:

 • Cyclophosphamid
 • Mycophenolatmofetil
 • Azathioprin
 • Methotrexat

Læs også:

Biologisk terapi

Der er nye, biologiske behandlingsformer under udvikling

Denne type terapi er ret ny, så mange kliniske forsøg studerer det stadig. Denne terapi anvender biologisk medicin eller monoklonale antistoffer. De mest almindelige typer er Belimumab og Rituximab.

Belimumab er den første biologiske medicin godkendt til behandling af systemisk lupus erythematosus. Det er dog ikke den eneste.

Hvis symptomerne ikke er forbedret efter 6 måneder for patienter, der bruger denne behandling, bør de overveje at afbryde behandlingen. Begge disse lægemidler testes for øjeblikket.

For at lære mere om denne sygdom, se vores artikel dedikeret til den:


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.