Hvad sker der med din krop, når du spiser modne bananer?

Modne bananer bidrager til at øge kroppens leukocyttal og styrker dit immunforsvar. Det forbedrer også din hjertekarsundhed og hjælper din krop med at optage calcium.
Hvad sker der med din krop, når du spiser modne bananer?
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Bedømt og godkendt af kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Bananer er en lækker frugt, som vi alle bør forsøge at spise oftere. Ikke bare smager de godt. De indeholder også mange vigtige næringsstoffer. De kan hjælpe med at reducere depression, optimere din hjernefunktion, bekæmpe højt blodtryk, og kan forhindre en række andre sygdomme. Men takket være en nylig undersøgelse, har vi opdaget en helt ny egenskab ved at spise bananer, specielt modne bananer.

Bananer indeholder tumor-nekrosefaktor

Når bananer modnes udvikler de mørke pletter. Til sidst bliver den helt brun. Mange bryder sig ikke om modne bananer, fordi smagen og konsistensen kan være lidt vammel.  Men det er de færreste, der ved at mørke bananer er sundere end den umodne slags.

Forskning i Japan har vist, at modne bananer indeholder et cytokinin kendt som tumornekrosefaktor (TNF). Det frigives af nogle af kroppens immunsystemceller og kan påvirke andre celler i kroppen. Det er det, der gør modne bananer så sunde. 

Funktionen af denne cytokin sammenlignes med den for lentinan, en kemisk stimulator, der bliver administreret intravenøst som et anti-kræftmiddel.

Effekten vokser efterhånden som bananen modnes, hvilket betyder, at jo mere moden frugten er, desto større er dens anti-cancer effekt.

Læs også: Hvad er ginseng, hvordan bruges det, og hvorfor?

Modne frugter har flere gode næringsstoffer

Når frugter modnes, ændres deres næringsmæssige værdi, som kan øge eller mindske virkningen af visse egenskaber. I tilfældet med bananer blev det fundet af jo mere modne de er, jo højere bliver deres indhold af koncentrerede antioxidanter. Og når du har bananer med mørke pletter, omdannes stivelsen i dem til simple sukkerarter, der er mere let fordøjelige.

Banan, æbler, druer, ananas, pærer, vandmelon og sharonfrugter: i den japanske undersøgelse, vi nævnte ovenfor lavede de forskellige undersøgelse igennem de forskellige stadier af modenhed hos alle disse frugter. Resultaterne fra undersøgelsen indikerer at det at spise en moden banan er mere fordelagtigt end at spise nogen andet frugt, fordi det kan øge de hvide blodlegemer i dit blod og styrke dit immunforsvar.

For at udnytte denne vigtige fordel, er det en god idé at spise en eller to store stykker banan om dagen.

Kvinde med bananer

Boost dit immunforsvar og bekæmp sygdomme

Forskere mener at jo mere moden en banan er, desto højere koncentration af TNF vil den have. Når de er meget modne, kan de øge dine hvide blodlegemer op til otte gange mere end hvis de er friske og grønne.

Tegning af blodlegemer

Hvilke andre fordele har modne bananer?

Deres egenskaber som antikræftmiddel bør være mere end nok til at inkludere dem i din daglige kost. Men hvis du ikke er overbevist, er her nogle vigtige fordele, du samtidigt opnår.

Læs også: Det sker der med din krop, hvis du spiser to bananer om dagen

Forbedrer fordøjelsessystemets sundhed

Et middelstor banan indeholder op til 3 gram fibre, hvilket bidrager til god tarmfunktion og letter bevægeligheden for fødevarer gennem fordøjelseskanalen. De er en naturlig kilde til elektrolytter, som går tabt, når du for eksempel oplever et anfald af diarre. Bananer indeholder også probiotiske stoffer, der kan hjælpe med at bevare de gode bakterier, der er naturligt til stede i kroppen.

Forbedret hjertekarsundhed

Fordi de er rige på kalium, kan modne bananer hjælpe med at reducere lagre af natrium i kroppen, som forårsager væskeophobning og påvirker hjertets sundhed. I en analyse af 11 undersøgelser, der blev offentliggjort i “Journal of the American College of Cardiology,” fandt man at folk, som tilsatte kalium-rige fødevarer til deres kost, mindskede deres risiko for hjerteanfald og hjertesygdomme.

Kvinde lytter til hjerte

Forbedret knoglesundhed

En undersøgelse foretaget af Micronutrient Information Center ved Linus Pauling Institute i Oregon, USA, afslørede at en kost rig på kalium kan reducere risikoen for knogleskørhed. Modne bananer er en fantastisk kilde til kalium og forstærker kroppens evne til at optage calcium, hvilket også styrker knoglerne.

Det kan interessere dig ...
5 auberginemidler til gavn for din sundhed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 auberginemidler til gavn for din sundhed

Auberginemidler er meget mere alsidige end mange går og tror. Her får du 5 midler som kan hjælpe dig med dit helbred på mange måder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cheung, A. H., Wong, J. H., & Ng, T. B. (2009). Musa acuminata (Del Monte banana) lectin is a fructose-binding lectin with cytokine-inducing activity. Phytomedicine, 16(6-7), 594-600.
  • Miranda, C. L., Maier, C. S., & Stevens, J. F. (2001). Flavonoids. e LS.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.