11 grunde til, at dine fødder sveder meget

Hvis dine fødder sveder overdrevent, og der ikke er tale om et medicinsk problem, kan det skyldes problemer, der let kan løses.
11 grunde til, at dine fødder sveder meget
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Er du bekymret over at dine fødder sveder meget? Bare rolig! Vi har alle haft dette problem på et tidspunkt, og vi ved, det kan være ret generende. Heldigvis handler det for de fleste kun om en isoleret begivenhed som følge af en lang gåtur eller et meget varmt klima.

Men hvis dette bliver til et tilbagevendende problem, skal du vide, at der kunne være mange grunde til det, men at det generelt kun er en almindelig betingelse. I sjældne tilfælde kan det skyldes en medicinsk tilstand eller utilstrækkelig hygiejne.

Her vil vi fortælle dig grundene til, at dine fødder sveder overdrevent. Vær opmærksom på, hvilken der kunne gælde for dig. Hvis du imidlertid ikke er i stand til at kontrollere det, skal du se en fodspecialist, så han kan hjælpe dig med at finde en løsning.

1. Dine fødder sveder overdrevent, fordi du vælger det forkerte fodtøj

To par sneakers

Dette er en af ​​hovedårsagerne til, at dine fødder sveder overdrevent, men også en af ​​de nemmeste at klare.

Sko er meget vigtige beklædningsgenstande, men vi giver dem sjældent den opmærksomhed, de har brug for. Hvis du normalt bruger sko lavet af syntetiske materialer eller hvis du binder dem tæt, vil du lide under konsekvenserne.

 • Fodtøj, der ikke har tilstrækkelig ventilation, eller som er lavet af utilstrækkelige materialer, gør at dine fødder sveder mere.
 • Ideelt set bør du vælge sko lavet af naturlige materialer og med god ventilation.
 • Desuden bør de være tilpasset til dine behov og ikke forårsage indgroede tånegle.

2. Strømper af dårlig kvalitet

Syntetiske og plastiske fibre i dine strømper er blevet meget almindelige. Dette kan være af økonomiske grunde eller fordi du fandt nogle særlige slags strømper, du kan lide, på grund af dens tekstur.

 • Den dårlige nyhed er, at syntetiske fibre øger temperaturen på dine fødder.
 • Dette vil ikke være et problem i den kolde årstid eller om natten. Men i varme klimaer, eller mens du spiller sport, kan dette være årsag til et problem.

3. Dine fødder er fanger af dine sko

Måske er du en meget travl person, og dine fødder forbliver indelukkede i dine sko hele dagen. Hvis du ikke tager dig tid til at bruge sandaler eller komfortable sko, kan du opleve, at dine fødder sveder overdrevent.

 • Prøv at tage dine sko af i et par timer om eftermiddagen og aftenen.
 • For at undgå skader kan du bruge et par gode brusesko. Det er også en god ide at bruge åbne sko en eller flere dage om ugen.

4. Kost

En skål krydret sauce, der kunne gøre dine fødder sved overdrevet

Højst sandsynligt har du ikke har tænkt over det, eller endda tror på det, men der er faktisk fødevarer, der øger produktionen af fodsved. Det er tilfældet med krydret mad, læskedrikke og koffein.

 • Hvis dine fødder sveder overdrevent, undgå disse fødevarer i nogle dage eller uger.
 • Hvis du bemærker en forbedring, så sørg for at begrænse forbruget af disse produkter i fremtiden.

5. Sundhedsmæssige problemer

Andre årsager til, at dine fødder kan svede overdrevent kan være sygdomme som:

 • Diabetes
 • Sygdomme, der ændrer nervesystemet
 • Leverproblemer
 • Forstoppelse

Hvis du er sikker på, at dit fodtøj og sokker er af god kvalitet, og din kost er fri for de ovennævnte fødevarer, men problemet varer ved, skal du få en lægeundersøgelse udført for at udelukke at du lider af nogle af ​​disse medicinske problemer.

6. Dine fødder sveder meget på grund af hyperhidrose

Hyperhidrose er en tilstand, der kun kan diagnosticeres af din læge.

Det skyldes, at svedkirtlerne ikke fungerer korrekt i visse områder af kroppen; derfor producerer de en stor mængde sved uden nogen åbenbar grund.

Der er behandlinger til rådighed til bekæmpelse af alvorlige tilfælde af hyperhidrose. Ekstremt alvorlige tilfælde kan kræve en simpel operation.

7. Dårlig hygiejne

Dette er en indlysende årsag, der kan gøre at dine fødder sveder overdrevet. Hvis du ikke opretholder en ordentlig hygiejnerutine, er det meget sandsynligt, at dine fødder begynder at svede overdrevent.

Kroppen udskiller toksiner gennem sved. Hvis disse toksiner er fanget i fødderne, vil de lede efter en vej ud, hvilket forårsager, at dine fødder sveder overdrevent.

Det er altid klogt at:

 • Vaske dine fødder grundigt
 • Tør dem ordentligt
 • Skift dine strømper dagligt
 • Brug talkumpulver

8. Følelsesmæssige faktorer

Kvinde ser bekymret ud

En grund til, at dine fødder sveder overdrevent, kan være din følelsesmæssige tilstand.

Det er sandsynligt, at dine fødder bliver svedige, når du er i situationer, hvor du føler dig nervøs, sur, bange, stresset eller ophidset.

Hvis du går gennem en periode, hvor dine følelser er ude af kontrol, så prøv at slappe af for at undgå overdreven sved.

9. Dine fødder sveder på grund af genetik

Sommetider kan overdreven produktion af sved være genetisk betinget.

Har du bemærket, at andre medlemmer af din familie sveder meget? Hvis det er tilfældet, har du ikke for mange muligheder at ty til, bortset fra at lede efter kosmetiske produkter til at kontrollere problemet.

10. Infektioner kan få fødderne til at svede

Bakterier finder et perfekt sted at bo i fødder med dårlig hygiejne.

 • Spredning af svamp er resultatet af en maceration af bakterier, som kan påvirke både negle og resten af foden.
 • Hvis du lider af denne tilstand, findes der cremer, du kan bruge. Disse cremer kan findes på apoteket og er meget overkommelige.

11. Dine fødder sveder, fordi du altid har de samme sko på

Har du et par sko, vil du ikke slippe af med, fordi de er dine favoritter? Bruger du det samme par sko mere end to dage i træk?

Hvis du har et par sko, som du virkelig godt kan lide, køb mere end et par af dem.

På den måde kan du have forskellige farver at vælge imellem, hvilket gør det nemmere at koordinere med dine forskellige beklædningsgenstande.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Asensio E. Principales problemas podológicos originados por el calzado de seguridad. Universidad de Barcelona. 2014.
 • Benson R, Palin R, Holt P, Loftus I. Hiperhidrosis. BMJ. 2013; 347:f6800.
 • Zamarín J, Egaña J, Berríos R. Calidad de vida en pacientes con hiperhidrosis primaria sometidos a simpatectomía videotoracoscópica. Rev Chil Cir. 2011;63(5):498-503.
 • Román C, Garavís J, Unamuno P. Tratamiento de la hiperhidrosis. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2001;8(8):553-557.
 • González D, Pérez O. Actualización en hiperhidrosis focal primaria. Med Cutan Iber Lat Am 2012;40(6):173-180.
 • López D, Palomo P, Morales A, Sánchez R. Aproximación al manejo de la hiperhidrosis en el pie. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. 2013;7(2):89-97.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.