9 tips til at slappe af på kun 5 minutter

Computere og andre elektroniske enheder er en konstant del af vores liv. Hvis du ønsker at slappe af og sove bedre, bør du tage en pause hver anden time, og undgå at bruge dem en time før sengetid.
9 tips til at slappe af på kun 5 minutter

Sidste ændring: 06 november, 2018

Stress, nerver og angst er alle meget dårligt for vores helbred. Det er derfor, at det er så afgørende, at du lærer hvordan du kan slappe af på kun 5 minutter. Der er ikke altid tid til en massage eller en times meditation eller yoga. Vi har brug for en “ekspres” løsning, når vi pludseligt står i en stressende situation.

Hvordan kan jeg slappe af i løbet af bare få minutter?

En dejlig gåtur, hvad enten det er i parken eller et andet roligt sted, vil berolige dig meget hurtigt. Hvis du føler dig stresset på kontoret, for eksempel, kan du drage fordel af din frokostpause til at komme ud og gå rundt i et dejligt område i et stykke tid. Du behøver kun fem minutter til at glemme alt om dine problemer, høre fuglene synge, se på nogle smukke blomster, osv. Det kan også hjælpe dig med at tænke på noget der generer dig, fordi en gåtur hjælper dig med at tage et skridt tilbage og reflektere.

En god gåtur kan hjælpe dig med at slappe af

Træk vejret

Du tænker sikkert, “men jeg trækker altid vejret!” Men i dette tilfælde snakker vi om bevidst vejrtrækning. Det første du skal gøre for at få det til at ske, er at være opmærksom luften der trækkes ind i dine lunger, og ikke blot som en mekanisk funktion din krop foretager, så du kan overleve. At trække vejret er vitalt, og det spiller en meget vigtig rolle, fordi det plejer din krop, reducerer stress og tillader dig at modtage mere oxygen. Hvis du vil slappe af, så bare prøv at trække vejret dybt (altid gennem næsen). Du behøver ikke at gå ud i en park eller midt i en mark; du kan slappe af bare ved at sidde på kontoret. For at hjælpe denne proces på vej, luk øjnene og bliv tilpas (siddende, stående eller liggende ned, hvad du foretrækker). En øvelse er at trykke ind på dit højre næsebor og kun indånde gennem det venstre. Så skift og indånd gennem det højre. Dette vil afslappe dig meget hurtigt.

Visualiser

Helt basalt hvad dette betyder er, at du skal “dagdrømme,” fordi denne teknik er meget afslappende. For eksempel, hvis du har en hektisk dag på jobbet, kan du prøve at forestille dig selv på en caribisk ø i færd med at drikke fra en kokosnød. Eller måske er din idé om fred, at være i en skov omgivet af træer og blomster. Du kan også prøve at forestille dig din ideelle fremtid for at reducere dine stress. Dog skal du være opmærksom på hvordan du reagerer på denne teknik, fordi du nogle gange, ved at tænke på en ferie du gerne vil på, eller at flytte ind i dit drømmehus, kan øge dine stress. Forestil dig selv gøre noget du elsker, og du vil helt sikkert føle dig roligere.

Du kan lære at slappe af ved at meditere

Tag en snack

En tom mave kan øge din stress og nervøsitet. Ved at spise en sund snack vil du ikke kun føle dig mæt, men også glad. Dette sker, fordi der er en særlig forbindelse mellem hvad der sker i din mave og hvad hjernen opfatter. Skynd dig ikke gennem din snack, og forsøg at nyde hver bid. Vælg sunde fødevarer, såsom et æble, müslibar eller et stykke mørk chokolade. Undgå at spise fede eller sukkerholdige ting, fordi disse kan have modsatte effekt.

Lav noget havearbejde

Dette er en fantastisk effektiv type terapi for folk med meget stress. Udover at være en kilde til frisk luft der vil hjælpe forbedre din vejrtrækning, hjælper planter dig med at berolige nerverne. Du har måske kun én eller et par stykker. Sæt lidt tid af til at vande dine planter, fjerne ukrudt og endda snakke til dem. Du vil øjeblikkeligt mærke hvordan dit blodtryk falder, ligesom din puls.

Kom væk fra computeren

At bruge computeren i længere perioder (noget mange mennesker gør) kan forårsage øget stress. Dette kan til gengæld forårsage søvnmangel, søvnløshed, depression, søvnproblemer, mareridt, hovedpiner, muskelsmerter, anstrengt syn, osv. Så meget som du kan, så prøv at tage fem minutters pauser hver anden time, mens du er på kontoret, og når du kommer hjem, så lad være bare et sidde foran computeren (det samme gælder TV). Forsøg ikke at bruge computeren en time inden sengetid, og ihvertfald ikke lade den stå tændt, hvis din computer er i soveværelset.

4-træn-på-kontoret

Kom i kontakt med naturen

En smule solskin, gå på græsset, lugte til en blomst i dens naturlige omgivelser eller en gåtur på stranden: Disse kan alle være ekstremt afslappende aktiviteter. For folk der lider af stress, angst eller depression, kan drage fordel af det. Bare det at være i kontakt med naturen kan kraftigt reducere deres symptomer. Når du er i storbyen, forsøg at få lidt “grøn” tid ved at gå i parken eller fyld kontoret op med planter og blomster.

Giv dig selv en massage

Du behøver ikke gå til en massør for en timelang massage (selvom det selvfølgelig kunne være godt hvis du kunne gøre det på daglig basis). Hvis du er på et punkt i din dag, hvor du føler, at du er ved at eksplodere, på grund af alt det ansvar, så giv dig selv en lille massage. Pres ned på området mellem din pege- og langefinger for at fjerne hjertetrykken. På den anden hånd kan du massere området under din tommelfinger, for at berolige dine skuldre og nakke. Hvis du har hovedpine, så er der intet bedre end at lave cirkler på dine tændinger, og glem ikke at lukke øjnene.

Lyt til musik

Musik har en beroligende effekt på vores sind. Men pas på, for vi taler ikke om en hvilken som helst genre. Vi foreslår at lytte til instrumental musik, klassisk musik eller mantra hvis du vil berolige dine nerver. Masser af mennesker vælger at lytte til disse typer musik når de går i seng om aftenen. Men du kan også vælge at lytte til en af dine favoritsange (forsøg at undgå langsomme eller triste sange) for at provokere udskillelsen af naturlige hormoner som automatisk vil få dig til at slappe af. Du kan bruge hovedtelefoner til at lytte til musik, eller bare sætte den på lav volume derhjemme, hvad end der fungerer for dig.

Er du klar til at slappe af?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.