Farvens psykologi: Det siger dit tøj om dig

I denne artikel vil vi vise dig betydningen af farverne i dit tøj og hvordan dette enkle aspekt kan sige meget om dig.
Farvens psykologi: Det siger dit tøj om dig
José Padilla

Bedømt og godkendt af psykolog José Padilla.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Betydningen af de farver, du har, har meget mere effekt på vores dagligdag, end du måske tror. Tro det eller ej, alle forbinder hver farve og skygge med bestemte følelser og begreber. I dagens indlæg vil vi lære lidt omkring farvens psykologi.

Farvens psykologi

Dette forskningsområde undersøger, hvordan farver påvirker os. De kan trods alt ændre vores opfattelse og endda vores følelser.

Derudover har farverne beføjelse til at forbedre vores hukomelse og opmærksomhed. De har også stor indflydelse på de ideer og billeder, vi har på bestemte steder.

Farvens psykologi er et område, der stadigvæk udvikler sig. Men at vide baggrunden om betydningen af farver kan hjælpe dig med at udnytte dem.

Det er vigtigt, at du genkender, hvordan du føler, eller hvilken effekt du vil opnå hver dag. På den måde kan du bestemme hvilken farve der er bedst for dig at bære!

Brug farver til din fordel

Kvinde med farverig paraply

Selv om det kan virke underligt, at vi ikke kun kommunikerer verbalt, kommunikerer vi også indirekte med, hvordan vi klæder os og de farver vi vælger, Vi afgiver vores følelser og repræsenterer, hvem vi virkelig er gennem tøj.

Lad os se på farvens psykologi og betydningen af  mange farver.

Betydningen af farver

Farver påvirker dine følelser og mentale tilstand. Derudover interagerer de også med din hukommelse, vækker visse følelser og styrer dem.

 • Gul er solens farve, lys, glæde, optimisme, visdom, intelligens, mental  smidighed og succes.
 • Rød repræsenterer ild, spænding, lidenskab, fortryllelse, tiltrækning, indfangning og følelser.
 • Himmelblå afspejler sindsro og kulde, renlighed, venskab, loyalitet, afslapning af sindet og ro. Hvis du klæder dig i blå vil du virke mere sikker og pålidelig.
 • Grøn repræsenterer friskhed, frihed, helbredelse, håb, wellness og fred. Alle positive ting er forbundet med grøn, såvel som lykke. Med farven grøn kan du fremme dig selv, gøre fremskridt og blive mere positiv.
 • Hvid repræsenterer renhed, uskyld, lys og fred. Farven hvid hjælper dig med at afklare, hvad der virker mørkt og uklart og løfter op, hvad der er deprimeret.
 • Pink er en kærlig farve og er forbundet med naivitet og feminitet.
 • Grå repræsenterer afgang, alderdom og nybegynderlighed. Det kan også minde om gråt materiale eller elegance.
 • Guld repræsenterer rigdom, glamour, oplysning, visdom og luksus.
 • Silver afspejler adelighed, udmærkelse og penge.
 • Orange repræsenterer stabilitet, fødsel, udvikling, udvidelse og ro. Derudover kan du knyte det til foråret og naturen. Farven er ren energi.
 • Lilla afspejler ændringer, renovering, spiritualitet, meditation og koncentration. Farven lilla er den farve, der omdanner negativ energi til noget positivt.
 • Sort repræsenterer forførelse, magt, luksus, styrke, mysterium, tristhed og smerte. Sort er ikke altid en negativ farve. Det er også en fantastisk farve at klæde sig i og kombinere med enhver anden farve.
 • Brun repræsenterer dovenskab, træghed, grimhed. Selv om dens betydning måske ikke er så god, er brun en farve, der har en god tilstedeværelse omkring os og kan være forbundet med mange ting.

Farvenes magt

Derudover påvirker farver også, hvordan vi træffer fælles og enkle beslutninger. Helt siden fødslen har vi alle haft en yndlingsfarve. Næsten alle ting kommer i forskellige farver. Dette er en stor fordel

Husk også på, at din yndlingsfarve ikke altid vil være den farve du vælger for et givet objekt og du bør være opmærksom på, at det ikke altid ser godt ud med alt.

Toejskab

Kontekst er vigtigt at fortolke og vælge farver. Forestil dig at se en lovkandidat med et flourescerende grøn kostume. Det ville ikke give mening. Vi kan dog altid forsøge at forny og eksperimentere med ekstravagante og dristige farvekombinationer.

Kombiner farver efter dine præferencer, men sørg for at have farveharmoni i tankerne. For eksempel repræsenterer brun, guld, gul og orange efteråret. Mens brun kombineret med grå og sort virker meget konservativ og ikke særlig udtryksfuld.

Der er farver, der er mere modstandsdygtige over for at blive beskidte, andre er mere egnet til varmen og andre, der er perfekte, hvis du ikke vil blive bemærket.

At huske disse ideer vil forbedre din forståelse. Brug af farvens psykologi vil hjælpe med at understrege, hvad du vil sige og forbinde mening med farver.

Det er vigtigt at bestemme hvilket billede du vil formidle, først og fremmest hvis du har en virksomhed. Derfor kan de ved hjælp af en proffesionel designer, som kender disse begreber godt, hjælpe dig med at repræsentere din virksomhed, som du vil. Med farver kan du opnå noget rigtigt vidunderligt. Måske skal du lave en foreløbig analyse for at nå det mål, du ønsker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Elliot AJ. Color and psychological functioning: a review of theoretical and empirical work. Front Psychol. 2015;6:368. Published 2015 Apr 2. doi:10.3389/fpsyg.2015.00368
 • Whitfield, T. W., & Wiltshire, T. J. (1990). Color psychology: a critical review. Genetic, Social, and General Psychology Monographs.
 • Berger, J., & Heath, C. (2008). Who Drives Divergence? Identity Signaling, Outgroup Dissimilarity, and the Abandonment of Cultural Tastes. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.95.3.593
 • Gray K, Schmitt P, Strohminger N, Kassam KS. The science of style: in fashion, colors should match only moderately. PLoS One. 2014;9(7):e102772. Published 2014 Jul 17. doi:10.1371/journal.pone.0102772

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.