Er det ok at gå med flade sko hver dag?

Måske bruger du den forkerte type fodtøj. Generelt ved alle, at det er skadeligt at gå i høje hæle hver dag, og derfor vælger nogle personer ikke at gå så meget i dem.
Er det ok at gå med flade sko hver dag?
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fordi flade sko kan være skadelige for knogler og muskler, er den bedste ide at skifte mellem forskellige typer af fodtøj for at opnå en bedre kropsholdning.

Dine fødder gør ondt, og du ved ikke hvorfor. Du træner meget, varmer og og strækker ud. Resten af tiden kører du bile for at komme fra et sted til et andet. Når du kommer hjem, tager du de samme hjemmesko på, som du har haft på hele livet…. Kan det være deres skyld? Burde du ikke gå i flade sko hele tiden?

Alligevel bliver smerten ved. Du ved ikke, hvad du skal gøre, for det irritationsmoment forhindrer dig i at nyde din dag, som du ønsker. Hvad er problemet?

Bare fødder

Måske bruger du den forkerte type fodtøj. Generelt ved alle, at det er skadeligt at gå i høje hæle hver dag, og derfor vælger nogle personer ikke at gå så meget i dem.

Imidlertid kender ikke alle konsekvenserne af at gå i flade sko. De er mere komfortable, og det virker som om dine fødder gør mindre ondt, når du går i dem. Det er dog ikke altid tilfældet.

Se på din fodsål. Har du lagt mærke til, at den kurver? Det er et tegn på, at vi har brug for en vis højde på vores sko, når vi går, for at holde formen på denne del af kroppen.

Når vi går, påvirker vores fødder gulvet. Det betyder, at hvis vi kun går i helt flade sko, er denne zone ikke beskyttet.

Derfor vil vi skade os selv, hvis vi ikke varierer højden på skoene, og risikere at skade den del af kroppen, som bærer al vores vægt.

Læs også: Hvad dine fødder siger om dig

Konsekvensen af at gå i flade sko hver dag

Roden til alt ondt kaldes plantar fascititis. Det er en lidelse, som opstår, når senen, som forbinder hælen til forfoden, beskadiges.

Dette kan blive alvorligt, når vi går i flade sko hver dag, eftersom de ikke tilpasser sig fodens bue. Foden vil lide meget skade, fordi, i realiteten, er det vores vigtigste støttepunkt.

  • Dette fænomen kan næsten ses med det blotte øje: højden på forbuen sænker sig.
  • For at opsummere: konstant brug af denne type fodtøj kan resultere i problemer som flade fødder
flade sko

Som sagt, er de indre ekstremiteter meget vigtige for balancen. Altså vil det have betydning for andre muskler, knogler og led, når noget ikke virker korrekt og disse vil blive nødt til at bære mere vægt.

Mens nogle fødder vil synes at være blevet befriet for deres vante arbejde, vil andre modsat skulle opveje for det. Dette skaber en række inflammationer, som vil forårsage smerter i ben, hofter, ankler osv.

Desuden vil flere vanskeligheder opstå, når vi ubevidst ændrer den måde, vi går på, for at lindre de steder på kroppen, vi har ondt.

Istedet for at afhjælpe problemet, vil vi blot forværre det ved at ændre vores kropsholdning til noget, som ikke er naturligt.

  • Tænk over det: Når der er inflammation i en muskel, vil det ben, som den er i, bevæges forkert; dette resulterer i, at den næste del vil bevæges forkert, og sådan fortsætter det gennem hele kroppen, uden at vi overhovedet lægger mærke til det.

Læs også: Sådan får du dårlige lugte ud af håndklæder

Sådan tager du dig af dine fødder

Når det ikke er sundt at gå i høje hæle hver dag, og det heller ikke er sundt kun at gå i flade, hvad bør du så gøre? Følg vores råd, og du vil mærke en betydelig forskel i, hvordan fødderne føles.

Brug indlægssåler

Heldigvis bliver ortopædiske produkter mere og mere tilgængelige hver dag. Ligeså er antallet de virksomheder, som specialiserer sig i disse produkter mangedoblet.

Det er bedst, at bruge indlægssåler på 1-2 cm højde.

Skift fodtøj

Som med det meste andet, er for meget af noget aldrig en god ting. Den gyldne middelvej er den, du vil finde. Med det in mente foreslår vi, at du skifter sko hver eller hver anden dag.

På den måde kan dine fødder have dage, hvor de arbejder og dage, hvor de får en pause, hvilket vil optimere deres evner. Gør dette, og du vil forbedre kropsholdning og gavne vævet.

Brug hjemmesko med solikonesål

Kvinde slapper af

Tiden, vi bruger derhjemme, er også yderst vigtig. Vi skal passe på os selv altid, hvor end vi er. Derfor skal vi også være forsigtige med det fodtøj, vi bruger i hjemmet.

Størstedelen af hjemmesko er som regel flade, og det er derfor, det er så vigtigt, at finde nogen med silikonesål , som minder om de sko, vi har på uden for huset.

I alle tilfælde vil vi gøre det helt klart, at selvom flade sko er at foretrække over høje hæle, er det altid vigtigt, at holde sig knoglestrukturen for øje.

På denne måde vil vi blive i stand til at tilpasse tøj og tilbehør til vores fodtøj, eftersom det ikke er et spørgsmål om komfort, men om helbredet.

Komfort og forfængelighed må ikke komme før dit helbred.  • Etxebarria-Foronda, Iñigo, et al. “Tratamiento del pie plano flexible infantil con la técnica de calcáneo-stop.” Gaceta Médica de Bilbao 103.4 (2006): 149-153.
  • Molina, Andrea Manent, et al. “Zapato plano en la artrodesis de la primera metatarsofalángica,¿ por qué no?.” Revista del Pie y Tobillo 30.1 (2016): 21-27.
  • Revenga-Giertych, C., and M. P. Bulo-Concellón. “El pie plano valgo: evolución de la huella plantar y factores relacionados.” Revista de ortopedia y traumatología 49.4 (2005): 271-280.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.