Kan divertikulose behandles med sunde kostvaner?

Divertikulose er en sygdom du skal være meget forsigtig med. At leve efter en diæt der er rig på fibre, samt at drikke nok vand, er en del af behandlingen, der kan forhindrer nødvendigheden af et kirurgisk indgreb.
Kan divertikulose behandles med sunde kostvaner?

Sidste ændring: 25 august, 2022

Kan divertikulose behandles med sunde kostvaner? Du bør altid tage dig godt af din krop og dit helbred. Det er trods alt nødvendigt at leve efter flere og flere sunde vaner, for at have en høj livskvalitet og undgå forværring af dit helbred.

Når det kommer til dit helbred, bør du ikke tøve, og du bør lægge mærke til alle detaljer. Derfor skal du tale med din læge om de helbredsmæssige bekymringer du kan have.

En af de lidelser du ikke bør overse er divertikulose.

Tilstanden opstår i tyktarmen, og kan gå fra at være en mindre lidelse til at være en dødelig sygdom. Derfor anbefales det at du gør alt hvad du kan for at leve efter de kostvaner, der forhindrer udviklingen af denne lidelse.

Mulige behandlinger af divertikulose

Skaal med broccoli

Formålet med behandlingen af divertikulose er at forhindre de dannede udposninger (divertikler) i at gøre din krop fortræd. I alle tilfælde, er det vigtigt at følge en specialists rådgivning.

Et meget vigtigt aspekt, er dine kostvaner. Det er essentielt at du følger en fiberrig diæt til punkt og prikke. Faktisk, for at forhindre sygdommen i at forværres, anbefales det, at du spiser frugt, grøntsager og fuldkorn.

Vi foreslår at du gradvist øger mængden af fiber i din diæt, så din krop kan vænne sig til forandringen. På den måde undgår du risikoen for at få mavesmerter. (Dette er kun hvis sygdommen ikke er på et farligere stadie.)

Blandt de fødevarer der generelt er gode, når man er i behandling for divertikulose, er kål og broccoli. Kartofler, hvedebrød og æbler er også gode muligheder.

Anbefalet læsning efter “Kan divertikulose behandles med sunde kostvaner?”:

Naturlig detox: 9 tips til at rense din krop

Anbefalet opskrift

Linsesuppe

Det er nemt at lave denne suppe med linser og champignoner. For at lave denne ret, skal du bruge de følgende ingredienser:

Ingredienser

  • 350 gram linser
  • 450 gram champignoner
  • 1 fed hvidløg
  • 4 spsk. olivenolie (60 g.)
  • 1 teske mel (3 g.)
  • 1 stort løg

Forberedelse

Kog linserne, skær løg og champignoner i tern og bland det hele på en pande i olien. Tilsæt også hvidløget, i skiver, finthakket eller presset.

Hvis mavesmerterne fra divertikulosen forbliver konstant eller forværres, skal du stoppe med at spise denne ret. Efter et par dage bør ubehaget være aftaget betydeligt.

Derefter kan du genoptage din diæt.

En anden vane du bør opbygge for tarmens velvære, er at drikke rigeligt med vand.

Vær opmærksom på medicin

Apoteker

Nogle gange vil du få at vide at du skal tage supplerende kostfibre. Med et kostfibersupplement som en af de mulige behandlinger af divertikulose, er det almindeligt at lægen beder dig tage kostfibrene tre gange dagligt. På den måde får du op til 10 gram kostfibre om dagen.

Læs også denne artikel efter “Kan divertikulose behandles med sunde kostvaner?”:

Er der en korrekt måde at tømme tarmene?

Men hjælp fra din læge

Ung mand hos laegen - divertikulose behandles

Hvis dine symptomer bliver værre, findes der også andre mulige behandlinger af divertikulose.

For eksempel, kan blødninger være et symptom på sygdommen. Selvom dette symptom af og til stopper af sig selv og uden behandling, bør du stadig opsøge lægehjælp, hvis blødningen stammer fra rektum. I de tilfælde vil en læge forsøge at lokalisere hvor blødningen stammer fra, ved at foretage en kikkertundersøgelse eller en tomografi.

Hvis blødningen ikke stopper, er den sidste mulighed en operation af tarmen, der hedder resektion af tyktarmen. Ved en tarmresektion fjernes den påvirkede eller syge del af tarmen, og den resterende tarm sys derefter sammen.

Et andet problem der opstår sammen med divertikulose, og som også kræver hurtig indgriben, er bughindebetændelse. Denne lidelse kræver en operation så hurtigt som muligt. Hvis den ikke håndteres hurtigt nok, kan det være dødeligt.

Hvis en patients tarm perforeres i det syge område, skal det også opereres med det samme.

Bylder spiller også en vigtig rolle. Hvis den foreskrevne medicin ikke virker, må en læge dræne bylderne med stor forsigtighed og snilde.

Folk der lider af divertikulose og dens følgesygdomme, ved at de med mellemrum også lider af forstoppelse.

Kun hvis der er en total blokade af tarmen, skal den opereres med det samme. Hvis tarmen kun er delvist blokeret, betyder det ikke nødvendigvis at der er behov for en operation.

Det kan interessere dig ...
5 medicinske infusioner til tyktarmen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 medicinske infusioner til tyktarmen

Tyktarmen er et langt, tomt rør, hvor kroppen gemmer affald. I denne artikel viser vi dig fem infusioner til tyktarmen, der hjælper med at rense de...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.