Er der en korrekt måde at tømme tarmene?

Selv om man taler om nummer 2 som tabu i nogle kulturer, er det vigtigt for vores sundhed at kende den rigtige måde at gøre det på. Lær mere om det i dag.
Er der en korrekt måde at tømme tarmene?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Er der en korrekt måde at tømme tarmene? Historisk set kig mennesket på hug ligesom andre pattedyr for at hvile, arbejde og tømme tarmene.

Men hvordan kom det til, at toilettet nu opfylder vores behov?

Toilettet: Et “luksus” objekt

Badevaerelse

Badeværelses vanerne har ændret lige siden Sir John Harington opfandt toilettet i 1591 . Først blev det anset for at være et “luksus” objekt. Ikke alle havde adgang til et toilet – kun royale. Det var også tilgængeligt for handicappede, men kun i sjældne tilfælde.

Som VVS udviklede sig, blev toilettet masseproduceret, hvilket gav almene folk de samme “privilegier”, der engang var forbeholdt de rige. Derudover ændrede rindende vand også de tidligere vaner relateret afladning af afføring

Anbefalet læsning efter “Er der en korrekt måde at tømme tarmene?”:

9 frugter der bekæmper forstoppelse

Videnskabelige argumenter: Gå på hug er bedre

I sin 1964 bog Gastroenterology konkluderede Dr. Henry L. Bockus, at gå på hug med lårene presset mod maven var den nødvendige position for ideel afføring.

På samme måde argumenterede Dr. Alexander Kira i sin 1966 bog The Bathroom, at menneskets natur opfordrer til at gå på hug for at besvare naturens opkald, fordi det reducerer den indsats, der er nødvendig for at tømme sig.

Desuden offentliggjorde Dr. Dov Sikirov i 2003 en undersøgelse, der sammenlignede de påkrævede kræfter ved at sidde ned og gå på hug under afføring. Resultaterne viste, at tarmtømmingsfornemmelsen var tilfredsstillende for den huggende positionen. Siddepositionen krævede en overdreven presseindsats og mere tid i forhold til positionen på hug.

“Den ideelle position for afføring er at gå på hug” -Henry L. Bockus. Læge i medicin

Hvad sker der, når vi tømmer tarmene?

Kvinded er holder sig om navlen

Udtrykket “afføring” kan defineres som den proces, hvor igennem det endelige produkt af fordøjelsen elimineres.

Under denne proces tillader det enteriske nervesystem og det parasympatiske system flere tiltag. For eksempel kan sådanne handlinger styre akkumuleringen af ​​fækalt materiale i tyktarmen eller afslapningen af ​​den eksterne lukkemuskel og puborectalis musklen. Sidstnævnte tillader rektal justering for at skabe indvendigt mavetryk, hvorved affaldet udstødes.

Læs også denne artikel efter “Er der en korrekt måde at tømme tarmene?”:

4 tips til at behandle irritabel tarmsyndrom

Gå på hug

Det er vigtigt at påpege, at for at gå på toilettet på hug, så skal dine ben være i en 35º vinkel i forhold til din krop. Ved at gøre dette, presses dine muskler mod din mave.

Denne handling skaber tryk i tyktarmens indre hulrum, frigørelse og justering af analkanalen, hvilket fører til elimineringen. Dette resulterer i hurtigere, nemmere og mere grundige tarm tømninger.

Sidde ned

Kvinde der er paa toilettet

Når du sidder ned, er det det modsatte scenarie i forhold til at gå på hug. I denne position er dine ben i en 90º vinkel med maven presset mod lårene. Denne position frembringer ikke den korrekte justering af endetarmen og anus.

Derudover er der ikke noget tryk fra benene på tyktarmen og maven. Som et resultat er der brug for indsats for at tømme tarmene.

Denne position fører til forskellige komplikationer såsom
forstoppelse, irritabel tarmsyndrom, brok og hæmorider. I alvorlige tilfælde kan det også føre til tyktarm- eller tarmkræft.

Fordelene ved at implementere gå på hug stillingen, når du går på toilettet

Denne stilling:

 • Tillader hurtigere og lettere fjernelse af afføring.
 • Forhindrer materialer i at passere mellem tyktarmen og tyndtarmen. Dette reducerer mulighederne for at forurene tyndtarmen.
 • Forhindrer spændinger i området, hvilket forhindrer brok, divertikulose og andre problemer.
 • Danner en del af en ikke-invasiv behandling mod hæmorider.
 • I tilfælde af gravide forhindrer denne stilling pres på livmoderen. Faktisk hjælper den på forberedelserne til en naturlig fødsel.
 • Forhindrer fækal opbygning. Denne tilstand er en af ​​de vigtigste faktorer i forbindelse med blindtarmsbetændelse og inflammatorisk tarmsygdomme.

Det er også vigtigt at nævne, at en 90° toiletpositionen har været forbundet med chancen for at få kolorektal cancer (CRC). Imidlertid viste denne hypotese sig dog at være utilstrækkelig baseret på en undersøgelse af Sahand Sohrabi.

Er der en korrekt måde at tømme tarmene?

Toilet - toemme tarmene

I verdenen for design af badeværelsesmøbler er der ikke mange initiativer, der overvejer den huggende-position. Vi kan dog tilpasse vores toilet ved hjælp af en fodskammel. Den behøver ikke at have en bestemt højde, men den skal være høj nok, så vi kan positionere os selv i en 35º vinkel.

Nogle mennesker vælger at træde op på toilettet for at komme i stillingen. Det kan dog være farligt, da toilettet kan gå i stykker, eller personen kan falde. Det er bestemt ikke tilrådeligt.

Det kan interessere dig ...
Dine børn vil elske denne glaskrukke med lykke
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Dine børn vil elske denne glaskrukke med lykke

Husker du at sige til dine nærmeste, at du holder af dem og værdsætter dem? Hvis ikke, kan denne glaskrukke med lykke hjælpe dig på vej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fraca Padilla, M., Muñoz-Navas, M., & Rey Díaz-Rubio, E. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
 • Cerdán Miguel, J., Cerdán, C., & Jiménez, F. (2005). Anatomofisiología de la continencia y la defecación. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/S0009-739X(05)74637-6
 • García-Armengol, J., Moro, D., Ruiz, M. D., Alós, R., Solana, A., & Roig-Vila, J. V. (2005). Defecación obstructiva. Métodos diagnósticos y tratamiento. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/s0009-739x(05)74645-5
 • Sir John Harington. Encyclopædia Britannica.  https://www.britannica.com/biography/John-Harington.
 • Sikirov D. Comparison of straining during defecation in three positions: results and implications for human health. Dig Dis Sci. 2003;48(7):1201-1205. doi:10.1023/a:1024180319005.
 • Sakakibara R, Tsunoyama K, Hosoi H, et al. Influence of Body Position on Defecation in Humans. Low Urin Tract Symptoms. 2010;2(1):16-21. doi:10.1111/j.1757-5672.2009.00057.x.
 • Sugerman DT. Hemorroides. JAMA 2014; 312 (24): 2698. doi: 10.1001 / jama.2014.281.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.