11 effektive løsninger til at fjerne støvmider fra dit hjem

For at fjerne støvmider kan du bruge disse hjemmelavede formler, der er lavet af naturlige ingredienser.
11 effektive løsninger til at fjerne støvmider fra dit hjem

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vil du gerne have nogle løsninger til at fjerne støvmider fra dit hjem? Det er en bekymring, som mange mennesker har. Læs videre for at finde ud af mere.

Støvmider er små mikroorganismer, der tilhører spindemiderfamilien. De formerer sig i mange områder af vores hjem, især i soveværelserne.

De findes i støv, og selv om de ikke kan ses med det blotte øje, formerer de sig i stort antal i fugtige, varme og dårligt ventilerede miljøer.

Selv om de ikke altid forårsager problemer i hjemmet, er de ofte forbundet med luftvejs-, øjen- og hudallergier, der opstår uden nogen anden åbenlys grund.

Almindelig rengøring i hjemmet hjælper med at fjerne støvmider, men kun delvist. Nogle gange er det nødvendigt at bruge supplerende produkter for at slippe af med de fleste af dem.

Heldigvis findes der ud over kommercielle produkter også naturlige løsninger, som kan hjælpe med at fjerne støvmider. Vi vil i detaljer forklare de fire bedste af dem samt syv andre foranstaltninger, som du bør træffe i dit hjem.

1. Bagepulver og æterisk tea tree olie til at fjerne støvmider

Blandingen af bagepulver med æterisk tea tree olie er et af vores alternative produkter, der hjælper med at fjerne støvmider, der lever på madrasser og puder. Dets egenskaber ændrer det miljø, som disse mikroorganismer skal bruge for at formere sig, og som en ekstra bonus neutraliserer det dårlige lugte.

Ingredienser

 • 150 g bagepulver
 • 10 dråber æterisk tea tree olie

Fremgangsmåde

 • Kom bagepulveret i en skål og bland det med den æteriske tea tree olie.

Brugsanvisning

 • Sprøjt produktet på de elementer, du vil rengøre (f.eks. madrassen), og lad det virke i en time.
 • Efter denne tid gnider du opløsningen med en børste og fjerner det overskydende med en støvsuger.
 • Desinficér mindst en gang om måneden.

2. Klar eddike til at fjerne støvmider

De organiske syrer i klar eddike gør den til et miljøvenligt rengøringsmiddel. Disse forbindelser hjælper med at desinficere overflader og reducerer tilstedeværelsen af husstøvmider, efter at det er lykkedes at fjerne støv.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Bland den klare eddike med en lige så stor mængde vand og opbevar det i en sprayflaske.

Brugsanvisning

 • Sprøjt opløsningen ud over alle de områder, hvor du ser støv, og lad det virke i 3 til 5 minutter.
 • Fjern det overskydende med en klud for at efterlade overfladen ren.
 • Hvis du ønsker det, kan du påføre det på madrassen og derefter lade den lufte i flere timer.
 • Gentag brugen op til 2 gange om ugen.

3. Alkohol og æteriske olier til at fjerne støvmider

Alkohol i flaske kan bruges til at fjerne støvmider i hjemmet

Alkohol er meget anvendt i mange sammenhænge i hjemmet. Til at fjerne støvmider er det særligt effektivt.

Med den alkohol, du har i dit medicinskab, kan du tilberede dit eget middel til at fjerne støvmider og desinficere dit hjem. Du skal blot kombinere denne ingrediens med nogle antibakterielle æteriske olier for at dræbe disse og andre mikroorganismer.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Kom alkoholen i en sprayflaske, og bland den derefter med den æteriske citronolie og eukalyptusolie.

Brugsanvisning

 • Ryst produktet før brug, og spray det på senge, dyner, puder og alle former for genstande, der ofte er angrebet af husstøvmider.
 • Brug det også på overflader, hvor du bemærker støvophobning.
 • Inddrag det regelmæssigt i dine rengøringsopgaver.

4. Anis, nellike og lavendel til at fjerne støvmider

Ved at kombinere egenskaberne fra anis med nellike og lavendel kan vi opnå et 100 % økologisk desinfektionsmiddel. Det er ideelt til at fjerne støv og efterlade en behagelig duft i husets mest lukkede rum.

Det anbefales til brug i soveværelset og i møbler, da det dræber mikroorganismer, der forårsager allergier og lugte.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Kom vand i en gryde, og tilsæt anis, nelliker og lavendel.
 • Lad det koge i 3-5 minutter, og dæk derefter til, indtil det har stuetemperatur.
 • Si væsken og kom den i en sprayflaske.

Brugsanvisning

 • Påfør opløsningen på sengen, puderne og andre steder, der er mest udsat for spredning af husstøvmider.
 • Gentag påføringen to gange om uge.

Supplerende foranstaltninger til at fjerne støvmider

Ud over de ovennævnte midler kan du tilføje følgende foranstaltninger til den rutinemæssige rengøring og vedligeholdelse af hjemmet – de vil hjælpe med at forhindre spredning af mider.

5. Hold fugtigheden på afstand

Støvmider rehydrerer sig med fugt i omgivelserne. En effektiv måde at bekæmpe dem på er ved at installere en affugter og få den relative luftfugtighed ned under 45 %. Mider er følsomme over for dehydrering og har ingen evne til at indtage vand, bortset fra det, de får fra maden.

6. Rengør madras og puder for at fjerne støvmider

Hvis du kunne se din madras i et mikroskop, ville du tænke dig om en ekstra gang, før du gik i seng. Det er en praktisk og effektiv løsning at støvsuge hele sengen grundigt og bruge anti-støvmidebetræk.

En anden mulighed er at blande en spiseskefuld rengøringsmiddel med en liter koldt vand, indtil du får skabt nok skum. Derefter påføres det på sengens overflade med en svamp. Lad det tørre i solen eller brug en hårtørrer.

7. Åbn vinduerne

At lufte ud i hjemmet er en anden foranstaltning, du bør træffe. Det er vigtigt at åbne døre og vinduer for at opnå gennemtræk i mindst en halv time.

8. Fjern støv

Afstøvning er den første foranstaltning. Brug en fugtig klud, så støvmiderne ikke spredes og flyder i luften, når du rengør overflader. Hvis du har en støvsuger, er det meget mere effektivt.

9. Vask lagnerne for at fjerne støvmider

Rene lagner

Skift lagnerne en gang om ugen. Og når du vasker dem, skal du vaske dem ved en temperatur på 60 °C. Koldt vand fjerner dem ikke, men der bliver færre, hvis du skyller fire gange.

10. Undgå tæpper

Tæpper er dekorative, men de er et yndet gemmested for husstøvmider på grund af fugtigheden eller det materiale, de er lavet af. Undgå uld eller andre naturmaterialer og tykke eller lange luv.

Hvis du beslutter dig for at have dem, skal du sørge for, at de er lavet af vaskbare materialer, og husk under alle omstændigheder at støvsuge dem ofte.

11. Pleje af dit kæledyr som en del af at fjerne støvmider

Hvis du har et kæledyr, er det vigtigt at vaske dem en eller to gange om ugen for at kontrollere spredningen af disse leddyr. Børst det, og sørg for at give det en kost, der fremmer en fugtet hud.

Det er måske umuligt at forhindre dem i at klatre op på senge eller møbler, men du skal huske på, at hvis du forsøger at bekæmpe disse mikroskopiske gæster, så er dit kæledyr en aktiv bærer.

Giv det et forsøg, og sig farvel til støvmider!

Lider du af nysen, kløende øjne og forstoppelse? Hvis du ikke kan få dine allergisymptomer under kontrol, er det sandsynligt, at husstøvmiderne invaderer dit hjem. Forbered nogle af ovenstående løsninger, og begynd at nyde et renere miljø.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.