De 7 bedste materialer til tæpper til hjemmet

Få mere at vide om de bedste materialer til tæpper, så du kan vælge de mest velegnede muligheder for hvert enkelt rum i dit hjem.
De 7 bedste materialer til tæpper til hjemmet

Sidste ændring: 26 august, 2022

I dag er der færre og færre rum, der er helt dækket af tæpper, da træ og klinker efterhånden har fortrængt tæpper. Disse anvendes dog stadig til nogle dele af de forskellige rum. Derfor vil vi gerne dele med dig, hvad der er de bedste materialer til tæpper.

Forslag til valg af de bedste materialer til tæpper

Der findes et stort udvalg af materialer til at lave tæpper, og hvert af dem har sine fordele og ulemper. Lang eller kort luv, naturlige eller syntetiske fibre, det er let at blive forvirret og i tvivl om, hvilket man skal vælge. Måske vil det hjælpe dig med at beslutte dig for det ene eller det andet, hvis du ved lidt mere om deres sammensætning.

1. Bomuldstæpper

Denne type tæpper, der er fremstillet af naturlige fibre, er fremragende til badeværelser, fordi de let kan absorbere fugt. Desuden er bomuld et stof, der er meget modstandsdygtigt over for belastninger og høje temperaturer. De er meget nemme at rengøre, fordi du blot skal komme dem i vaskemaskinen.

Værelse med lyserødt tæppe

2. Uldtæpper

Uld er uden tvivl et af de bedste materialer til tæpper i dit hjem og det mest almindelige og traditionelle. Det skyldes, at det har mange fordele. For det første er det en bemærkelsesværdig termisk og akustisk isolator, hvilket betyder, at du kan bruge det hele året rundt uden problemer.

På den anden side har de en tendens til at regulere miljøets fugtighed og forbedre luftkvaliteten samt forhindre spredning af husstøvmider. De er antibakterielle, antiallergiske og antistatiske.

Hvis du lider af nogen form for allergi, bør et uldtæppe ikke være et problem. Som det sidste er de ideelle til medium og høj trafik, fordi deres fibre hurtigt genvinder deres oprindelige form.

Du vil måske finde dette interessant:7 idéer til at indrette med planter på badeværelset

3. Sisal- og jutetæpper

Sisaltæpper er fremstillet af vegetabilske fibre, som er modstandsdygtige over for tung trafik. Ligeledes er de akustiske og termiske isolatorer og har en meget høj absorptionsevne, så pas på ikke at placere dem i våde områder, f.eks. terrassen eller badeværelset. De er perfekte til gange, korridorer og områder med meget trafik.

Selv om jutetæpper ligner sisaltæpper, er de mindre modstandsdygtige over for trafik, fordi deres naturlige fibre er skrøbelige og har en tendens til at gå i stykker. De er lidt blødere og mørkere end sisaltæpper. Vores anbefaling er at placere dem i områder, hvor trafikken er ret lav, og hvor de bruges til dekorative formål.

4. Materialer til tæpper: Bambus

Denne type tæpper er meget velegnet til allergikere, fordi de ikke har hår og absorberer støv. Desuden er de modstandsdygtige.

Du kan placere dem i rum, der har gennemtræk. Selv om de er nemme at rengøre, er det ikke let at fjerne lejlighedsvise pletter.

5. Nylon-tæpper

Vi går nu videre til syntetiske tæpper, hvis materialer gennemgår forskellige industrielle processer for at opnå de typer garn, der skal udgøre tæppet. Tæpper af nylon eller polyamid anvendes i vid udstrækning til at dække store områder med stor trafik.

6. Materialer til tæpper: Polypropylen

Ud over at være økonomiske er propylentæpper nemme at rengøre og har en lang levetid. De er perfekte til travle områder og endda udendørs, da de ikke absorberer vand.

På grund af materialetypen kan du finde en række forskellige designs. Det er en stor fordel, når du skal vælge et motiv, der passer til din boligindretning.

Vi tror, du måske gerne vil læse: Fire nøgler til en perfekt nautisk indretning

7. Akryl- og vinyltæpper

Akryltæpper minder meget om uldtæpper, blot er de meget mere modstandsdygtige over for naturlig slitage. Vinyltæpperne er også modstandsdygtige, men de er ikke så bløde.

Derfor bruges de normalt til kæledyr eller til køkkenet, f.eks. i morgenmadsområdet. Andre fordele er, at de er nemme at rengøre, og de afviser fugt og støv.

En stue

Hvordan vælger man det rigtige tæppe?

Som vi allerede har gennemgået, er der mange typer tæpper, og ikke alle er egnede til ethvert sted. Her er nogle tips, der vil hjælpe dig med at vælge det bedste:

 • Hvis du vil bruge dem i stuen, skal du huske, at alle møbler skal stå på gulvtæppet. Lænestole, sofaborde, lamper osv.
 • Hvis rummet er lille, er det bedre at gå efter et i pastelfarver og ret almindelig farve, mens du i større rum kan lege med farverige mønstre.
 • Vælg rektangulære eller firkantede tæpper til rum af disse former og cirkulære tæpper for at fremhæve et bestemt møbel. På denne måde får du harmoni i rummene.
 • Tæpper med lang eller kort luv? De første skaber en følelse af glæde, når man går barfodet på dem. De er meget komfortable og indbyder til hvile. Af denne grund er de perfekte til soveværelser. De kortluvede er velegnede til rum med meget trafik.
 • For at bestemme tæppets kvalitet skal du køre din hånd hen over det, og hvis du kan mærke dets bund, er det af medium-lav kvalitet. Hvis du derimod ikke kan mærke bagsiden, er det et tæppe af bedre kvalitet.

Tæpper vil give et særligt præg til dine rum og en unik personlighed. Hvis du kan lide en hyggelig atmosfære, må du ikke tøve med at vælge et tæppe med lang luv, der er blødt og indbyder til afslapning. Hvis idéen er at opnå et elegant udseende, er et tæppe med kort luv i et område af rummet en god idé.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Burgos, L., & Montenegro Laverde, E. (1986). Instalación de vinilos y alfombras.
 • Lacaba, C. P. (2003). Alfombras españolas. In Textil e indumentaria [Recurso electrónico]: materias, técnicas y evolución: 31 de marzo al 3 de abril de 2003, Facultad de Geografía e Historia de la UCM(pp. 73-117). EL Grupo Español del IIC (International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works).
 • Lancerio Echeverría, K. H. (2015). Manual de materiales acústicos en arquitectura(Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
 • Pérez, R. G., & Correspondiente, C. A. DuRMIENDO CON Su ENEMIGO: ÁCAROS y ALERGIA. Sesión necrológica In Memoriam Ilmo. Sr. Dr. D. Tomás González, 10.
 • Barbaro, G. (2007). Transformación e industrialización del bambú. Barcelona, España: Arquitectura del paisaje. Obtenido de http://www. horticom. com/revistasonline/qej/bp155/08_15. pdf.
 • Zela Arévalo, N. G. (2016). Importación de alfombras de seda sintética con componente textil desde China.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.