6 metoder til rengøring med løg

Vidste du, at du kan rengøre dit hjem med løg? Faktisk har løg mange populære anvendelsesmuligheder udenfor køkkenet. Lær alt om dem i denne artikel!
6 metoder til rengøring med løg

Sidste ændring: 22 marts, 2022

Der er fødevarer og madlavningsingredienser, der er berømte for deres rensende egenskaber. Tænk på fødevarer som citron, salt og olivenolie samt midler som natron. Men vidste du, at du kan udføre rengøring med løg?

Du har sikkert denne fødevare til rådighed i dit hjem og tilsætter den sandsynligvis til mange retter. Men du har sikkert ikke tænkt på at bruge det til rengøring.

I dag vil vi gerne præsentere seks metoder til rengøring med løg.

6 metoder til rengøring med løg

Selv om det er almindeligt at klage over, at løg får os til at græde, når vi skærer dem, er dette en meget værdifuld grøntsag, fordi dens anvendelighed handler om meget mere end madlavning.

Rå løg til rengøring med løg

Først og fremmest er løg en grundingrediens i mange opskrifter. Det er også bevist, at det er en fødevare med medicinske egenskaber, så løg kan indgå i forskellige hjemmemidler. Derfor er der nogle, der mener, at indtagelse af løg giver flere interessante sundhedsmæssige fordele inden for en afbalanceret, sund kost.

En af de mindre kendte anvendelsesmuligheder af denne fødevare er imidlertid den, at løg kan bruges til rengøring og andre husholdningsopgaver. Nedenstående vil vi beskrive de bedste metoder til rengøring med løg i henhold til den populære opfattelse (tænk: din bedstemors husråd!).

1. Rengør pander og gryder med løg

Gryder hænger i køkken

Den første metode til rengøring med løg, som vi gerne vil forklare, har at gøre med at fjerne snavs fra gryder og pander. Hvordan kan du så gøre det?

Det er nemt:

 • Tør først et halvt løg over hele gryden eller panden, hvor der sidder madrester eller snavs fast.
 • Tilsæt derefter varmt vand, og lad det trække i et par minutter, så løget kan virke.
 • Herefter skal blot vaske det, som du plejer, og du vil have en skinnende gryde eller pande på få minutter!

Det samme princip kan anvendes på grillrister. Hvis du har grillet og finder kødrester, der sidder fast på grillen, når du skal bruge den igen, kan du bruge et løg på samme måde for at fjerne dem uden problemer.

Men hvorfor tror nogle mennesker, at løg er gode til at fjerne fedt?

Som mange traditionelle remedier er oprindelsen til denne tro ikke særlig klar, men den kunne være knyttet til løgets antimikrobielle egenskaber. Derfor kan denne egenskab virke til at fjerne de bakterier, der er til stede på pander, gryder og grillrister, og dermed hjælpe med at rengøre dem.

Vi ved, at du gerne vil læse: Gode strategier til rengøring ved flytning

2. Afvis insekter med løg

Selv om dette ikke rigtig er en rengøringsmetode, er det en af de mest populære anvendelsesmetoder af løg uden for køkkenet. Ifølge den gængse opfattelse er løgs stærke lugt nyttig til at holde myg, myrer og andre insekter væk.

Faktisk er nogle af løgets bestanddele endda en del af nogle insektafvisende midler, som nogle undersøgelser viser.

For at bruge løg som insektafvisende middel har du to muligheder:

 • Først kan du hakke det og lægge det direkte på den vej, som de insekter, du vil slippe af med, bruger.
 • For det andet kan du rive et løg og lade det ligge i blød i varmt vand. Næste dag kan du komme væsken i en sprayflaske for at sprøjte den på de steder, hvor du skal afvise insekterne.

3. Rengøring med løg: Fjern pletter fra tøj

Mange mennesker undrer sig over, hvordan man fjerner svedpletter fra tøj. Ifølge nogle kan løg hjælpe med dette problem.

Ligesom brintoverilte menes det, at løg har evnen til at trænge ind i tøjets stof uden at påvirke det. Dette kan skyldes deres antimikrobielle egenskaber.

Her er metoden:

 • Du skal blot rive et stykke løg og påføre det direkte på pletten.
 • Efter ca. 10 minutter, hvor du lader det virke, kan du gennemføre en maskinvask, som du plejer at gøre. Dette trin er meget vigtigt for at fjerne løglugten.

4. Slip af med rust

Hvis du har rustent værktøj, sakse, stole, smykker eller knive, vil dette tip til rengøring med løg være til stor hjælp. Vidste du, at man mener, at denne fødevare kan hjælpe dig med at fjerne rustpartikler fra overfladen af disse elementer?

 • Du skal blot skære et løg i halve og stryge det over den genstand, du ønsker at behandle.
 • Påfør derefter noget fedt, og som et sidste skridt gnider du genstanden med en klud for at rense den helt.

5. Slip af med lugten af ny maling

To personer maler en væg

Hvis du har malet et rum eller hele dit hjem for nylig, er der stor sandsynlighed for, at lugten af maling er ved at gå dig på. Igen kan løg komme dig til undsætning! De kan hjælpe dig med nemt at slippe af med denne lugt.

Hvordan gør man det?

 • Kom først varmt vand i en skål, og dyp nogle løgskiver i det.
 • Lad det derefter stå i et rum med lukkede døre og vinduer natten over.
 • Næste morgen vil du bemærke, at den ubehagelige lugt er forsvundet!

6. Rengøring med løg: Fjern snavs fra en emhætte

Uden tvivl er emhætter et af de sværeste elementer at rengøre. Når alt kommer til alt, kan køkkenets emhætte være en sand pine at rengøre, medmindre du kender dette enkle populære trick.

 • Først tager du et halvt løg og blander det med bagepulver og vand.
 • Derefter påføres det på emhætten. Lad det sidde i et par minutter.
 • Til sidst skal du tørre med en fugtig klud for at fjerne resterne.

Det er muligt, at løgets antimikrobielle egenskaber kombineret med bagepulverets antibakterielle virkning hjælper med at fjerne fedt og desinficere emhætten.

Anbefalinger til rengøring med løg

Med disse anbefalinger har du fundet en ny allieret, når det gælder desinficering og rengøring af dit hus. Som du har set, er det ikke kun muligt at rengøre dit hjem med løg, der er også mange måder at gøre det på. Det bedste af det hele er, at de alle er sunde og miljøvenlige.

Husk dog, at disse tricks er taget fra populærkulturen, så det er muligt, at de ikke er lige så effektive som et specialiseret produkt. I den forstand skal du måske skrubbe hårdere og længere for at opnå de ønskede resultater.

De kan dog hjælpe dig, når du ikke har et specifikt rengøringsprodukt til rådighed. Man ved aldrig!

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du rengøre indersiden af en opvaskemaskine: 7 nyttige tips
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du rengøre indersiden af en opvaskemaskine: 7 nyttige tips

Du må ikke glemme at rengøre indersiden af en opvaskemaskine. Det er vigtigt for at forebygge sygdomme. Vi giver dig tips til det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.