7 effektive måder at rense bihuler på

Selv om det ikke er næsens eneste funktion, da den også er ansvarlig for de defensive, olfaktoriske og fonatoriske funktioner, er den respiratoriske funktion den vigtigste.
7 effektive måder at rense bihuler på
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 22 december, 2022

For at åndedrætsprocessen kan finde sted, er det nødvendigt at trække vejret ind og ud. Overdreven tilstopning tillader det dog ikke altid. Det kan til tider være svært at rense bihuler.

Bihulerne er luftfyldte rum i kraniet. De er placeret bag panden, næsebenene, kinderne og øjnene. En af deres vigtigste funktioner er at producere det slim, som drænes gennem dette organ.

Når de er sunde, indeholder de ikke bakterier eller andre mikroorganismer, slimen kan flyde uden afbrydelse, og luften kan komme ud uden problemer.

Nogle gange kan de dog blive hævede eller betændte , og næsefunktionerne afbrydes. De mest almindelige årsager er: Infektion med virus eller bakterier, allergi, afvigende næseskillevæg eller polypper i næsen.

De sædvanlige symptomer er hævelse af næsen, tykt og farveløst udflåd (løbende næse), tilstoppet næse og nedsat lugte- og smagssans. Der kan også forekomme smerter omkring kinderne, næsen, øjnene eller panden.

For at lindre disse ubehageligheder og besværet med at trække vejret gennem næsen kan man anvende nogle midler. Så hvordan kan man rense bihuler? Vær opmærksom på følgende indikationer.

Tips til at rense bihuler

Til at begynde med skal du vide, at der ikke er nok videnskabelig dokumentation til at støtte brugen af alle disse midler. Derfor er det at foretrække at konsultere din læge først, før du bruger dem.

For at behandle de fleste tilfælde af bihulebetændelse er det ikke nødvendigt at bruge antibiotika, som kun bør bruges, når de er ordineret af en professionel. Det forbedres som regel efter nogle dage. I mellemtiden kan disse midler anvendes til at lindre smerter og tryk.

1. Man kan rense bihuler med saltvand

Saltvand til at rense bihuler

Tilsoppelsen i bihulerne forværres i løbet af natten. For at undgå dette ubehag anbefales det at foretage en næseskylning med vand og salt, inden man går i seng. Dette vil hjælpe med at rense området og reducere inflammation.

Faktisk er det ifølge denne undersøgelse fra Chung Shan Medical University Hospital blevet fastslået, at saltvand i næsen kan forbedre livskvaliteten hos patienter med akut og kronisk bihulebetændelse, høfeber og rhinitis.

Ingredienser

 • 3 teskefulde salt (15 gram)
 • 1 teskefuld natriumbicarbonat (5 g)
 • 250 ml destilleret eller kogt vand

Redskaber

 • Pipette.

Fremgangsmåde

 • Tilsæt salt til det destillerede vand, og bland det meget godt.
 • Tilsæt derefter natron og rør igen.
 • Du bør ende op med en farveløs blanding.

Anvendelsesmetode

 • Fyld pipetten halvvejs.
 • Læg hovedet på skrå til venstre og inhalér gennem munden.
 • Hæld opløsningen langsomt i højre næsebor og vent på, at den kommer ud af venstre næsebor.
 • Hvis du føler, at opløsningen flyder ind i dine ører eller din hals, skal du ændre stilling.
 • Gentag med det venstre næsebor.
 • Puds til sidst næse for at fjerne snavs og ophobet slim.

2. Rens med damp

Kvinde bruger damp til at rense bihuler

Dampen virker som et naturligt rensende og fugtgivende middel. Den dræner også det berørte område og lader spændte områder slappe af.

Fremgangsmåde

 • Til at begynde med skal du bringe noget vand i kog eller tænde for den varme vandhane for at skabe damp.

Anvendelsesmetode

 • Før derefter dit ansigt tæt på, så dampen rammer dit ansigt.
 • Indånd ind og udånd langsomt for at rense området.
 • Gør dette i 5 minutter.
 • Til sidst skal du gøre et håndklæde vådt og lægge det på dit ansigt for at rense bihuler.
 • Vent med at fjerne det, indtil det køler af.

3. Massage med olier kan rense bihuler

Forskellige æteriske olier

En af de mest effektive terapeutiske olier er oreganoolie. Denne har stærkt anbefalede antioxidante egenskaber, ifølge denne undersøgelse frauniversitetet i Cartagena (Colombia).

Kombineret med mandelolie , er resultatet meget bedre, fordi det holder området fugtet og hjælper med at få oreganoolien til at trænge ind (som aldrig bør påføres på huden eller inde i næseborene).

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld mandelolie (15 gram)
 • 2 dråber oreganoolie

Fremgangsmåde

 • Først og fremmest er det vigtigt at vaske dine hænder og dit ansigt meget godt.
 • Bland derefter mandelolien med de 2 dråber oreganoolie.

Anvendelsesmetode

 • Kom blandingen i dine hænder og gnid forsigtigt på bihulerne.
 • Mens du laver cirkulære bevægelser i området, skal du indånde og udånde langsomt, så du kan absorbere essensen af olierne og deres egenskaber.
 • Gør dette i 5 minutter, og du vil se, hvordan din vejrtrækning bliver bedre.

4. Varme omslag

Anvendelse af varme omslag på næse- og pandeområdet kan hjælpe med at lindre trykket i bihulerne. De kan anvendes 3 gange om dagen i 5 minutter hver.

5. Brug en luftfugter til at rense bihuler

Dette er en af de hurtigste måder til at lindre en tilstoppet næse. At indånde mere fugtig luft kan berolige irriteret væv og mindske hævelser i blodkarrene.

Ligeledes lader disse typer maskiner også slim flyde lettere, så du hurtigere kan hoste det op.

6. Drik rigeligt med væske for at rense bihuler

Hydrering er vigtig for at hjælpe med at dræne og uddrive ophobet slim. Desuden vil slimhinderne forblive hydrerede og mindre følsomme. Til dette er det bedst at vælge vand, suppe eller varm te.

Hvis du pudser næsen og udstøder slim, vil du også fjerne vira eller bakterier, der kan have forårsaget problemet. Gør det forsigtigt for at undgå at ødelægge små blodkar.

Huden omkring næseborene kan blive irriteret. Dette kan lindres ved at påføre lidt mandelolie eller vaseline.

7. Sov i en hævet stilling

At holde hovedet oppe ved sengetid er også et andet almindeligt tip til at rense bihuler. Det er vigtigt at hvile sig for at hjælpe kroppen med at overvinde infektionen og komme sig.

Desuden bør soveværelset og resten af huset være godt ventileret og rent for at undgå problemer med støv og husstøvmider. Det er også vigtigt at undgå lukkede miljøer og rygeområder.

Prøv disse hjemmemidler til at hjælpe med at rense bihuler

Som allerede nævnt kan alle disse naturlige midler hjælpe dig med at forbedre betændelse og smerter forårsaget af bihulebetændelse. Om nødvendigt erstatter de dog aldrig den behandling, som lægen anbefaler.

Mens problemet varer ved, skal du forsøge at opretholde en sund kost, der giver masser af vitaminer (for at styrke forsvaret og bekæmpe symptomerne). Hvis din tilstand tillader det, bør du desuden ikke holde op med at dyrke let fysisk motion. Frigivelsen af endorfiner lindrer smerten.

Hvis ubehaget fortsætter i mere end 10 dage uden forbedring, er det dog tilrådeligt at konsultere lægen igen. Også hvis der på noget tidspunkt opstår intens hovedpine eller ansigtssmerter, feber i mere end fire dage, eller hvis du får det værre efter at have bemærket en indledende forbedring.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bolger, W. E., Clement, P. A. R., Hosemann, W., Kuhn, F. A., Lanza, D. C., Leopold, D. A., … Zinreich, S. J. (1995). Paranasal sinuses: Anatomic terminology and nomenclature. In Annals of Otology, Rhinology and Laryngology. https://doi.org/10.1177/000348949510410s01
 • Cady, R. K., & Schreiber, C. P. (2004). Sinus headache: A clinical conundrum. Otolaryngologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0030-6665(03)00181-6.
 • Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades. Sinusitis (infección de los senos paranasales). Julio 2020. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
 • Clínica Mayo. Sinusitis crónica.
 • León Méndez G, Osorio Fortich Mª R, et al. Extracción, caracterización y actividad antioxidante del aceite esencial de Plectranthus amboinicus L. Revista Cubana de Farmacia. Octubre-Diciembre 2015. 49 (4).
 • Spaeth, J., Krügelstein, U., & Schlöndorff, G. (1997). The paranasal sinuses in CT-imaging: Development from birth to age 25. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology. https://doi.org/10.1016/S0165-5876(96)01458-9

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.