Egenskaber ved æblecidereddike bakket op af videnskaben

Æblecidereddike har mange egenskaber, så det er et ret alsidigt produkt. Det er temmelig populært på grund af dets adskillige anvendelsesmuligheder indenfor gastronomi og som holistisk medicin. Efter at have udført forskning bakker videnskaben nu nogle af dets sundhedsmæssige fordele op, som er blevet tilskrevet dette substans.
Egenskaber ved æblecidereddike bakket op af videnskaben

Sidste ændring: 26 august, 2022

Videnskabelig litteratur bakker mange egenskaber ved æblecidereddike op. Selvom det er sandt, at mange af dets anvendelsesmuligheder fortsætter med at være resultater af rygter, er der nu bevis på det ernæringsmæssige indholdDets antiinflammatoriske og antimikrobielle potentiale er blevet bevist.

Til at starte med må vi have i baghovedet, at det er et produkt, der fås fra kombinationen af æbler og gær. Det sidstnævnte fermenterer sukker og omdanner det til alkohol. Senere omdanner bakterier denne alkohol til eddikesyre.

Det er præcis det, som giver det dets syrlige smag og stærke duft og lader også til at være ansvarligt for dets sundhedsmæssige fordele. Æblecidereddike indeholder også vand, spor af syre, vitaminer, mineraler og andre komponenter, som bidrager til vores velvære i stor grad.

Egenskaber ved æblecidereddike bakket op af videnskaben

Æblecidereddike indeholder ligesom andre former for eddike bioaktive komponenter med farmakologisk potentiale. Ifølge en artikel udgivet i Food Chemistry har dette produkt høje koncentrationer af polyfenol, organiske syrer og mikronæringsstoffer. Alle disse kan påvirke vores helbred meget, når de optages i kroppen.

I særdeleshed har de antimikrobielle, antioxidante, antidiabetiske og antihypertensive egenskaber. Eddike er også positivt forbundet med hudens sundhed og forebyggelse af tidlig aldring.

Lad os se nærmere på dets fordele bakket op af videnskaben.

Flaske med æblecidereddike

1. Æblecidereddike har bakteriedræbende egenskaber

Dette substans er et naturligt desinficerende middel og konserveringsmiddel på grund af dets indhold af eddikesyre. Det skyldes, at det hæmmer væksten af bakterier såsom E. Coli, hvilket fremskynder nedbrydelsen af fødevarer og forårsager infektioner.

I et studie udgivet i 2018 slog forskere fast, at denne eddike har adskillige antimikrobielle egenskaber. Det er primært, fordi det bekæmper patogener såsom E. coli, S. aureus og C. albicans. Der er dog stadig ikke nok beviser til at afgøre de effektive, sikre doseringer.

2. Egenskaber ved æblecidereddike: Det regulerer glukose

En af de mest populære fordele ved æblecidereddike er dets bidrag til regulering af niveauer af blodglukose. Dette produkt er ikke den foretrukne behandling af diabetes, selvom indtaget af det i moderate mængder tjener som et hjælpemiddel til at stabilisere glukose.

Et lille studie udgivet i Diabetes Care fandt frem til, at indtag af æblecidereddike fortyndet i vand kan forbedre sensitiviteten over for insulin med mellem 19 og 34%. Det var især tilfældet efter et måltid med mange kulhydrater.

I mellemtiden konkluderede forskere i en artikel udgivet i Molecular Nutrition and Food Research, at eddike hjælper med at forbedre funktionen af insulin efter måltider. Med tiden sænker det dermed niveauerne af blodsukker.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Reducer kolesterol og blodsukker med æblecidereddike

3. Det kan hjælpe med at fremme vægttab

Vægt varierer fra person til  person, eftersom det afgøres af genetik og livsstil. Æblecidereddike i sig selv kan ikke få en person til at tabe sig. Indtaget af det er dog et godt tilskud til dem, som prøver at smide et par kilo.

Studier med mennesker antyder, at et moderat indtag øger mæthedsfornemmelsen. Som følge af det reduceres indtaget af kalorier, og vægttab fremmes.

Forskning udgivet i Journal of the American Dietetic Association fandt faktisk frem til, at indtag af eddike efter et måltid med mange kulhydrater øger mæthedsfornemmelsenDet fik endda deltagerne til at indtage 200 til 275 færre kalorier om dagen.

Ligeledes observerede forskere i et studie udgivet i Bioscience, Biotechnology and Biochemistryat et dagligt indtag af æblecidereddike førte til en reducering i mavefedt hos dem, der deltog.

4. Det kan fremme hjertekarsystemets sundhed

Der er tale om de sundhedsmæssige fordele ved æblecidereddike for hjertekarsystemets sundhed i populær medicin. Nogle personer mener faktisk, at et dagligt indtag af det sænker både kolesterolniveauer og risikoen for hjertesygdomme. Der er dog ikke nok videnskabelige beviser på dette.

Studier udført på dyr fandt dog frem til, at denne ingrediens reducerer risikoen for hjertekarsygdomme såsom ophobning af kolesterol og triglycerider i blodet. Det lader også til at være et antihypertensivt middel. På trods af det bekræfter ingen faste beviser på de samme effekter hos mennesker.

Så længe indtaget af det er moderat, kan man inkludere det i en afbalanceret kost. Tal med din læge, hvis du tager medicin.

5. Det kan anvendes indenfor hudpleje

Der er stadig mange kontroverser om anvendelsen af æblecidereddike på huden. Nogle dermatologer fraråder fuldstændig at anvende det. Andre påstår dog, at det kan bidrage til at kontrollere symptomer på eksem og skæl, når det fortyndes i vand.

Hvordan kan man forklare det?

Huden er beskyttet af en syrlig barriere, og tørhed og betændelse øges, når der er en ubalance i den. De organiske syrer i eddike lader til at hjælpe med at gendanne hudens pH balance. Der er dog ingen videnskabelige beviser på dette.

I ethvert tilfælde skal man altid fortynde dette substans i lige dele vand for at undgå uønskede effekter. Ideelt skal man udføre en lille test ovenpå håndryggen, før man påfører det andre steder. Hvis man bemærker en uønsket reaktion, skal man skylle med masser af vand og stoppe med at anvende det.

Æblecidereddike mod sinusinfektion

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Derfor skal du vaske ansigtet med æblecidereddike

Sådan kan man drage nytte af de forskellige egenskaber ved æblecidereddike

Hav det blot i køkkenet og brug det ofte. Det er glimrende som en salatdressing, som en ingrediens i hjemmelavet mayonnaise og mange andre opskrifter. Du kan også fortynde en eller to teskefulde i et glas varmt vand og drikke det hver morgen.

Undgå at bruge ufortyndet æblecidereddike, eftersom det kan ødelægge tandemaljen og forårsage ubehag i fordøjelsessystemet. Dets anvendelse er også kontraindikeret sammen med bestemte lægemidler, så tal med din læge, hvis du er under en medicinsk behandling.

Æblecidereddike er ikke en magisk ingrediens

Som du kan se, er der nok videnskabelige beviser på de forskellige egenskaber ved æblecidereddike. Det er dog ikke en erstatning af medicinske behandlinger, og det er ikke så kraftfuldt i sig selv. 

Man skal følge en sund livsstil og tale med en læge, hvis man er syg. Som det sidste skal man have i baghovedet, at denne ingrediens kan interagere med lægemidler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ho CW, Lazim AM, Fazry S, Zaki UKHH, Lim SJ. Varieties, production, composition and health benefits of vinegars: A review. Food Chem. 2017;221:1621-1630. doi:10.1016/j.foodchem.2016.10.128
  • Entani E, Asai M, Tsujihata S, Tsukamoto Y, Ohta M. Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7. J Food Prot. 1998;61(8):953-959. doi:10.4315/0362-028x-61.8.953
  • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732. Published 2018 Jan 29. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
  • Johnston, C. S., Kim, C. M., & Buller, A. J. (2003). Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 27(1), 281–282. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.281
  • Lim J, Henry CJ, Haldar S. Vinegar as a functional ingredient to improve postprandial glycemic control-human intervention findings and molecular mechanisms. Mol Nutr Food Res. 2016;60(8):1837-1849. doi:10.1002/mnfr.201600121
  • Brighenti F, Castellani G, Benini L, et al. Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1995;49(4):242-247.
  • Halima BH, Sonia G, Sarra K, Houda BJ, Fethi BS, Abdallah A. Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats. J Med Food. 2018;21(1):70-80. doi:10.1089/jmf.2017.0039
  • Na L, Chu X, Jiang S, et al. Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats. Eur J Nutr. 2016;55(3):1245-1253. doi:10.1007/s00394-015-0937-7

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.