Den nye kostpyramide for en sund livsstil

26. juni 2019
En af de største ændringer, som er lavet ved den eksisterende kostpyramide, er sket i bunden. Lær alt om den nye kostpyramide for at få en sund livsstil.

En sund livsstil, som indeholder fysisk aktivitet, er basis for den nye kostpyramide. Den anbefaler, at du dyrker motion dagligt for at holde dig i form og forebygge sygdomme.

I dag vil vi se nærmere på den nye kostpyramide for en sund livsstil, så du kan følge den og forbedre dit helbred.

Du har brug for at spise for at holde dig sund. Den bedste måde til at opnå dette er ved at indtage produkter fra de forskellige fødevaregrupper. Du bør også supplere din kost med aktiviteter, som styrker og forbedrer kroppen, så som regelmæssig motion.

Kvinde spiser salat og følger den nye kostpyramide

The Spanish Scociety of Community Nutrition (SENC) har for nyligt introduceret nogle innovative og nye retningslinier for kost. Der er ligeledes sket ændringer in den såkaldte “kostpyramide”, så du lettere kan føre en sund livsstil og forbedre din overordnede livskvalitet.

Læs også: Er ølkuren en sund diæt?

En sund livsstil; grundlaget for den nye kostpyramide

En af de største ændringer, som er lavet ved den eksisterende kostpyramide, er sket i bunden. Denne første del af pyramiden anbefaler nu, at man har en sund livsstil med minimum 60 minutters motion om dagen.

Grundlaget for en sund kost er at træne regelmæssigt og bevare en fornuftig vægt. Du kan lave lige den slags træning, du har lyst til. Det vigtigste er, at du holder kroppen i form, styrker din udholdenhed og styrker både hjerte og immunforsvar. Dette vil hjælpe med at forebygge degenerative sygdomme.

Når du træner, er det lettere at undgå kostproblemer ved at opretholde en god energibalance. Kroppen skal have nok energi til at udføre alle dine aktiviteter.

Hvis du har spist for meget eller for usundt, vil motion hjælpe dig med at forbrænde de ekstra kalorier. Det vil også afholde dem fra at omdanne sig til fedt.

Spis mad fra alle fødevaregrupper ifølge den nye kostpyramide

Frugt og grønt er en stor del af den nye kostpyramide

Andet lag i kostpyramiden opfordrer dig til at følge en diæt, som indeholder alle fødevaregrupper. Fuldkorn, stivelse og sunde kulhydrater er med heri.

Du bør spise frugt og grønt mindst tre gange om dagen. Disse fødevarer giver vigtige næringsstoffer, som vitaminer og mineraler, så du bør spise det regelmæssigt.

Vi foreslår, at du vælger at spise frugt som dessert istedet for mad med meget forarbejdet sukker og fedt. Frugt vil fjerne trangen til noget sødt, uden at det skader kroppen eller medvirker til vægtøgning og fedme.

Mejeriprodukter bør også være en del af din daglige kost. Hvis du er laktoseintollerant, kan du gå efter alternative produkter. Og hvis du allerede passer på med vægten, findes der mange muligheder med lavt fedtindhold.

Til sidst er lyst kød, kylling og fisk med i dette lag, gerne forberedt på grillen eller med så lidt fedt som muligt. Suppler med æg og andre vegetabilske proteinkilder.

Gå ikke glip af: 9 typer af usund fisk, der er bedre at undgå

Du må lejlighedsvis “synde”

Øverst i kostpyramiden finder vi alle de fødevaregrupper, som bør indtages lejlighedsvist og i moderate portioner. Disse inkluderer rødt kød og pølser.

For at disse fødevarer skal være gavnlige, og ikke have en modsat effekt på din diæt, bør du undgå at stege i fedt. Det er altid ideelt at spise det sammen med grøntsager og andre sunde fedtstoffer.

Ligeledes kan du indtage alkohol i ansvarlige mængder. Vi ved allerede, at disse drikke, inklusive rødvin, hvidvin og øl, kan bidrage med nogle sundhedsfordele.

Kvinde dufter til rødvin

Dog er det bedst at holde det på højst en genstand om ugen. Derudover er det altid vigtigt, at du husker at holde dig hydreret, før og efter du indtager alkohol.

Blandt de fødevarer, som kun bør indtages sjældent, er dem, som indeholder meget sukker og mættet fedt. Det er for eksempel kager, is og snacks.

Kosttilskud

Kosttilskud er i det øverste lag af pyramiden for en sund livsstil. Overordnet bør du spise så varieret som muligt, så din kost giver dig alt det, du har brug for.

Kvinde smiler til læge

Alligevel kan der være tilfælde, som kræver ekstra hjælp. Spørg din læge, eftersom disse tilskud bør indtages under vejledning af en professionel.

Kosttilskud kan være gavnlige i tilfælde, hvor man mangler vigtige næringsstoffer. Dog bør man ikke tage tilskud som erstatning for visse fødevarer.

  • Díaz SM, Ximena, Neri D, Daniela, Moraga M, Francisco, Rebollo G, María Jesús, Olivares C, Sonia, & Castillo D, Carlos. (2006). Análisis comparativo de la canasta básica de alimentos, pirámide alimentaria y recomendaciones nutricionales para preescolares y escolares chilenos: A comparative analysis. Revista chilena de pediatría77(5), 466-472. https://dx.doi.org/10.4067/S0370-41062006000500003
  • Gil, Ángel, Ruiz-López, María Dolores, Fernández-González, Miguel, & Martínez de Victoria, Emilio. (2015). Guía FINUT de estilos de vida saludable: más allá de la Pirámide de los Alimentos. Nutrición Hospitalaria31(5), 2313-2323. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.5.8803
  • González-Gross, M., Gómez-Lorente, J. J., Valtueña, J., Ortiz, J. C., & Meléndez, A.. (2008). The “healthy lifestyle guide pyramid” for children and adolescents. Nutrición Hospitalaria23(2), 159-168. Recuperado en 28 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0212-16112008000200013&lng=es&tlng=en.