Hvorledes elektroniske cigaretter kan påvirke mundhygiejne

Vaping har vundet popularitet i den seneste tid. Men kan elektroniske cigaretter påvirke mundhygiejne? Find ud af det her.
Hvorledes elektroniske cigaretter kan påvirke mundhygiejne
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 16 juni, 2023

Mange mennesker, der ryger e-cigaretter, har det godt med den måde, de ryger på, og mener endda, at det er sundere. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvordan elektroniske cigaretter kan påvirke mundhygiejne.

Vaping ses ofte som et mindre skadeligt alternativ til rygning. Men der tages ikke hensyn til brugen af nikotin og andre giftige stoffer og deres indvirkning på mundstrukturen.

Hvad er elektroniske cigaretter, og hvordan virker de?

Elektroniske cigaretter er apparater, der kan opvarme en væske og generere en aerosol. De består af et rum til væsken, et element, der genererer varmen, og et batteri, der gør det muligt for dem at fungere.

Det er den damp, der genereres, som personen ryger. Han/hun indånder og udånder denne blanding af små partikler. Brugen af denne type produkt kaldes “vaping”.

Der findes et stort udvalg af former og størrelser på markedet. Der findes cigaretlignende cigaretter, piber, kuglepenne, USB-nøgler og andre dagligdags genstande.

Den væske, der anvendes i elektroniske cigaretter, indeholder normalt nikotin, glycerin, propylenglycol, smagsstoffer og andre kemikalier og metaller, der fremmer produktionen af aerosol. Dette kaldes “e-cigaretjuice” og kommer i form af patroner med forskellige smagsvarianter, der genopfyldes.

I modsætning til konventionelle cigaretter inhaleres der ikke tjære eller kulilte. Af denne grund anser mange brugere det for at være mere uskadeligt.

Men de aerosoler, der genereres, indeholder ikke kun vanddamp. Ved opvarmning indånder personen nikotin, glycerin og andre kemikalier, der er indeholdt i produktet.

Disse stoffer er sundhedsskadelige, kræftfremkaldende og vanedannende. Derfor er der flere og flere undersøgelser og sundhedsorganisationer, der fraråder brugen af dem.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Fire vitaminer, der hjælper dig med at helbrede dine lunger efter rygning

Hvorledes elektroniske cigaretter kan påvirke mundhygiejne og tandsundhed

Der er en betydelig stigning i brugen af elektroniske cigaretter i befolkningen, især blandt unge mennesker. Reklamebudskaber, der beskriver det som et sundere alternativ til traditionel tobak, øger offentlighedens interesse for at eksperimentere med dampning.

Sandheden er, at rygning på denne måde også har skadelige virkninger på sundheden. Lidelser i åndedræts-, nerve-, fordøjelses-, kredsløbs-, reproduktions- og immunsystemet er forbundet med brugen af elektroniske cigaretter. Og risiciene er ikke kun for forbrugeren, men også for folk omkring dem.

På den anden side er det, selv om dette er et af argumenterne for brugen, ikke bevist, at det er en effektiv foranstaltning til at holde op med at ryge. Tværtimod er der undersøgelser, der postulerer, at det at have prøvet at dampe øger risikoen for nikotinafhængighed og hos ikke-rygere for at indarbejde vanen senere.

Men hvordan påvirker den elektroniske cigaret mundhygiejnen? Her er nogle af de negative virkninger af denne vane.

Kvinde ryger e-cigaret
Den elektroniske cigaret anvender en blanding af stoffer, som omdannes til en aerosol, der inhaleres.

Problemer i mundslimhinden

Nikotin reducerer blodgennemstrømningen i hele kroppen, hvilket påvirker hydreringen af slimhinderne i munden. En af konsekvenserne af brugen af e-cigaretter for mundhygiejnen er således tandkødsrecession.

Tandkødsvævets manglende vitalitet på grund af faldet i næringsstoffer og ilt får tandkødet til at trække sig tilbage apikalt. Dette blotlægger tandroden, hvilket forårsager følsomhed og begunstiger huller. Og i ubehandlede tilfælde sker der en progression af ødelæggelsen af det bærende væv og tab af tænder.

Betændelse i tandkødet er en anden slimhindetilstand, der er forbundet med brug af e-cigaretter. For de kemikalier, der når ud i munden, er i stand til at irritere mund og svælg. Disse væv kan blive hævede, røde og ømme.

På den anden side forhindrer den manglende ernæring i slimhinderne dem i at reagere tilstrækkeligt i tilfælde af skader. Helings- og skadesreparationsprocessen ændres, hvilket gør det vanskeligt for vævet at komme sig.

Denne dårlige heling gør visse tandbehandlinger vanskeligere og øger risikoen for komplikationer. Brugen af implantater til rehabilitering af munde med manglende tænder er f.eks. ikke en god idé for denne type patienter. Dette er et relevant faktum i betragtning af den høje forekomst af tandtab hos personer, der ryger.

Øget risiko for infektioner: Hvorledes elektroniske cigaretter kan påvirke mundhygiejne

En af de måder, hvorpå elektroniske cigaretter kan påvirke mundhygiejne, er ved at øge chancerne for at udvikle de mest udbredte infektionssygdomme i munden. Det vil sige huller og parodontitis. Begge tilstande kan uden rettidig behandling føre til ødelæggelse eller tab af tænder.

Dampning mindsker spytproduktionen og fremmer dannelsen og ophobningen af bakteriel plak. Desuden fremmer det søde indhold af aromatiserede aerosoler bakteriemetabolismen og syreproduktionen, som hvis man indtager slik eller drikker en sodavand. Hvis der dertil tilføjes dårlig tandhygiejne, øges risikoen for at udvikle huller.

Denne lidelse ødelægger tændernes hårde væv og bevæger sig mod tændernes indre område. Hvis den ikke behandles i tide, kan den føre til smertefulde tilstande med pulpainflammation eller infektioner. Hvis skaden på tanden er meget omfattende, eller komplikationerne meget alvorlige, opstår behovet for at trække tandstykket ud af munden.

På grund af tandkødsrecession i forbindelse med patienter, der ryger, er huller de hyppigste. Ødelæggelsen sker i tandens rodzone, så den er mere aggressiv og forårsager stor følsomhed.

Begyndelsen af parodontose opstår som følge af progressionen af betændelse og ubehandlet tandkødsrecession. Dyb vævsødelæggelse og tab af alveolarknogle kan føre til tandmobilitet og endda tandtab. Denne lidelse er forbundet med andre systemiske sygdomme, der påvirker den generelle sundhed.

Brugen af elektroniske cigaretter kan også fremme overvækst af svampe, der er specifikke for munden. Forekomsten af oral candidiasis, med hvide pletter på tungen eller rødme af slimhinderne, er en mulighed hos disse personer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Rygestop: Sådan håndterer man hvert stadie

Mundtørhed

På trods af, at der ved brug af en elektronisk cigaret inhaleres damp af en væske, er mundtørhed et andet mundhygiejneproblem, der er forbundet med brugen af den. Tilstedeværelsen af propylenglycol blandt produktets komponenter kan fremme mundtørhed.

Mundtørhed er ikke blot irriterende for personen, men fremmer også udviklingen af huller, dannelsen af bakteriel plak og forekomsten af sår. Det forårsager også halitosis eller dårlig ånde.

Mundkræft: Hvorledes elektroniske cigaretter kan påvirke mundhygiejne

Blandingen af giftige stoffer, der kommer ind i kroppen ved brug af elektroniske cigaretter, kan øge risikoen for at få mundkræft. Der er stadig ikke noget præcist bevis for forholdet mellem dampning og kræft, men de fleste undersøgelser konkluderer, at brugen er skadelig og ligner tobak i forbindelse med udvikling af malignitet i cellerne.

Pletter elektriske cigaretter tænderne?

Traditionel tobaksrygning farver tænderne med en gullig eller brunlig nuance, der synliggør vanen. I tilfælde af elektroniske cigaretter, er mis farvning af tænderne mindre sandsynlig.

Dette skyldes fraværet af tjære ved forbrænding, som er den vigtigste årsag til farvning. Denne lavere risiko for farvning af tænderne er et aspekt, som reklamer og markedsførere af e-cigaretter benytter sig af. Der er dog ingen dokumentation, der viser tilstedeværelsen af tandfarvning som følge af brug af dem.

Under alle omstændigheder er gulfarvning af tænderne et æstetisk problem og ikke et sundhedsproblem. Den manglende misfarvning af tænderne ved brug af disse produkter er ikke et tilstrækkeligt argument til at validere deres brug. De skader, som elektroniske cigaretter forårsager på mundhygiejnen, er langt alvorligere problemer.

Misfarvede tænder
Det er rigtigt, at elektroniske cigaretter ikke giver pletter på tænderne, men det er en mindre fordel sammenlignet med de alvorlige problemer, der er afledt af dampning.

Ingen cigaret er bedre end andre

Som vi har fortalt dig, har brugen af elektroniske cigaretter mange negative virkninger på mundhygiejnen. Og selv om det har vundet popularitet som et sundt produkt, er det bestemt ikke sundt for munden.

At holde op med at ryge er altid en gavnlig beslutning for personen. De sundhedsmæssige gevinster er varierede og mangeartede.

Men det er ikke en god idé at vælge elektroniske cigaretter som en metode til at stoppe vanen. Ud over den ubeviste effektivitet er de sundhedsmæssige konsekvenser stadig skadelige. For ikke at nævne, at nikotinafhængigheden kan fortsætte.

Der findes andre mindre skadelige og mere videnskabeligt støttede alternativer til at holde op med at ryge. Det er en god idé at søge professionel hjælp.

I tilfælde af at vanen med at dampe allerede er installeret, er det bedste for mundhygiejnen også at forsøge at holde op med at bruge den elektroniske cigaret. Men som enhver anden afhængighed kan processen være vanskelig og lang.

Det er vigtigt at passe på dine tænder med ordentlig tandhygiejne for at modvirke de skadelige virkninger af dampning i munden. En sund kost, hyppig hydrering og regelmæssige besøg hos tandlægen er også en del af mundplejen.

Den bedste måde til at passe på munden og få et sundt smil er at lede efter alternativer til at hjælpe med at holde op med at ryge, i alle dens versioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jensen, R. P., Strongin, R. M., & Peyton, D. H. (2017). Solvent chemistry in the electronic cigarette reaction vessel. Scientific reports7(1), 1-11.
 • Soneji, S., Barrington-Trimis, J. L., Wills, T. A., Leventhal, A. M., Unger, J. B., Gibson, L. A., … & Sargent, J. D. (2017). Association between initial use of e-cigarettes and subsequent cigarette smoking among adolescents and young adults: a systematic review and meta-analysis. JAMA pediatrics171(8), 788-797.
 • Garza, E. E. P., Parra, R. O., Lara, C. A. L., Domínguez, J. H. L., & Saldierna, C. D. R. C. (2018). Cantidad de dientes perdidos en sujetos fumadores, no fumadores y exfumadores. Revista de la Asociación Dental Mexicana75(3), 143-146.
 • Sánchez-López, A. P., Delgado-Rubio, R., & Barranco-Obis, P. (2021). Relación entre la utilización de cigarrillo electrónico y la aparición de cáncer. Nuberos Científica, 18-22.
 • Parodi, C., Llambí, L., Barros, M., & Pippo, A. (2014). Cigarrillo Electrónico, un tema en controversia. Actas Odontológicas (Publicación discontinuada)11(1), 39-44.
 • Armendáriz-Castillo, I., Guerrero, S., Vera-Guapi, A., Cevallos-Vilatuña, T., García-Cárdenas, J. M., Guevara-Ramírez, P., … & Paz, C. (2020). Análisis del potencial genotóxico y carcinógeno asociado a los cigarrillos electrónicos. Revista Ecuatoriana de Medicina y Ciencias Biológicas41(1).
 • Sánchez, J. J. T., & Navarro, P. C. SISTEMAS ELECTRÓNICOS DE ADMINISTRACIÓN DE NICOTINA.
 • Accinelli, R. A., Lam, J., & Tafur, K. B. (2020). El cigarrillo electrónico: un problema de salud pública emergente. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica37, 122-128.
 • Laerte, D. S. D., Carmen Maria, R. U., & Lucia, G. N. (2018, October). CIGARRILLO ELECTRÓNICO.¿ UN PRODUCTO SEGURO?. In morfovirtual2018.
 • Usuga David, M. (2021). Efectos nocivos del cigarrillo electronico para la salud humana.
 • Camenga, D., Gutierrez, K. M., Kong, G., Cavallo, D., Simon, P., & Krishnan-Sarin, S. (2018). E-cigarette advertising exposure in e-cigarette naïve adolescents and subsequent e-cigarette use: a longitudinal cohort study. Addictive behaviors81, 78-83.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.