Du kan stoppe med at ryge med 15 psykologiske handlinger

For at kunne stoppe med at ryge, bliver du nødt til at undgå de farlige situationer, der kan få dig til at falde i igen. Du skal være stærk og bevidst hele tiden. Husk: det var en vane fra fortiden og det er en stor sejr at stoppe.
Du kan stoppe med at ryge med 15 psykologiske handlinger

Sidste ændring: 22 april, 2019

Det er altid et godt tidspunkt til at stoppe med at ryge.

Det er bedre for os at stoppe med at ryge så tidligt som muligt og lægge den skadelige vane bag os. Vi bør gøre dette, før vores krop giver os de første advarselstegn, de første problemer, den første skræmmende oplevelse.

Så hvis du har prøvet alle metoderne, vil du være stoppet med at tro på disse mirakuløse teknikker. Der er mange, som er mærket som “Det endelige svar på rygestop“. Alligevel har de ikke virket for dig.

Vi bør vide, at disse idéer ikke er magiske opskrifter. Der er ingen teknik, som virker for alle. Vi bliver nødt til at vælge den, som virker for os og for vores personlighed.

Fra den følgende liste kan du vælge dem, der passer til dig, prøve dem og integrer dem i dit daglige liv. Lad dem være nøglen til din succes og afslutningen, som åbner døren til en bedre livskvalitet.

Hver person er unik; ens vaner, behov og nuancer, som vil afgøre ens ideelle løsning. Du kan også prøve flere metoder, som passer dig bedst og passer til din personlighed.

Strategier til de tre faser, som man går igennem, når man vil stoppe med at ryge

Når man prøver at stoppe med at ryge, er der tre faser, som personen går igennem:

  • Forberedelse er, når vi får en stor lyst til at stoppe med at ryge.
  • Fasen med rygestop. Abstinens syndromet forårsager anspændthed, tvivl og det skubber os til at vænne tilbage til vanen. Denne fase er især kritisk.
  • Den sidste fase er vedligeholdelse, når det er vigtigt at sikre denne nye fase i lang tid og undgå mulige tilbagefald.

Når vi lærer om disse faser, ved vi godt, hvad kan ske på et hvert tidspunkt og hvad vi bliver nødt til at gøre.

På grund af det er det vigtigt at kende de følgende trin til at få succes på et hvert tidspunkt.

Tips til forberedelsesfasen

Person der mediterer paa toppen af et bjerg

Rygning er en handling, som stammer fra sociale faktorer. Den bliver opretholdt at forskellige psykologiske faktorer. Mere end noget andet er det en fysiologisk afhængighed af nikotin.

Derfor bør vi i den første fase gøre en række nøgler klar, så vi kan lave en passende og sikker plan.

Begræns sociale faktorer og tilgængeligheden af tobak

1. Lav en liste over situationer og øjeblikke, hvor du vil få mulighed for at ryge.

2. Tanken er at mindske tilgængeligheden af tobak i disse situationer og øjeblikke.

  • For eksempel ved jeg, at jeg vil få en stor trang til at tage en cigaret, lige når jeg er stået op. Så vil jeg tage et tyggegummi eller et stykke karamel.

Begræns psykologiske faktorer

3. En af de psykologiske teknikker er selvopfattelse. Nu ser vi os selv som “IKKE-rygere”.

4. I stedet for at fortælle verden, at du vil stoppe med at ryge, så fortæl dem, at du ikke længere ryger.

5. Hvis vi fokuserer på forløbet (jeg vil stoppe), kan det forårsage tvivl og dårlige øjeblikke. Det ideelle er at se os selv, som vi ønsker at være: ikke-rygere.

Opdag denne artikel efter “Du kan stoppe med at ryge med 15 psykologiske handlinger”:

En japansk teknik til at eliminere stress

Tips til de mest kritiske faser af “muligt rygestop”

Mand tager sig til hoved

Nu er vi i den kritiske fase. Vi er sikre på, at vi ønsker at stoppe med at ryge. Den psykologiske og fysiske afhængighed er så stærk, at vi står over for svære tider.

Kontrollér de sociale og tilgængelighedsmæssige faktorer

6. Der er steder og daglige vaner, som automatisk udløser vores behov for at ryge. Vi tager på café, i fitness center og mødes med vennerne disse steder hver uge.

7. Det er på dette tidspunkt, at vi skal ændre scenarier og skabe nye vaner.

8. Gå til kurser for mindfulness, dyrk yoga, tag dansetimer, svømmeundervisning eller et malerkursus.

  • Det handler om at give nye stimuli til hjernen for at ændre fokus. På samme tid deltager du i sunde og nyttige aktiviteter for at kanalisere og træne dine følelser. Du kan håndtere dit angst gennem vejrtrækning, fokus og progressiv afslapning.

9. Du bør være i stand til at identificere risikable situationer og planlægge måder at konfrontere dem på gennem positiv selvinstruktion.

10. Opfat dig selv som en person, der er effektiv og har stor viljestyrke.

Mindsk afhængigheden af nikotin

11. Noget, som er anbefalet, er at udfase vores foretrukne cigaretmærke og skifte til en mærke med mindre nikotin. Denne proces bør tage to uger.

Fasen med vedligeholdelse

Du har gjort det. Eller i det mindste indtil videre.

Det er vigtigt at vide, at når en person er kommet igennem 5 måneder uden at ryge, er man ikke engang nået til fasen med vedligeholdelse. I virkeligheden er det handlingsfasen, og der er stadig en stor risiko for at falde tilbage til den gamle vane igen.

Lysten til at ryge er der stadig, inklusiv symptomerne forbundet med afhængigheden. Nogle af disse er hovedpine, dårligt humør, angst og mere.

Det er ikke nemt. Faktisk er der personer, som har brug for at kontrollere de psykologiske og tilgængelighedsmæssige faktorer selv et helt år efter, at de er stoppet med at ryge.

Uanset hvad, efter 6 måneder uden at ryge, er vi i en fase med behov for at fortsætte vaner. Vi bliver nødt til at kontrollere de psykologiske og tilgængelighedsmæssige faktorer. Til dette er der de følgende trin:

12. Tab ikke synet af dine “hvorfor”, som er grunden til, at du vil stoppe med at ryge.

13. Værdsæt det arbejde, der skal gøres, og din stærke viljestyrke. Værdsæt også, hvordan du har det nu; velværen og motivationen, der afholder dig fra at falde tilbage til den gamle vane.

14. Fokusér på disse aktiviteter, som du brugte til at stoppe med at ryge, såsom sport, yoga osv.

15. Til sidst vil det være godt for os at dele vores strategier med andre, som går igennem den samme situation.

På den måde bekræfter vi vores mål og føler os stolte af os selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Clair, C., Mueller, Y., Livingstone-Banks, J., Burnand, B., Camain, J. Y., Cornuz, J., Rège-Walther, M., Selby, K., & Bize, R. (2019). Biomedical risk assessment as an aid for smoking cessation. The Cochrane Database of Systematic Reviews3(3), CD004705. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004705.pub5
  • Martínez-Vispo, C., Rodríguez-Cano, R., López-Durán, A., Senra, C., Fernández Del Río, E., & Becoña, E. (2019). Cognitive-behavioral treatment with behavioral activation for smoking cessation: Randomized controlled trial. PloS One14(4), e0214252. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0214252
  • Masefield, S., Powell, P., Jiménez-Ruiz, C., Hajek, P., Lewis, K., Andreas, S., Tønnesen, P., van Schayck, O., Gratziou, C., Dautzenberg, B., Tonstad, S., Hering, T., Nardini, S., & Fletcher, M. (2016). Recommendations to improve smoking cessation outcomes from people with lung conditions who smoke. ERJ Open Research2(2), 00009-2016. https://doi.org/10.1183/23120541.00009-2016
  • Verbiest, M., Brakema, E., van der Kleij, R., Sheals, K., Allistone, G., Williams, S., McEwen, A., & Chavannes, N. (2017). National guidelines for smoking cessation in primary care: a literature review and evidence analysis. NPJ Primary Care Respiratory Medicine27(1), 2. https://doi.org/10.1038/s41533-016-0004-8

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.