Er vaping et bedre alternativ end at holde op med at ryge for altid?

Det mest problematiske ved vaping er, at eksperter stadig ikke helt forstår dets sundhedsmæssige virkninger. Der er dog rapporterede tilfælde af vaping-relateret lungeskade og andre tilstande. Så er vaping et bedre alternativ end at holde op med at ryge? Få svaret her!
Er vaping et bedre alternativ end at holde op med at ryge for altid?

Sidste ændring: 04 juli, 2022

Er vaping et bedre alternativ end at holde op med at ryge?

Selvom vaping er bedre end at ryge tobak, er det bedst at stoppe helt. Der er videnskabelig dokumentation for, at vaping også forårsager skadelige virkninger. Selvom de ikke er så alvorlige som tobak, skader de helbredet.

Den kinesiske farmaceut, Hon Lik, opfandt elektroniske cigaretter i 2004. Siden da er de blevet markedsført som et alternativ, ikke for tobak, men for at holde op med at ryge. Det værste er, at mange mener, det er helt harmløst.

Siden opfindelsen er brugen af elektroniske cigaretter steget med 600%. Det er bekymrende, at unge er en af de befolkningsgrupper, der bruger dem mest. I USA er der endda tale om en vapingepidemi. Som sådan undrer mange mennesker sig over, om vaping er et bedre alternativ end at holde op med at ryge for godt.

Tobak og dets virkninger

Tobak er en plante hjemmehørende i Amerika, der er spredt over hele verden takket være spanske og portugisiske kolonister. I Amerika havde og har stadig tobak en hellig konnotation i indfødte samfund. Dette betyder, at det kun blev forbrugt i rituelle handlinger og ikke på daglig basis.

Tobak producerer afhængighed på grund af et af de stoffer, det indeholder: Nikotin. Ud over afhængighed kender eksperter ikke fuldt ud de yderligere virkninger af dette stof. De mest giftige kemikalier, herunder tjære, dannes under forbrændingen af tobak.

Dette stof er hovedårsagen til kræft. Derudover er kulilte, der produceres under forbrænding, en giftig gas, der får røde blodlegemer til at transportere mindre ilt. Der er 250 andre skadelige stoffer i tobak, hvoraf 50 er kræftfremkaldende.

Tobak er notorisk sundhedsskadeligt på grund af de stoffer, det indeholder.

Læs: Fire vitaminer, der hjælper dig med at helbrede dine lunger efter rygning

Vaping og dets virkninger: Er vaping et bedre alternativ?

Vaping er indånding af dampen, som en elektronisk cigaret eller lignende producerer. Elektroniske cigaretter er batteridrevne enheder, der indeholder patroner fyldt med væske. Denne væske indeholder normalt nikotin i forskellige proportioner såvel som andre kemikalier.

Det, som elektroniske cigaretter gør, er at opvarme det flydende stof, indtil det fordamper. Denne damp er, hvad personen indånder, og grunden til, at denne handling kaldes “vaping”. Da vaping er relativt ny, kender eksperter endnu ikke alle dens virkninger.

Imidlertid har vaping hos teenagere været relateret til langsommere hjerneudvikling på grund af nikotins virkning. På samme måde kan det påvirke koncentration, hukommelse, læring og humør. Det disponerer dem også for at udvikle andre afhængigheder.

Ligeledes erklærede nogle forskere for The New England Journal of Medicine, at dampen indeholder skadelige stoffer, såsom ultrafine partikler, tungmetaller og flygtige organiske forbindelser. De irriterer lungerne og kan skade dem.

Vaping og rygning

En mand vaper

Her er de største forskelle mellem vaping og rygning:

  • Nikotin. Tobak indeholder altid nikotin, mens elektroniske cigaretter eller dampudstyr ikke gør det. I sidstnævnte kan nikotin undertrykkes eller inkluderes i forskellige proportioner.
  • Tobak. Vape-enheder indeholder ikke tobak, men snarere andre kemikalier. Som vi allerede har nævnt ovenstående, er nogle af disse stoffer potentielt skadelige.
  • Kræftfremkaldende potentiale. Indtil videre har eksperter ikke vist, at dampen har kræftfremkaldende potentiale. Det kan dog irritere lungerne og forårsage luftvejsproblemer.
  • Skadelige virkninger. Ifølge den britiske sundheds- og socialafdeling og Royal College of Physicians er vaping 95% mere sikkert end rygning. Det betyder dog ikke, at det ikke er harmløst.

Vaping og rygestop: Er vaping et bedre alternativ?

Den ubestridelige sandhed er, at den bedste mulighed ikke er at dampe, men at holde op med at ryge. Selvom virkningerne af vaping endnu ikke er fuldt forstået, er eksperter enige om, at det i sidste ende forårsager lungeskader og endda kan føre til dødsfald under visse omstændigheder.

At være afhængig af noget er ikke positivt. Det er en adfærd, der forhindrer fri vilje og vilkår for mennesker på mange måder. Derudover har en afhængig altid en højere risiko for at udvikle andre afhængigheder end en, der ikke har en afhængighed i forvejen.

Vaping kan være en god mulighed for at starte processen med at holde op med at ryge. Det er dog bedst at søge lægehjælp for at udvikle en passende plan for hver persons særlige forhold og undgå overraskelser, der kan være ekstremt negative.

Det kan interessere dig ...
Alt om rygers melanose: En af farerne ved rygning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt om rygers melanose: En af farerne ved rygning

Rygers melanose er kun en af de potentielle farer ved rygning. Vi ved alle, at det medfører mange problemer at være ryger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pérez-Padilla, R., González-Woge, M., Rodríguez-Llamazares, S., & Thirión-Romero, I. (2019). Daño pulmonar grave en vapeadores. NCT Neumología y Cirugía de Tórax, 78(4), 340-341.
  • Palazzolo, Dominic L. “Electronic cigarettes and vaping: a new challenge in clinical medicine and public health. A literature review.” Frontiers in public health 1 (2013): 56.
  • Carrasco Pozo, María del Carmen. “El vapeo que nos confunde: oportunidades y amenazas del cigarrillo electrónico.” (2015).
  • Christiani, David C. “Vaping-induced lung injury.” N Engl J Med 6.10.1164 (2019).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.