EM i kvindefodbold: Kvindelige fodboldspillere fanger verdens opmærksomhed

Denne internationale turnering, der fandt sted i europæisk kvindefodbold, samlede kontinentets bedste spillere. Det var uden tvivl en historisk begivenhed!
EM i kvindefodbold: Kvindelige fodboldspillere fanger verdens opmærksomhed

Sidste ændring: 14 oktober, 2022

I sommers havde kvindefodbold en af sine vigtigste begivenheder rundt om i verden: EM i kvindefodbold. Denne konkurrence fandt sted i England og markerede den store vækst, som denne disciplin har haft i de seneste år.

Mens sæsonen allerede var afsluttet for klubberne, forberedte landsholdene sig på at bestride denne pokal, der er blevet afholdt hvert fjerde år siden 1997. Tyskland har vundet flest gange med i alt 8 trofæer. De er efterfulgt af Norge med 2 og Holland og Sverige med 1 sejr hver.

Detaljer og kontekst for EM i kvindefodbold 2022

Billede fra EM i kvindefodbold

Kvindefodbold har vundet en plads som en sportskonkurrence på højeste niveau og har også øget de økonomiske indtægter.

EM i kvindefodbold blev afholdt mellem onsdag den 6. juli og søndag den 31. juli. Nogle af spillestederne var London, Manchester og Brighton. Finalen blev spillet på det mytiske Wembley-stadion.

16 hold deltog i første fase, hvoraf de to første i hver gruppe gik videre til kvartfinalerne. Derfra blev knockoutfasen spillet i en enkelt kamp.

Arrangementet fandt sted på et tidspunkt, hvor kvindefodbold var i fremgang, hvilket styrkede kvindernes indflydelse inden for denne sport, som historisk set har været domineret af mænd. I øjeblikket er der endda kvindehold, der har opnået lønmæssig ligestilling med mændenes hold, som det er tilfældet i USA.

I september 2021 meddelte Union of European Football Associations (UEFA), at den ville fordoble præmiepengene til EM 2022 i forhold til 2017-udgaven. Det samlede beløb var 16 mio. euro.

Dette blev taget som en anerkendelse af kvindefodbold, men i virkeligheden er det også noget, der er meget velfortjent. I den seneste udgave af UEFA Women’s Champions League var der tilskuerrekord.

Den hidtidige rekord blev sat i to kampe:

  • Først i kvartfinalen i kampen mellem FC Barcelona og Real Madrid, som blev overværet af 91.553 mennesker.
  • Derefter blev rekorden slået i en anden hjemmekamp, nemlig i semifinalen mod Wolfsburg, som blev overværet af 91.648 tilskuere.

Ligeledes steg seertallene også. Hvis man tæller alle de platforme med, der sendte begivenheden på internettet, så mere end 55 millioner seere kampene i hele Champions League.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: James Rodriguez rettidige reaktion redder en fodboldspillers liv

De vigtigste spillere, der deltog i EM i kvindefodbold

Som i enhver sportskonkurrence havde EM i kvindefodbold nogle stjerner, der fik specialisternes og fansenes opmærksomhed. Der er en vis grad af enighed om disse navne, og her nævner vi en fra hver gruppe.

Alexia Putellas

FC Barcelonas midtbanespiller er den seneste vinder af Ballon d’Or, en pris, der uddeles af Fédération Internationale de Football Association (FIFA) til den bedste spiller i verden. Hun er også en reference for det spanske landshold på trods af sin unge alder på 28 år.

Putellas kommer fra en fantastisk sæson med et Barcelona-hold, der vandt tre titler i ligaen, pokalen og Super Cuppen. Hendes hold, Spanien, deler gruppe B med Tyskland, Danmark og Finland.

Alexia Putellas på banen

Alexia Putellas demonstrerede grundene til, at hun er indehaver af den sidste Ballon d’Or i EM i 2022.

Ellen White

White – spilleren på det øverste billede i denne artikel – spiller på det engelske landshold, som deltog i gruppe A mod Østrig, Norge og Nordirland. Manchester City-spilleren er en af kontinentets bedste målscorere og har allerede deltaget i tre verdensmesterskaber.

Lieke Martens ved EM i kvindefodbold

I gruppe C, som omfatter Holland, Portugal, Sverige og Schweiz, var Lieke Martens stjernen ved EM i kvindefodbold. Putellas holdkammerat i FC Barcelona, angriberen, der udmærkede sig på det hollandske hold, der vandt den sidste udgave af turneringen, og som også var vært.

I den turnering scorede Martens tre mål – et af dem i finalen – og leverede 2 assists. Som om det ikke var nok, blev hun også kåret som turneringens bedste spiller.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 16 vaner, der forbedrer sportspræstationer

Wendie Renard

Som det sidste skiller gruppe D sig ud med tilstedeværelsen af Wendie Renard, Frankrigs forsvarsspiller, der anses for at være en af verdens bedste i sin position. Hun skal møde Italien, Belgien og Island med sit landshold.

Renard kommer fra at være en stjerne på Olympique Lyon-holdet, der vandt UEFA Champions League i sæsonen 2021/2022. Hun er også den bedst betalte spiller i den franske liga.

EM i kvindefodbold, hvor hele verden så med

Ud fra alt det ovenstående står det klart, at dette EM i kvindefodbold ikke bare var endnu en begivenhed i sommerhalvåret. Konkurrencen markerede helt sikkert en milepæl for en sport, der er på vej frem.

Det næste VM afholdes i 2023 med Australien og New Zealand som værter. Med de skridt, som kvindefodbold har taget, er der ingen tvivl om, at begivenheden vil få større betydning end nogensinde før.

Det kan interessere dig ...
Hvordan påvirker menstruationscyklussen damefodbold?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan påvirker menstruationscyklussen damefodbold?

Damefodbold udvikler sig i henhold til viden og træning, så menstruationscyklus og hormoner bliver mere og mere relevante.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.