Er D-vitaminer nøglen til muskelfunktion?

Har du nogensinde følt, at din krop ikke reagerer som den skal? Det er på tide at forbedre din muskelfunktion ved at øge dit indtag af D-vitaminer.
Er D-vitaminer nøglen til muskelfunktion?
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Har du nogensinde følt, at din krop ikke reagerer på den måde, du tror, ​​det skal, når du udfører en fysisk aktivitet? Hvis det er tilfældet, kan det være på tide at forbedre din muskelfunktion ved at øge dit indtag af D-vitaminer.

Du skal muligvis lave nogle ændringer i din træningsrutine, din kost og andre faktorer. Derudover kan det endda kræve, at du giver din krop visse ekstra næringsstoffer for at forbedre ydeevnen.

På dette område har en undersøgelse ledet af Birminghams Universitet i Det Forenede Kongerige fundet, at forøgede niveauer af D-vitaminer kan være afgørende for muskelvævets præstation.

Denne undersøgelse viste, at chancerne for at have et højt indhold af inaktivt vitamin D var meget lavere hos kvinder, der havde sunde mængder kropsfedt og var egnede.

Betydningen af D-​​vitaminer

Deres arbejde var baseret på tidligere resultater om forholdet mellem inaktive niveauer af D-vitaminer og kropssammensætning.

Samlet set var der 116 sunde frivillige i undersøgelsen mellem 20 og 74 år gamle. Forskerne målte frivillige for deres aktive og inaktive niveauer af D-vitamin. De registrerede også visse fysiske egenskaber, såsom magert kropsmasse og kropsfedt.

Forskere siger imidlertid, at aktivt vitamin D ikke er forbundet med kropsfedt. Det er snarere relateret til magert kropsmasse.

De bemærkede også, at deltagere med øget muskelmasse og magert kropsmasse havde højere niveauer af aktivt vitamin D i deres blodbane.

En af forfatterne af undersøgelsen forklarede, at der var en sandsynlighed for, at kropsfedt kommer med et højt indhold af inaktivt D-vitamin. De påpegede også, at magert kropsmasse er “vigtig” for høje niveauer af næringsstoffet.

Mager kropsmasse, den del der er fri for noget fedt, er hvad der udgør dine muskler, indre organer, væv og knogler.

Det er derfor forskerne hævder, at det er kritisk at helt forstå det store billede og alle andre mekanismer i denne undersøgelse. Deres mål er at hjælpe med at designe fremtidige undersøgelser, der vil svare på vigtige spørgsmål om optimale D-vitaminniveauer og muskelvæv.

Derudover tilføjede de også, at det er lettere end nogensinde at forstå de mekanismer, hvormed D-vitamin styrker knoglerne. Men der er behov for at fortsætte med at studere, hvordan det virker med hensyn til kroppens muskler.

D-vitaminer og muskel funktion

D-vitaminer og traening

Desuden konkluderede en undersøgelse udgivet af The American Journal of Clinical Nutrition , at et kontinuerligt underskud på D-vitamin fører til muskelsvaghed. På den anden side mindsker niveauerne af dette vitaminhos ældre med tiden.

indtagelse af vitamin D-tilskud. Faktisk er dette vitamin afgørende for, at knoglerne korrekt absorberer calcium og reducerer dannelsen af ​​kropsfedt .

Derudover har D-vitaminer utallige fordele for vores krop og sundhed, blandt hvilke er følgende:

Et sundt immunsystem

Vitamin D er et mikronæringsstof, som hjælper hurtigt og effektivt med at aktivere immunsystemets celler.

Sunde tænder og knogler afhænger af D-vitaminer

D-vitaminer og knogler

At have høje niveauer af dette mikronæringsstof vil hjælpe dig med at få sunde tænder og knogler, hvilket gør dem stærke og elastiske.

Det er ansvarligt for at tillade kalcium at blive absorberet af dine knogler og afgørende for at opretholde knoglekonsistens gennem årene. Plus beskytter den dig også mod skader og brud.

Et sundt nervesystem og D-vitaminer

Calcium er en af ​​de vigtigste mineraler til menneskekroppen. At have de rette niveauer vil mindske chancerne for at lide af osteoporose. Det er også nødvendigt for korrekt transmission af visse nervøse stimuli.

Tilstrækkelig muskelfunktion

Som vi forklarede ovenfor er vitamin D nøglen til god muskelfunktion. Gennem en afbalanceret kost, fysisk træning og sund eksponering for solen, vil du være i stand til at opretholde passende niveauer af dette mikronæringsstof i din krop.

På denne måde reducerer du risikoen for alvorlige skader eller brud og lindre muskelsmerter . Du vil også øge din styrke, hastighed og udholdenhed under enhver fysisk aktivitet, du udfører.

D-vitaminer og mangel derpå

En mangel på D-vitamin er et problem for mange mennesker over hele verden. Det er typisk relateret til stillesiddende livsstil, aldring, har en dårligt afbalanceret kost og får dårlig udsættelse for solen.

Dette underskud af dette vitamin kan forårsage eller blive forbundet med følgende skadelige virkninger for din helbred og muskelfunktion:

  • Tarm og tyktarmskræft
  • Gigt
  • Diabetes
  • Kardiovaskulære sygdomme
  • Muskelsvaghed
  • Skader i atleter
  • brud
  • Muskelsmerter

Intet i overskud

Husk altid, hvor vigtigt det er at opretholde en balance. For meget D-vitamin kan være så skadeligt som et underskud. Dette makronæringsstof kan ende med at blive opbevaret i arterierne og forårsage problemer, såsom arteriosklerose.

Før du tager et vitamin D-supplement, skal du gå til en specialist og kontrollere, at der virkelig er et problem. På denne måde vil du være sikker på at passe på din krop korrekt og få en bedre muskelfunktion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Zhang L., Quan M., Cao ZB., Effect of vitamin D supplementation on upper and lowe limb muscle strenght and muscle power in athletes: a meta anaylisis. PLoS One, 2019.
  • Janssen H., Samson MM., Verhaar HJJ., Vitamin D deficiency, muscle function, and falls in elderly people. The American Journal of Clinical Nutrition, 2002.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.