Er kartofler gode at få med i kosten?

Måske er disse næringsrige knolde slet ikke så dårlige, som nogle myter hævder.
Er kartofler gode at få med i kosten?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kartofler er en fremragende fødevare, der er omgivet af myter og misforståelser. De indeholder mange næringsstoffer og kan gavne vores kost. Spørgsmålet er, hvordan man tilbereder dem.

Vil du gerne vide hvad gavn kartoflerne gør for vores daglige kost? Er det rigtigt, at de ikke giver os vigtige næringsstoffer? Eller kan de gøre os overvægtige, hvis vi spiser dem jævnligt?

Dette er blot nogle af spørgsmålene omkring denne fødevare. Her forklarer vi alt om kartoflen, og hvordan de kan gavne dit helbred.

Myter om kartofler

Du bør sådan set kende til de forskellige myter om kartoflen. En af de mest almindelige er, at de får dig til at tage på, fordi de mest består af sukkerstoffer.

Men knoldene indeholder komplekse kulhydrater, som er nemme at optage, reducerer for højt blodsukker og forbedrer fordøjelsen ved at indeholde fibre.

At have kartoflen med i kosten er ikke kun sundt, men også nemt at tilføje til din nuværende kost. Hvis du forsøger at tabe dig, kan en korrekt tilberedt kartoffel hjælpe dig med det.

Sandheden on kartofler

Disse knolde er fulde af C-vitaminer

En anden myte om kartoflerne er, at de ikke indeholder vigtige næringsstoffer.

Kartoffelplanten er en urt, som hører til i natskygge-familien. Der findes utallige myter om denne knold. En af dem er, at de ikke giver kroppen essentielle næringsstoffer.

Men de følgende procentsatser viser de næringsstoffer, som kartoflerne giver, i forhold til det anbefalede daglige indtag for en voksen. For hver 100 gram kartofler får du:

Tilberedning er nøglen

Kartoflen indeholder kun 15 gram kulhydrater. Dette er et meget lavt tal, når man sammenligner med andre fødevarer såsom linser (48 gram), pasta (70 gram), kikærter (49 gram), brune ris (81 gram), bønner (41 gram) og brød (47 gram).

Når det er sagt, så er det naturligt at undre sig over, hvorfor kartofler er fedende, når de indeholder så få kulhydrater. Problemet er ikke selve fødevaren, men den måde man tilbereder den på.

Hvis vi vælger en usund måde at tilberede dem på, så tilføjer vi blot kalorier. Læg mærke til tallene: 100 gram rå kartoffel giver 73 kalorier, stegte giver 100, og dampede eller kogte giver kun 75 kalorier.

På den anden side indeholder 100 gram frosne, forstegte kartofler 270 kalorier, mens den samme mængde hjemmelavede fritter har 290 kalorier, og en bakke pommes fritter indeholder 538 kalorier.

Hvorfor er denne ændring i kalorier så drastisk? Tilberedelsesmetoden ændrer kartoflernes næringsværdi væsentligt. Når man steger kartoflerne, reducerer det vandindholdet, hvilket betyder, at de vil optage mere olie. Jo mere olie de optager, jo flere kalorier bliver der tilføjet.

Du kunne være interesseret i: Hvilke vegetabilske olier er gode for helbredet?

Sunde måder at bruge kartofler på i kosten

Disse kartofler kan bruges på mange måder

Hvis de tilberedes på den rigtige måde, kan kartofler gøre din kost sundere.

I en sund kost kan fordelene ved kartoflen være mange. Som vi har set, giver de essentielle næringsstoffer, fiber og komplekse sukkerarter, der kan forbedre vores helbred. Tarmfloraen, blodsukkeret og vitaminforøgelse er blot nogle af fordelene ved denne fødevare.

Derfor anbefales det kraftigt, at man inkluderer denne fødevare som en del af en sund kost.

Undgå stegning, da det øger kalorieindtaget og reducerer fordelene ved kartoflerne.

Du kan nyde denne fødevare på mange måder. Hvad enten det er hovedingrediensen i en ret eller som tilbehør, er kartofler en essentiel del af vores kost. Uanset hvad, hvis du er i tvivl, så tal med en professionel diætist og hør, hvorvidt denne rod kan gavne dit helbred eller ej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Zhang Z., Venn BJ., Monro J., Mishra S., Subjective satiety following meals incroporating rice, pasta and potato. Nutrients, 2018.
  • Shah B., Thadani U., Trans fatty acids linked to myocardial infarction and stroke: what is the evidence? Trends Cardiovasc Med, 2019. 29 (5): 306-310.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.