Hvad står der på et ernæringsmærke?

Hvis du kan lære at læse et ernæringsmærke, vil du være i stand til at vælge sundere fødevarer, der indeholder ingredienser, som vil give næring til din krop.
Hvad står der på et ernæringsmærke?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når vi skal tænke sundt, er det vigtigt at vide, hvad vores mad består af, men så kommer spørgsmålet; hvad står der på et ernæringsmærke? For at besvare det spørgsmål er det vigtigt at forstå, hvordan man læser et ernæringsmærke.

For nylig har vores kost ændret sig drastisk, og det er ikke altid til det bedre. Dette skyldes det faktum, at de fleste daglige madvarer er beriget med mættet fedt og raffineret sukker, som medfører en hel del sundhedsmæssige problemer.

Den markante og foruroligende stigning i kroniske sygdomme som diabetes, fedme og dyslipidæmi (for høje niveauer af kolesterol eller fedt i blodet) i udviklingslandene har forårsaget global alarm.

Dette har fået mange internationale organisationer som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og De Forenede Nationers Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) til at opfordre regeringerne til at tage særlige foranstaltninger for at fremme ernæringsuddannelse blandt befolkningen.

Det er der, det bliver til et didaktisk værktøj at kunne læse et ernæringsmærke. Der er en meget enkel grund: Det hjælper forbrugere med at vælge de sundeste fødevarer til deres kroppe.

Hvad er et ernæringsmærke?

USA’s Food and Drug Administration (FDA) definerer ernæringsmærkning som den sort-på-hvidt boks, der er knyttet til mad- og drikkevarepakker. FDA sikrer, at dette instrument kan bruges som en praktisk vejledning. Målet er, at etiketten vil hjælpe dig med at tage beslutninger, der kan påvirke eller gavne dit langsigtede helbred.

Generelt vil god ernæring være meget gavnlig for din krop. Det hjælper dig med at forebygge og kontrollere symptomerne på visse sygdomme såsom forhøjet blodtryk, osteoporose, hjerteproblemer, visse kræftformer, type 2-diabetes og fedme.

Af disse grunde bør du bruge et par sekunder på at læse oplysningerne på ernæringsetiketterne på produkterne i supermarkedet for at vælge de sundeste muligheder.

Hvad står der på et ernæringsmærke og hvorfor er de vigtige?

Kvinde spørger mand: "Hvad står der på et ernæringsmærke?"

Hovedformålet med ernæringsetiketter er at informere forbrugeren om de ernæringsmæssige egenskaber ved fødevarer i supermarkedet.

Læsning af etiketter har følgende fordele. De hjælper med at:

 • Informer forbrugeren om ingredienserne i mad og drikke på en enkel og klar måde. Det giver forbrugerne mulighed for at træffe beslutninger om deres kost i henhold til deres behov.
 • Giver en effektiv måde at vise ernæringsindholdet i fødevarer på dets etiket.
 • Vise nyttige oplysninger, hvis du lider af allergi eller intolerance overfor en bestemt ingrediens. På den måde kan du undgå fremtidige komplikationer eller negative reaktioner.
 • Implementere solide ernæringsprincipper for offentligheden som helhed.
 • Fremme bedre produktionspraksis. Da producenter skal oplyse, hvad der er inde i deres produkter, og forbrugeren kan se ingredienslisten, er det mere sandsynligt, at de vælger ingredienser af højere kvalitet.

Hvad står der på et ernæringsmærke og hvordan læses det?

Det er vigtigt at lære, hvordan man korrekt læser et ernæringsmærke. Disse oplysninger hjælper dig med at træffe de rigtige fødevarebeslutninger, der bedst gavner dit helbred.

1. Find serveringsstørrelse

Kostpyramide fører til spørgsmålet: "Hvad står der på et ernæringsmærke?"

FDA forklarer, at serveringsstørrelsen og antallet af portioner pr. pakke er placeret øverst på ernæringsmærket. Dette er nøglen til at forstå resten af informationen på etiketten.

 • Dette nummer viser, at fødevarens ernæringsoplysninger, såsom kalorier, fiber og natrium, er baseret på portioner.
 • Hvis du spiser to portioner af et produkt, indtager du derfor to gange af kalorierne og fordobler antallet af næringsstoffer. Dette kan enten være godt eller skadeligt, afhængigt af maden.

Derfor er det vigtigt, at du kender serveringsstørrelsen. Det er den eneste måde, hvorpå du kan kende det nøjagtige antal kalorier og næringsstoffer, som du spiser dagligt.

2. Find antallet af kalorier

Kalorier kan være mærket som ‘energiværdi’, ‘energiindhold’ eller ‘total energi’ på ernæringsmærket. Uanset hvad det kaldes, er kalorier den mængde energi, maden eller drikkevaren giver os pr. portion.

 • De kan anføres som Kilokalorier (kcal) og i Kilojoules (kj), hvilket vi normalt kalder kalorier.

Derudover oplyser FDA, at daglige værdier er baseret på en kost bestående af 2.000 kalorier. De præciserer dog, at dine ernæringsbehov afhænger af, hvor fysisk aktiv du er.

Derfor anbefaler de, at man går til en specialist i dette emne. På den måde finder du ud af den mængde kalorier, der fungerer bedst for din krop.

3. Lær, hvordan du bruger procentdelen af den daglige værdi

Kvinde ved køleskabe fyldt med frugt

FDA understreger, at disse data er baseret på den mængde af et bestemt næringsstof, vi har brug for dagligt. Procentdelen fortæller os, hvor meget af det beløb, vi får fra en portion af det fødevareprodukt. På den måde kan du opretholde en sund kost.

De anbefaler, at du bruger denne del af etiketten til at hjælpe dig med at vælge fødevarer, der er rige på de næringsstoffer, som du skal indtage oftere. De vil også hjælpe dig med at genkende de fødevarer, du bør spise mindre af.

Nogle af de næringsstoffer, som du skal indtage dagligt og i tilstrækkelige mængder, er: Calcium, fiber, A- og C-vitamin, såvel som kalium, som ikke er så nødvendigt.

På den anden side foreslår de, at du reducerer dit indtag af mættet og transfedtsyrer, kolesterol og natrium. Du skal dog huske, at hver krop har forskellige behov. En ernæringsekspert kan hjælpe dig med at finde ud af dine nøjagtige kostbehov, både med hensyn til hvilke slags fødevarer du skal spise og hvor meget af dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.
 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.