Er magnesiumstearat i kosttilskud farligt?

Magnesiumstearat er til stede i op til 95 % af de kosttilskud, der fremstilles af medicinalindustrien. Man kender dog ikke rigtig dets virkning på sundheden.
Er magnesiumstearat i kosttilskud farligt?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 23 oktober, 2022

Magnesiumstearat er et kridtlignende hjælpestof, der anvendes i vitamintilskud og fødevarer for at forhindre, at ingredienserne klumper sammen. Dette forbedrer fremstillingsprocesserne og transit gennem mave-tarmkanalen.

Det bruges som antiklumpningsmiddel, emulgator, frigørelsesmiddel, fortykningsmiddel og smøremiddel.

Selv om magnesiumstearat har magnesium i sit navn, er det ikke en kilde til dette næringsstof. Men er det skadeligt for sundheden?

Hvad er magnesiumstearat?

Magnesiumstearat er salt, der dannes ved at forene en magnesiumion med 2 stearatmolekyler. Stearat er den anioniske form af stearinsyre. Det er lugtfrit og uopløseligt i vand og anvendes i vid udstrækning i den farmaceutiske, fødevaremæssige og kosmetiske industri.

Stearinsyre er en mættet fedtsyre, der findes i vegetabilske og animalske olier, f.eks. kakao, kokosolie, rødt kød og hørfrø. Selv om det indeholder magnesium, er indholdet meget lavt, og det tilfører ikke rigtig dette mineral.

I øjeblikket er magnesiumstearat den mest almindeligt anvendte ingrediens som antiklumpningsmiddel og smøremiddel til kapsler og tabletter. Dets funktion strømliner produktionsprocessen i industrien og reducerer dermed omkostningerne og produktionstiden.

En person tager piller, der indeholder magnesiumstearat

Medicinalindustrien bruger dette stof til at strømline sine produktionsprocesser.

Dens betydning i medicinalindustrien

Magnesiumstearat er kun nødvendigt i meget små mængder. Desuden letter det produktionen, fordi det forhindrer lægemidlerne i at klæbe til maskinerne. Det er derfor en økonomisk og effektiv måde at fremstille lægemidler og kosttilskud på.

Desuden fremskynder det kapsler og tabletters passage i mave-tarmkanalen. Som hjælpestof kan det øge de terapeutiske virkninger. På denne måde forbedres absorptionen, opløseligheden og konsistensen.

Ud over det traditionelle navn kan det findes på etiketterne under følgende betegnelser:

  • Magnesiumsalte.
  • Magnesiumsalte af fedtsyrer.
  • Octadecansyre.
  • E-572.

Sundhedseffekter af magnesiumstearat

Ifølge den amerikanske Food and Drug Administration (FDA ) er magnesiumstearat klassificeret som et sikkert stof. Derfor udgør dets anvendelse som tilsætningsstof i kosttilskud og fødevarer ikke nogen risiko, så længe det tilsættes i små mængder.

Ifølge National Center for Biotechnology Information anses det desuden for at være sikkert, hvis det indtages i mængder på under 2,5 gram pr. kg pr. dag. Derfor antages det, at de små mængder, der findes i medicinalindustrien, ikke har nogen skadelige virkninger.

Der er dog stor uenighed om det. Der findes ingen videnskabelige undersøgelser, der klart og overbevisende viser dets virkninger.

Magnesiumstearatets virkninger på immunsystemet

I årevis har man ment, at magnesiumstearat påvirker T-lymfocytternes funktion. Det mest udbredte videnskabelige bevis er en undersøgelse fra 1990 på en enkelt mus.

I dette tilfælde blev T-lymfocytter inkuberet med stearinsyre (ikke magnesiumstearat). Med tiden kollapsede cellemembranerne.

Resultaterne kan dog ikke overføres til mennesker. T-lymfocytter fra mus indeholder ikke et enzym, der kan omdanne stearinsyre til oliesyre.

Det kan være forurenet med pesticider

Magnesiumstearat fremstilles af bomuldsfrøolie, så man mener, at det kan indeholde pesticider eller stamme fra genetisk modificerede organismer. Råmaterialet er dog renset, før det indgår som ingrediens.

Bomuldsfrøolie

Bomuldsfrøolie er råmaterialet til fremstilling af magnesiumstearat.

Magnesiumstearat kan virke afførende

Det kan virke afførende, hvis det indtages i for store mængder, fordi det irriterer tarmens slimhinde, hvilket forårsager spasmer og øget mave-tarmtransit. I meget høje doser kan det skade huden og være giftigt for leveren.

Er magnesiumstearat skadeligt for helbredet?

Der er ingen endelig konsensus, der viser nogen skadelige virkninger på helbredet, fordi der ikke synes at være tilstrækkeligt videnskabeligt bevis.

Ifølge FDA anses brugen af magnesiumstearat som tilsætningsstof i kosttilskud og fødevarer ikke for at udgøre nogen risiko, forudsat at det anvendes i små mængder. Der er altså ingen skadelige virkninger i de doser, som medicinalindustrien leverer.

For medicinalindustrien er det naturligvis afgørende i fremstillingen, fordi det sænker deres omkostninger. Det forbedrer også fordøjelsen og mobiliseringen af tabletterne gennem mave-tarmkanalen.

Det er derfor, at industrierne ud fra et økonomisk synspunkt ikke investerer i udtømmende undersøgelser om emnet. Hvis stoffet fjernes fra deres ingredienser, ville det indebære højere produktionsomkostninger.

Det kan interessere dig ...
Kosttilskud: En hjælp til at komme tilbage på arbejde og i skole
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kosttilskud: En hjælp til at komme tilbage på arbejde og i skole

Kosttilskud er en ernæringsmæssig hjælp for dem, der skal tilbage på arbejde og i skole, for at give kroppen energi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.