Hvad er lysfølsomme lægemidler?

Lysfølsomme lægemidler er lægemidler, der kan forringes, når de kommer i kontakt med lys, både naturligt og kunstigt.
Hvad er lysfølsomme lægemidler?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Mange faktorer kan ændre lægemidlers stabilitet. Lysfølsomme lægemidler skal beskyttes mod lys, både naturligt og kunstigt. Ellers vil mange af komponenterne blive forringet, og lægemidlet vil miste klinisk effektivitet.

Derfor pakker producenterne denne type medicin i uigennemsigtige beholdere for at forhindre lys i at trænge ind. Nogle injicerbare former for lysfølsomme lægemidler leveres f.eks. i topasfarvede hætteglas til dette formål.

Det er vigtigt altid at opbevare disse lysfølsomme lægemidler i deres originale beholdere, indtil det er tid til at bruge dem. Hvis du tager dem ud af deres beholdere, er en effektiv metode at dække dem med aluminiumsfolie eller andet uigennemsigtigt papir, der ikke lader lys trænge igennem.

Undersøgelser om lysfølsomme lægemidler

En bunke lysfølsomme lægemidler

Der er mangel på offentliggjorte undersøgelser om stabiliteten af lysfølsomme lægemidler. Derfor er det nødvendigt at foretage interne undersøgelser på hospitalerne af denne type medicin.

Det er vigtigt, at laboratorierne udfører undersøgelser af lysfølsomhed af deres produkter og registrerer resultaterne på et teknisk datablad. På den måde bliver det lettere at få oplysninger på en mere tilgængelig og pålidelig måde. Kendskab til alle oplysninger om lysfølsomme lægemidler er en vigtig del af lægemidlers stabilitet, og derfor skal loven kræve det.

Foranstaltninger til lysbeskyttelse

Afhængigt af lægemiddeltypen vil foranstaltningerne til lysbeskyttelse være forskellige.

For lægemidler, der indgives ved inhalation, topisk, i øjet og i øret samt flydende former og lægemidler, der indgives parenteralt, klassificeres foranstaltninger til lysbeskyttelse som følger:

  • Ikke-lysfølsomme lægemidler, eller lægemidler, der enten indeholder lysfølsomme aktive ingredienser eller som ikke har data om lysfølsomhed, er beskyttet af en primær beskyttelse, der ikke er lysafvisende.
  • Lægemidler med lysfølsomme aktive ingredienser, hvis primære emballage ikke beskytter mod lys.
  • Beskyttelse mod lys på grund af manglende data om lysfølsomhed: Omfatter lægemidler, der indeholder aktive ingredienser, for hvilke der ikke foreligger data om lysfølsomhed, og hvis primære emballage ikke beskytter mod lys.

For faste orale former klassificeres foranstaltninger til lysbeskyttelse derimod som følger:

  • Beskytter ikke mod lys: Det samme som for de tidligere lægemidler.
  • Beskyttes mod lys ved at ompakke med uigennemsigtige materialer: Omfatter lægemidler med lysfølsomme aktive ingredienser, eller for hvilke der ikke foreligger oplysninger om lysfølsomhed. Desuden beskytter den primære emballage ikke mod lys.

Forskelle mellem lysfølsomme og fotosensibiliserende lægemidler

Laborant undersøger lægemidler

Lysfølsomme lægemidler er lægemidler, der kan forringes ved kontakt med lys, både naturligt og kunstigt. Hvis de ikke opbevares korrekt, kan deres fysisk-kemiske og farmakologiske egenskaber ændres. Ud over tabet af lægemidlets virkning kan lys producere forbindelser, der er giftige for kroppen.

Selv om det er en almindelig fejltagelse, er det meget vigtigt at skelne mellem lysfølsomme og fotosensibiliserende lægemidler. Sidstnævnte er dem, der i kombination med ultraviolet stråling danner nye molekyler, der giver negative reaktioner for huden.

Hvis vi blev udsat for solen under normale forhold, ville der ikke ske os noget. Men hvis vi bliver det efter at have taget et fotosensibiliserende lægemiddel, kan der opstå alvorlige problemer for huden. Denne type reaktion er ikke særlig kendt i befolkningen, så det er ekstremt vigtigt, at både lægen og apoteket informerer patienterne om korrekt brug af medicinen.

Konklusion

Der er behov for flere undersøgelser af lægemidlers lysfølsomhed, da der i dag ikke er mange oplysninger. Desuden kunne man forebygge sundhedsproblemer i forbindelse med korrekt opbevaring af medicin.

Som det sidste skal du huske, at et lysfølsomt lægemiddel ikke er det samme som et fotosensibiliserende lægemiddel. Et lysfølsomt lægemiddel forringes med lys, og fotosensibiliserende lægemidler er lægemidler, der kan give hudproblemer ved at reagere med solens ultraviolette stråler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.