Er det sikkert at fjerne skimmelsvamp fra mad og spise resten?

Nogle mennesker har for vane at fjerne skimmelsvamp fra maden for at indtage resten. Mange er dog ikke klar over, at dette kan føre til forgiftning eller sygdom. Vi fortæller dig mere om det her.
Er det sikkert at fjerne skimmelsvamp fra mad og spise resten?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 19 december, 2022

Det er en udbredt skik at fjerne skimmelsvamp fra mad og spise den uberørte del, men der er bestemt alvorlige risici forbundet hermed. Fjernelse af delene med skimmelsvamp garanterer ikke, at de toksiner, der er til stede i produktet, bliver elimineret. Derfor kan de udløse en sygdom eller forgiftning.

Kun hårde og tørre fødevarer kan spises, når den forurenede del er blevet fjernet. Du bør dog helt kassere bløde og fugtige fødevarer i denne situation.

Du bør derfor aldrig spise syltetøj, tørrede frugter, bløde frugter, oste, brød og kager, der har udviklet skimmelsvamp. Det er dog i orden at spise syltede kødprodukter, faste frugter og grøntsager.

Uanset hvad, er det bedst at kassere produktet, hvis du er i tvivl, da mykotoksiner kan være trængt ind i maden og forårsage forgiftning.

Forgiftning forårsaget af skimmelsvamp er grunden til, at man ikke må fjerne skimmelsvamp fra mad og spise resten

Denne type forgiftning er normalt kronisk. Giftstoffet ophobes over tid i kroppen og forårsager forskellige skadelige virkninger. Nogle af dem kan være hepatitis, nefropatier, ergotisme og spiserørskræft. Der kan dog også være tale om akut forgiftning, der forårsager virkninger kort tid efter indtagelse.

Generelt skal man være meget forsigtig, når det gælder mykotoksiner, da de normalt er klassificeret som kræftfremkaldende.

Desuden findes der mange typer mykotoksiner, og ikke alle er anerkendt. Nogle kan forårsage døden i korte perioder ved akut forgiftning. Andre er f.eks. af hallucinogen karakter.

Andre kritiske øjeblikke i fødevarehygiejnen

Ud over tilstedeværelsen af skimmelsvampe på overfladen og inde i produkterne er der andre situationer, som kan bringe forbrugeren i fare. Mange af disse har at gøre med indtagelse af råt kød, der ikke har gennemgået de rette processer.

For eksempel øger indtagelse af rå eller ukogt hvid fisk uden forudgående nedfrysning radikalt risikoen for kontaminering med anisakis.

Fødevarers optøningsprocesser er også ofte et kritisk punkt. Eksperter anbefaler normalt, at produkter optøes i køleskabet. Dette forhindrer temperaturer, der er optimale for bakterievækst.

Desuden skal man være forsigtig ved håndtering af fødevarer for at undgå krydskontaminering. Du bør aldrig bruge de samme redskaber til at håndtere rå fødevarer og tilberedte fødevarer. Mikroorganismer kan gå fra det ene til det andet.

Sådan opdager du madforgiftning fra skimmelsvamp fra mad

Hvis forgiftningen er akut, er symptomerne normalt hurtige og tydelige. Generelt har denne type forgiftning at gøre med mavetarmproblemer. Diarré, kvalme og opkastninger er de hyppigste situationer.

I denne type situation er det afgørende at sikre korrekt hydrering af patienten for at undgå større problemer. Indtagelsen af fast føde bør suspenderes, indtil symptomerne ophører. Herefter påbegyndes en flydende diæt, og fede fødevarer introduceres gradvist.

Hvis forgiftningen er kronisk, som det er tilfældet med mykotoksiner, bliver det mere kompliceret at påvise den. Ofte er manifestationerne hepatiske. Disse er komplicerede og kræver farmakologi til behandlingen. I nogle tilfælde kan visse typer kræft endda udvikle sig.

Den eneste måde at undgå denne type situation på er således forebyggelse. Hvis vi har mistanke om, at en fødevare kan være forurenet, eller hvis den er muggen, og vi ikke ved, om det er nok til at fjerne den mugne del, er det bedst at kassere produktet helt og holdent.

Mand med mavepine, da han har valgt at fjerne skimmelsvamp fra mad og spist resten


Er det så sikkert at fjerne skimmelsvamp fra mad og spise resten?

I nogle tilfælde er det sikkert at fjerne skimmelsvamp fra fødevarer og derefter spise resten. Det drejer sig normalt om tørre fødevarer med lidt fugt eller vand. I de fleste produkter er det dog bedst at undgå at spise det, hvis der er skimmelsvamp til stede.

Mykotoksiner kan være trængt ind i produktet, hvilket kan forårsage akut eller kronisk forgiftning som følge af ophobning. Det er afgørende at være meget omhyggelig med fødevarehygiejne for at undgå større problemer. På den måde kan enhver risiko undgås.

Akutte forgiftninger kan identificeres og behandles relativt hurtigt. I tilfælde af kroniske forgiftninger kan konsekvenserne imidlertid være fatale på organisk niveau. Leverproblemer og endda udvikling af visse typer kræft er mulige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arif S., Perfect JR., Emergence of the molds other than aspergillus in immunocompromised patients. Clin Chest Med, 2017. 38 (3): 555-573.
  • Sanguinetti M., Posteraro B., Identification of molds by matrix-assisted laser desorption ionization-time of flight mass spectrometry. J Clin Microbiol, 2017. 55 (2): 369-379.
  • Janssen, S., Pankoke, I., Klus, K., Schmitt, K., Stephan, U., & Wöllenstein, J. (2014). Two underestimated threats in food transportation: Mould and acceleration. Philosophical Transactions of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences.
  • Calado, T., Venâncio, A., & Abrunhosa, L. (2014). Irradiation for Mold and Mycotoxin Control: A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.