Ochratoksin A i fødevarer: Hvad er risiciene?

Vi vil fortælle dig om de risici, der er forbundet med indtagelse af ochratoksin A, et meget farligt forurenende stof for kroppen, som findes i visse produkter som f.eks. kaffe.
Ochratoksin A i fødevarer: Hvad er risiciene?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Ochratoksin A er et mykotoksin, der produceres af flere typer svampe, og som er skadeligt for vores krop. Forurening med dette stof er mulig ved indtagelse af usanerede fødevarer, hvor bælgfrugter, kaffe, nødder og kakao er de vigtigste smittebærere.

Desuden skal det bemærkes, at det er blevet katalogiseret som et potentielt kræftfremkaldende stof for mennesker, så vi skal undgå at indtage så meget som muligt.

Før vi begynder, er det nødvendigt at understrege behovet for at opretholde en god fødevarehygiejne for at undgå ændringer i den normale funktion af kroppens fysiologi.

Ellers kan kroniske og komplekse patologier udvikle sig i årenes løb, hvilket vil reducere velvære og sundhed betydeligt. Produkter, der sælges emballeret, gennemgår normalt en række kontroller for at sikre, at de ikke indeholder disse giftige forbindelser.

Hvor findes ochratoksin A?

Ochratoksin A findes hovedsagelig i fødevarer såsom korn, bælgfrugter, druer, kaffe, kakao, nødder og krydderier. Det er dog også blevet påvist i animalske produkter som f.eks. svinenyrer og lever. Med hensyn til andre fødevarer, f.eks. mejeriprodukter eller kød, synes risikoen at være meget lille, så der er ikke noget at bekymre sig om.

Muggent brød

Ochratoksin A er et mykotoksin, der påvirker nogle fødevarer og er meget farligt for mennesker.

Det skal være klart, at ochratoksin A er et meget stabilt molekyle, der ikke ødelægges ved temperaturer under 250 grader Celsius, så varme alene vil ikke være nok til at forebygge risikoen. I tilfælde af bakterielle forureninger er varmebehandling nok til at fjerne patogenet, men når det drejer sig om toksiner kan det være anderledes.

Effekter at ochratoksin på sundheden

Ochratoksinforbrug er nefrotoksisk. Det vil sige, at det påvirker nyrernes funktion negativt. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Environmental Toxicology.

Dette stof absorberes i tarmen og når derfor hurtigt frem til blodet og kroppens væv. Det metaboliseres primært i leveren og nyrerne, men også i skeletmuskulaturen. Metabolitterne udskilles via nyrerne og hepatobiliært.

Det er også blevet påvist, at dette giftstof er særlig skadeligt for centralnervesystemet. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Toxicology Letters forårsager det skader på mitokondrier og kalciumoverbelastning på intracellulært niveau, hvilket kan forringe neuronernes funktion. Det er afgørende at undgå forgiftning, da den også er kumulativ over årene.

Samtidig skal det bemærkes, at ochratoksin A er teratogen, dvs. at det øger risikoen for at udvikle kræft. Der findes flere forskningsundersøgelser i denne henseende.

Det er især skadeligt på testikelniveau, selv om mange andre væv kan opleve forandringer som følge af eksponering for stoffet. Nøglen er at maksimere den fødevarehygiejniske adfærd for at forhindre indtagelse.

Illustration af ochratoksin A

Toksiner, såsom ochratoksin A, kan ikke fjernes ved kogning.

Hvad kan man gøre for at undgå indtagelse af ochratoksin A?

Et af de bedste råd til at reducere tilstedeværelsen af toksiner i kosten er at undgå at spise fødevarer af ukendt oprindelse. Normalt gennemgår de produkter, der tilbydes i supermarkedet, en række kvalitets- og sikkerhedskontroller, så der skulle ikke være noget problem med dem.

Det er noget andet, når vi taler om hjemmelavede fødevarer, især når de er af vegetabilsk oprindelse. Der kan forekomme forurening med svampe, og det kan give problemer.

Under alle omstændigheder skal det være klart, at der altid er et maksimalt tolerabelt niveau af et stof, før det bliver skadeligt for kroppen. Det betyder derfor ikke, at en eksponering for en lille mængde vil føre til kræft, selv om det er tilrådeligt at undgå indtagelse så vidt muligt.

Personer, der tilhører risikogrupper som f.eks. gravide og ældre, bør være særligt forsigtige. Enhver forurening vil blive forstærket hos dem.

Ochratoksin A: Et meget farligt toksin for helbredet

Som du har set, er ochratoksin A et meget farligt toksin for menneskers sundhed, så det er tilrådeligt at undgå at blive udsat for det så vidt muligt.

Det produceres af visse typer svampe og kan forekomme i fødevarer som f.eks. bælgfrugter eller kaffe. I denne henseende bør man overholde hygiejniske metoder. Man bør forsøge at undgå at spise fødevarer, hvis oprindelse er ukendt.

Som det sidste skal det nævnes, at hvis man har mistanke om vandforgiftning med dette eller et andet farligt stof, er det bedst at konsultere en læge omgående.

Nogle gange findes der visse modgifte til at undgå den akutte fase af sygdommen. Det kan også begrænse risikoen på mellemlang sigt. Det kan endda være nyttigt at pumpe mavens indhold ud, hvis fordøjelsesprocessen endnu ikke er afsluttet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Song, Y., Liu, W., Zhao, Y., Zang, J., & Gao, H. (2021). Ochratoxin A induces human kidney tubular epithelial cell apoptosis through regulating lipid raft/PTEN/AKT signaling pathway. Environmental toxicology36(9), 1880–1885. https://doi.org/10.1002/tox.23308
  • Park, S., Lim, W., You, S., & Song, G. (2019). Ochratoxin A exerts neurotoxicity in human astrocytes through mitochondria-dependent apoptosis and intracellular calcium overload. Toxicology letters313, 42–49. https://doi.org/10.1016/j.toxlet.2019.05.021
  • Clark, H. A., & Snedeker, S. M. (2006). Ochratoxin a: its cancer risk and potential for exposure. Journal of toxicology and environmental health. Part B, Critical reviews9(3), 265–296. https://doi.org/10.1080/15287390500195570

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.