Er vacciner farlige for helbredet?

Ifølge forskningen opvejer fordelene ved vaccinerne farerne ved dem.
Er vacciner farlige for helbredet?
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

I denne artikel vil vi afklare tvivl om vacciners sikkerhed og stille spørgsmålet: Er vacciner farlige for helbredet?

Vacciner er et ekstraordinært resultat af den medicinske forskning og har forbedret livskvaliteten i befolkninger verden over på en bemærkelsesværdig måde. Men da det er et så varmt emne i øjeblikket, er der altid kontroversielle meninger om brugen af dem.

Er vacciner farlige for helbredet?

Læge giver vaccine

Vacciner injiceres i menneskekroppen for at stimulere immunsystemet og forebygge eller modvirke sygdomme. De giver normalt mulighed for at skabe antistoffer, der hjælper os med at bekæmpe det sygdomsfremkaldende patogen, hver gang det kommer ind i vores krop.

Typer af vaccine

Der findes forskellige typer vacciner:

 • Toxoidvacciner: Disse vacciner indeholder et toksin eller et kemikalie, der produceres af bakterien eller virussen. De har lokale virkninger og immuniserer mod det virale eller bakterielle substans. Som eksempler kan nævnes difteri og stivkrampevacciner.
 • Inaktiverede vacciner fremstilles af fragmenter eller molekyler, der stammer fra det sygdomsfremkaldende substans. Et eksempel herpå er kighostevaccinen.
 • Vacciner med levende virus. Disse anvender det samme virus, som forårsager sygdommen, men i en svækket form. Eksempler er vacciner mod mæslinger, fåresyge og skoldkopper.
 • Biosyntetiske vacciner: Forskere bruger kunstige stoffer, der efterligner fragmenter af patogener. Dette er tilfældet med hepatitis B-vaccinen.

Mange infektioner forårsager irreversible forstyrrelser i organismen, især hos børn. Derfor har man i forskellige lande gennemført vaccinationskampagner for at vaccinere børn.

Mange mennesker spørger imidlertid, om vacciner faktisk kan være skadelige.

Er vacciner sikre?

Et barn vaccineres

Som du kan forestille dig, varierer påvirkningen af disse stoffer alt efter den enkelte persons fysiologi og følsomhed. Ifølge American Academy of Pediatrics og Centers for Disease Control and Prevention (CDC) opvejer fordelene dog langt farerne.
Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at undgå dårlige oplevelser med vacciner:

 • Hvis dit immunsystem er svagt, bør du undgå vacciner med levende virus som f.eks. influenza-, mæslinge- og fåresygevacciner, da du risikerer at blive syg.
 • Hvis du får en allergisk reaktion eller ubehag efter vacciner, skal du straks opsøge din læge.
 • Acceptér kun vacciner, der kommer fra velrenommerede medicinalfirmaer. Udsæt ikke din familie for risici ved at bruge ukendte produkter, der kan være farlige.
 • Ifølge Dr. David Ayoub, en amerikansk specialist, indeholder vaccinerne mod hepatitis A og B, difteri og stivkrampe aluminium og kviksølv. Disse metaller kan skade børns udvikling og kan endda være giftige. Når du er i tvivl, bør du spørge en specialist om komponenterne i den vaccine, du vil få.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • American Academy of Pediatrics. Vaccine Safety and Reporting of Adverse Events. In: Pickering LK, Baker CJ,
  Kimberlin DW, Long SS, eds. Red Book: 2012 Report of the Committee on Infectious Diseases. 29th ed. Elk Grove Village, IL:
  American Academy of Pediatrics; 2012:41-53.

 • CDC. General Recommendations on Immunization: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices. MMWR 2011;60(No. RR-2):1–60.

 • Varricchio F, Iskander J, Destefano F, Ball R, Pless R, Braun MM, Chen RT. Understanding vaccine safety information
  from the Vaccine Adverse Event Reporting System. Pediatr Infect Dis J 2004 Apr 23 (4): 287-294.

 • Vellozzi C, Broder KR, Haber P, Guh A, Nguyen M, Cano M, Lewis P, McNeil MM, Bryant M, Singleton J, Martin D,
  DeStefano F. Adverse events following influenza A (H1N1) 2009 monovalent vaccines reported to the Vaccine Adverse
  Event Reporting System, United States, October 1, 2009- January 31, 2010. Vaccine 2010 Oct 21;28(45):7248-55.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.