Er skoldkopper mere almindelige om foråret?

Forskere gennemførte en undersøgelse, der forsøgte at besvare spørgsmålet: Er skoldkopper mere almindelige om foråret? Læs med for at lære mere.
Er skoldkopper mere almindelige om foråret?

Sidste ændring: 08 september, 2021

Skoldkopper er en meget almindelig sygdom, der især rammer små børn. På grund af det er mange forældre forsigtige om vinteren og foråret, når denne sygdom er mere almindelig. Men hvorfor er skoldkopper mere almindelige om foråret?

Dens tendens til at sprede sig om foråret kan virke kontraintuitiv. Når alt kommer til alt, med undtagelse af allergi og nogle andre sygdomme, spidser de fleste sæsonbetingede sygdomme om efteråret og vinteren.

Fakta om skoldkopper

Inden du kigger på, hvorfor skoldkopper er mere almindelige om foråret, er det nødvendigt at vide lidt mere om denne tilstand. Lad os se på oplysningerne herunder:

 • Skoldkopper er en sygdom forårsaget af varicella-zoster-virus. Dette patogen har et dobbeltstrenget DNA-molekyle. Det er også genetisk relateret til herpes simplex-virus.
 • Skoldkopper er en klassisk børnesygdom. Og medmindre børn er vaccineret, vil de sandsynligvis få denne sygdom før ungdomsårene.
 • Denne virus overføres kun fra person til person. Det kan skyldes direkte kontakt med hududslæt eller hoste og nysen. Det er også ret smitsomt. Forskere har opdaget, at 80 til 90% af personerne, der er omkring en patient, kan få det.
 • De karakteristiske symptomer på denne sygdom er forekomsten af blærer over hele kroppen, som har en tendens til at være meget kløende.

Nu hvor vi kender årsagerne til denne virus, vil vi se på en videnskabelig artikel, der forsøger at forbinde spredningen af skoldkopper med ændringer i temperaturen.

Illustration af en virus

Temperaturens effekt på skoldkopper

I 2012 offentliggjorde Journal of the American Academy of Dermatology en interessant undersøgelse om skoldkopper.

 • De kiggede på antallet af daglige besøg af patienter med skoldkopper og herpes-zoster på et hospital i Kina mellem 2008 og 2010. De registrerede i alt 3.520 patienter med skoldkopper og 6.614 med herpes-zoster.
 • Derefter indsamlede de klimatiske variabler hver dag fra en meteorologisk station nær hospitalet. De kiggede på maksimum- og minimumstemperaturer, gennemsnitstemperaturen og gennemsnitlig luftfugtighed.
 • Forskerne brugte statistiske modeller til at forudsige forholdet mellem begge variabler (antal infektioner og vejr).

Resultaterne var mildest talt kontraintuitive. De observerede, at for hver grad den gennemsnitlige temperatur steg, faldt antallet af patienter med skoldkopper med 1,33%. Antallet af patienter med herpes zoster steg imidlertid med 2,18%.

Forholdet mellem begge parametre er meget komplekst, da begge sygdomme er relaterede. Når alt kommer til alt, er helvedesild en reaktivering af skoldkoppevirus.

Er skoldkopper mere almindelige om foråret?

Så er skoldkopper mere almindelige om foråret? Resultaterne kan være meget forvirrende. Forskere har observeret, at skoldkopper er sæsonbetonede, og mange steder er der flere tilfælde i løbet af foråret.

Derfor er det faktum, at forekomsten falder med stigende temperaturer, faktisk ikke så underligt. Forskere har dog nogle forbehold. Vi har beskrevet dem nedenstående:

 • Inkubationstiden for skoldkopper er 10 til 21 dage. Derfor kan transmissionsmekanismen være på topniveauer sidst på vinteren, men symptomerne vises først i den første forårsmåned.
 • De gennemførte undersøgelsen på et enkelt hospital. Derfor bør vi ikke tage resultaterne som 100% troværdige.
 • Anden forskning tyder på, at transmissionens dynamik af helvedesild og skoldkopper kan blive påvirket af vaccinationsprogrammer.
En baby med skoldkopper
 • Herpes-zoster forbliver latent i kroppen efter skoldkopper. Pludselige temperaturændringer kan påvirke immunsystemet og reducere dets effektivitet. Denne nedsatte effektivitet kan give virussen en ændring for at genaktivere i løbet af foråret.
 • Kombinationen af høje temperaturer og ultraviolette stråler fra solen kan forårsage undertrykkelse af immunitet. Derfor er det lettere for virussen at gøre patienten symptomatisk.

Så hvad er det klareste svar på spørgsmålet “er skoldkopper mere almindeligt om foråret?” Det er ikke helt klart, hvorfor der er flere tilfælde af skoldkopper om foråret.

Det ser ud til, at en stigning i temperaturen reducerer transmissionen. Imidlertid kan dynamik med genaktivering af herpes-zoster, vaccinationsprogrammer og ændringer i menneskelige vaner også i høj grad ændre denne epidemiologiske tilstand.

Det kan interessere dig ...
Hudkløe eller pruritus: Symptomer, årsager og anbefalinger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hudkløe eller pruritus: Symptomer, årsager og anbefalinger

Pruritus eller hudkløe kan være en fornemmelse, som forårsager ubehag på grund af et konstant behov for at kradse. Det går ofte over af sig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.