5 typer af hepatitis og deres primære karaktertræk

Der er fem primære typer af hepatitis, og hver af dem har sine egne særlige karaktertræk. Selvom de deler nogle tegn og symptomer, er det meget forskellige sygdomme.
5 typer af hepatitis og deres primære karaktertræk

Sidste ændring: 26 november, 2020

I dag vil vi tale om de fem typer af hepatitis, som alle er forårsaget af vira. Hver og en af dem har dog sine egne karaktertræk, som skelner dem fra hinanden.

Per definition er hepatitis betændelse i leveren. Det er dog ikke altid det samme problem, der forårsager det. Dette organ kan faktisk hæve op på grund af overaktivitet i galdeblæren, efter et stort måltid eller på grund af en alvorlig viral infektion.

Her vil vi se nærmere på det.

De fem typer af hepatitis

Viral hepatitis kan være forårsaget af fem variationer af hepatitis virussen. Ifølge den internationale klassificering er hver virus navngivet efter et bogstav i alfabetet: A, B, C, D og E.

Nedenstående kan du opdage, hvad der sker, når en person bliver smittet med en af disse vira.

Typer af hepatitis: Hepatitis A

Hepatitis A er den mildeste i denne gruppe af virale infektioner. Det overføres gennem ruten fra afføring til munden. Med andre ord udskiller en smittet person det gennem deres afføring, inficerer fødevarer eller vand, som den anden person spiser eller drikker, og virussen finder på den måde en ny vært.

Patienter med hepatitis A lider af symptomer på mavetarminfektion med involvering af leveren. Feber, ondt i maven, diarré og opkast dukker dermed op.

Eftersom leveren er betændt, stagnerer galden og cirkulerer ikke. Som et resultat af det bliver huden gullig (gulsot). Dette sker, fordi bilirubin imprægnerer huden og slimhinderne, hvilket er grunden til, at det hvide i øjnene også bliver gult. Overskydende bilirubin bliver udskilt gennem urin, hvilket også bliver mørkere.

De sædvanlige symptomer varer omkring 15 dage. Selvom sygdommen kan vare i en måned eller mere, er det ikke gængs. Patienter har tendens til at komme sig uden nogen større problemer, og hvis der ikke var dehydrering, vil de ikke lide af nogen langvarige effekter.

Det farligste symptom er væsketab, især hos små børn. På grund af hvor hurtigt det spreder sig, bør man tage ekstreme forebyggende foranstaltninger, når der er udbrud i tætte befolkningsgrupper såsom på skoler.

Kvinde med ondt i maven som eksempel på de forskellige typer af hepatitis

Måske du også vil være interesseret i at læse: Verdensdag for hjernehindebetændelse: En sygdom med en vaccine

Hepatitis B

Hepatitis B er den mest kendte type, og den rammer personer fra hele verden. Den spreder sig gennem kropsvæsker såsom blod og sæd, hvilket er grunden til, at eksperter anser det som en seksuelt overført sygdom.

De langvarige konsekvenser af hepatitis B er alvorlige. Mange patienter udvikler kroniske former såsom skrumpelever eller leverkræft. Selvom det er svært at forebygge dets udvikling, er der dukket flere og flere biologiske lægemidler op, som kan forbedre patienternes overlevelsesrate.

Vaccinering og uddannelse er de to grundpiller i forebyggelse.  Der er mange udviklede vacciner, som forskellige lande i verden inkluderer i deres officielle vaccinationsprogrammer. Dets effektivitet afhænger af, at folk færdiggør den anbefalede dosis for hvert tilfælde.

På den anden side er forebyggende uddanelse med større vægt på det seksuelle emne nøglen. Anvendelse af kondom og grundlæggende beskyttende foranstaltninger i forhold er nøglen til at inddæmme spredningen af denne sygdom.

Ligeledes er restriktioner omkring delte sprøjter hos misbruger af intravenøse stoffer vigtigt.

Hepatitis C

Eksperter mener, at hepatitis C ikke har en akut form. Med andre ord lider patienter, der bliver smittet, af den kroniske form med det samme og vil måske aldrig finde ud af, at de er blevet smittet, indtil en test viser det.

Den sædvanlige måde at blive smittet på er gennem blod på grund af transfusioner udført på ikke-specialiserede steder eller sprøjter, som misbrugere af intravenøse stoffer anvenderSeksuel overførsel er minimal i dette tilfælde, ulig hepatitis B.

Behandlingsmulighederne for disse patienter er komplicerede. For det første er de anbefalede antivirale lægemidler meget dyre. Næsten ingen har råd til alle de nødvendige doseringer i lande, hvor man skal betale, hvilket er grunden til, at støtte fra regeringen er essentielt.

For det andet vil patienten får brug for en levertransplantation, hvis hepatitis C er under udvikling, og lægemidlerne ikke virker.  Det er situationen hos dem, som udvikler skrumpelever eller leverkræft på grund af denne infektion. Ikke alle patienter kan dog gennemgå denne procedure.

Typer af hepatitis: Hepatitis D

Hepatitis delta virus (HDV), som er et inkomplet virus, forårsager denne sygdom. For at sprede sig skal patienten eller værten altså inficeres med hepatitis B (HBV) virus.

Overførsel kan ske gennem blod eller seksuel kontakt.  En inficeret mor kan også overføre det til sit barn i maven. Heldigvis er hepatitis B vaccinen effektiv i at forebygge delta partiklen også.

Eksperter ved ikke meget om dette delta stof. I nogle tilfælde bliver symptomerne på hepatitis B værre på grund af samtidige infektioner, selvom det går ubemærket hen i andre tilfælde.

Test af hepatitis D

Hepatitis E

Ligesom hepatitis A følger denne virale partikel ruten fra afføring til munden og spreder sig gennem fødevarer og vand. Det kliniske billede minder også om en mavetarminfektion, som kommer og går uden behovet for ekstern indgriben.

Adskillige kliniske billeder er blevet opdaget hos gravide kvinder, hvor en aggressiv form, som fører til leversvigt, er mest gængs. Leveren kan ikke fungere ordentligt, og komplikationer, som er til fare for mor og foster, opstår, såsom mangel på evne til, at blod kan størkne, og væskeophobning i vævene.

Alle typer af hepatitis kræver medicinsk pleje og kan forebygges

Selvom de er forskellige, kan alle typer af hepatitis forebygges. Grundlæggende hygiejnetiltag kan reducere risikoen for infektion.

Eksperter overvejer stille epidemier af viral hepatitis, som fortsætter med at sprede sig, eftersom mange patienter ikke er opmærksomme på denne lidelse. Det er dermed vigtigt for folk at kende til dem og blive vaccineret for at kunne mindske sandsynligheden for smitte.

Det kan interessere dig ...
Blodtransfusioner – Formål og procedure
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Blodtransfusioner – Formål og procedure

Blodtransfusioner kan udsætte mange menneskers død, blandt andet dem, der bløder, og dem med et knoglemarvsproblem eller en medfødt sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Desmet, Valeer J., et al. “Classification of chronic hepatitis: diagnosis, grading and staging.” Hepatology 19.6 (1994): 1513-1520.
  • Florentini, Mariano Quino. “ICTERICIA COLESTASICA ASOCIADA A HEPATITIS A AGUDA.” Revista Médica Carriónica 4.2 (2017).
  • Gaiche, Nuria Suárez, María Jesús Purriños-Hermida, and Anxela Pousa Ortega. “BROTE DE HEPATITIS A EN GALICIA DURANTE 2016-2018.” Rev Esp Salud Pública 94.24 (2020): 13.
  • Quiroz, Jorge Ferrándiz, et al. “Hepatitis B crónica: Actualización en el diagnóstico y tratamiento.” Diagnóstico 56.1 (2017): 17-23.
  • Salleras, L. “Veinticinco años de vacunación sistemática frente a la hepatitis B de los preadolescentes en Cataluña.” Vacunas 18.2 (2017): 59-70.
  • Platt, Lucy, et al. “Needle syringe programmes and opioid substitution therapy for preventing hepatitis C transmission in people who inject drugs.” Cochrane Database of Systematic Reviews 9 (2017).
  • Burstow, Nicholas J., et al. “Hepatitis C treatment: where are we now?.” International journal of general medicine 10 (2017): 39.
  • Arnold, Kate C., and Caroline J. Flint. “Viral Hepatitis in Pregnancy.” Obstetrics Essentials. Springer, Cham, 2017. 59-65.
  • Donnelly, M. C., et al. “hepatitis E—a concise review of virology, epidemiology, clinical presentation and therapy.” Alimentary pharmacology & therapeutics 46.2 (2017): 126-141.
  • Ejecutivo, Consejo. Mejora de la salud de los pacientes con hepatitis virales: Informe de la Secretaría. No. EB133/17. 2013.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.